Comunitat Valenciana

Sanitat estén el sistema de detecció de casos de violència de gènere entre les dones addictes

  • Les dones addictes tenen una incidència de patir maltractaments de les seues parelles tres vegades superior a la de població general.
  • El sistema SIVIO, que ja utilitzen el 90% del personal sanitari dels centres de salut, s'implanta en les Unitats de Conductes Adiccitves i d'Alcohologia.
  • S'està treballant en un protocol de derivació que "facilitarà i agilitzarà els tràmits perquè estes dones siguen ateses de manera immediata".
Presentación d'una guia per a la detecció de casos de violència de gènere
Presentación d'una guia per a la detecció de casos de violència de gènere
GVA
Presentación d'una guia per a la detecció de casos de violència de gènere

La Conselleria de Sanitat Universal ha estés el sistema de detecció universal de casos de violència de gènere entre les usuàries de les Unitats de Conductes Addictives per a "millorar l'atenció" d'estes víctimes ja que les dones addictes tenen una incidència de patir maltractaments de les seues parelles tres vegades superior a la de població general.

Així ho ha assenyalat este dilluns la consellera de Salut Pública, Carmen Montón, en la presentació d'una guia per a millorar l'actuació de professionals sanitaris en dones en situació de violència masclista amb addiccions i que permetrà que des d'ara les UCA registren en els seus sistemes d'informació els casos d'estes víctimes.

Montón ha explicat que este sistema de garbellat universal ha registrat un total de 1.265 casos positius de maltractament durant el primer semestre de l'any, en la seua majoria per agressions psicològiques.

A més, "ja s'ha més que duplicat el garbellat total de 2015" ja que en els sis primers mesos de l'any un total de 50.883 han participat en este programa que duu a terme en els centres de salut gràcies a l'aplicació del sistema SIVIO (Sistema d'informació per a la detecció i actuació enfront de la violència de gènere).

Este sistema permet elaborar un informe detallat sobre la situació de maltractament que pateix la pacient i en l'actualitat ho empra prop del 90% del personal sanitari dels centres de salut. Ara, s'estendrà a les Unitats de Conductes Addictives (UCA) i Unitats d'Alcohologia (UA) per a millorar els processos de prevenció, detecció, intervenció i avaluació diagnòstica d'estes dones, a més de la coordinació amb altres recursos dins i fora del sistema sanitari.

La consellera ha destacat que esta guia és fruit del treball comú durant més d'un any d'un grup multidisciplinari de professionals sociosanitaris i del tercer sector que treballen diàriament amb este col·lectiu de dones en situació d'especial vulnerabilitat, ja que ser dona i consumidora de substàncies suposa un factor multiplicador del risc de patir violència de gènere.

Protocol de derivació

Així mateix, ha destacat que s'està treballant en un protocol de derivació entre els quals seran els serveis sanitaris i els de l'Institut Valencià de les Dones, que "facilitarà i agilitzarà els tràmits perquè estes dones siguen ateses de manera immediata com un col·lectiu prioritari en la nostra societat".

D'igual manera, la responsable de la unitat d'Igualtat de la Conselleria de Sanitat Universal, Palmira Muñoz, ha explicat que esta guia és una adaptació d'un manual ja existent per als professionals sanitaris a "l'especificitat de les UCA per a establir una sèrie de preguntes específiques que permeten detectar si estan en situació de violència de gènere".

A partir d'ací, ha assenyalat que s'estableix un pla d'actuació que en funció de la gravetat o de les característiques de la dona se li aniran acostant altres servicis i se li proporcionarà una informació complentaria d'altres recursos existents. "Es tracta d'una guia breu i àgil perquè qualsevol professional la puga tindre damunt de la taula", ha postil·lat.

A la Comunitat Valenciana existeixen 33 unitats de Conductes Addictives (UCA) i 5 unitats d'Alcohologia (UA). El nombre de dones que ha iniciat tractament en les UCA i UA ha evolucionat de manera ascendent en els últims tres anys fins arribar en 2016 al 26% del total de persones ateses. El 30% d'elles tenen entre 40 i 49 anys. En l'anàlisi de substàncies que motiven la sol·licitud a tractament, s'observa que un 31% de les dones inicien tractament a causa de l'alcohol i un 29% a causa del tabac. A més, un 60% de les dones ateses en la UCA mai havien rebut tractament previ per drogues.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento