Comunitat Valenciana

Malilla, el barri més poblat de València, obrirà el seu gran parc urbà al començament de 2018

  • El soterrament de dues línies elèctriques de mitja tensió havia paralitzat l'obertura d'un recinte de 70.000 metres quadrats de superfície.
  • El barri, enclavat entre les vies, el bulevard sud i l'avinguda Ausiàs March, i històricament maltractat quant a dotacions, mancava d'espais verds.
  • El recinte està enclavat en el PAI de Malilla Nord i compta amb tres alqueries històriques restaurades, 86 horts urbans i 27.000 metres de jardins.
Las torres eléctricas de media tensión habían paralizado la apertura del parque urbano de Malilla "por razones de seguridad".
Las torres eléctricas de media tensión habían paralizado la apertura del parque urbano de Malilla "por razones de seguridad".
20MINUTOS.ES
Las torres eléctricas de media tensión habían paralizado la apertura del parque urbano de Malilla "por razones de seguridad".

El gran parc urbà del barri de Malilla, històricament castigat per falta d'infraestructures i dotacions públiques, podrà obrir finalment al començament de 2018. Aqueix és el termini que es marca l'Ajuntament de València després d'haver intervingut perquè la gran zona verda de 70.000 metres quadrats puga finalment ser accessible per als seus veïns.

El problema radica en la presència de diverses torres i cablejat elèctric de dues línies de mitja tensió, unes "raons de seguretat" que en opinió del Consistori posaven en risc la integritat física de les persones, per la qual cosa es va posposar la recepció de l'obra i l'obertura del gran parc urbà. Segons aquestes mateixes fonts, s'ha aconseguit una "solució satisfactòria" amb l'agent urbanitzador del PAI Malilla Nord, en el qual s'insereix el parc, i Iberdrola, perquè el primer sufrague les obres de soterrament, que executarà aquesta última empresa.

Els terminis apunten al fet que abans de finalitzar aquest mes de novembre "hauran d'haver començat les obres de soterrament" per a estar finalitzades abans que concloga l'any. Així, es podrà obrir al començament de 2018. En paral·lel, la delegació de Jardins escometrà les labors d'adequació durant aqueixes setmanes, per a finalitzar també enguany.

Fonts d’Ibedrola puntualitzen que el soterrament i la infraestructura elèctrica del parc "els executa l'empresa urbanitzadora, no Iberdrola", i que el seu paper es limita a "rebre la documentació", traslladar-la a un Organisme de Control Autoritzat (OCA) i presentar-la al servei territorial d'Indústria i Energia per a aconseguir l'autorització. Al començament de mes estava pendent l'última d'aqueixes autoritzacions administratives.

Queixes veïnals

El president de l'Associació de Veïns de Malilla, Alfonso Cortés, critica la degradació dels horts urbans per la falta d'ús i denuncia el trencament de les tanques. A més, anuncia la convocatòria d'una mobilització el pròxim 23 de novembre, a les 19.00 hores enfront del centre de salut del carrer Enginyer Joaquín Benlloch, per a exigir el nou centre sanitari anunciat fa dos anys, "del que no tenim notícia". Segons explica, el barri pateix greus problemes i està "aïllat" per la triple muralla que suposen les vies del ferrocarril, l'autopista urbana de l'avinguda Ausiàs Marxa i el bulevard sud.

El parc urbà compta amb tres alqueries històriques restaurades, 86 horts urbans amb 12.000 metres quadrats de superfície, 27.000 metres de zones verdes, 2.677 de fruitals, zones de jocs, d'esplai caní. La inversió total supera els 3,3 milions d'euros.

Ribó: "Malilla mereix zones verdes"

L'alcalde de València, Joan Ribó, havia mostrat la seua preocupació per no poder obrir el parc a l'ús ciutadà. "Malilla és el barri més poblat de la ciutat i mereix unes zones verdes on puguen jugar els xiquets, en la qual les persones majors puguen passejar, amb horts urbans que permeten el contacte directe amb les nostres arrels d'una alimentació saludable, on puguen anar els nostres veïns amb les seues mascotes", afirma. Ribó sosté que aquest projecte s'insereix en el marc d'un model de ciutat "oberta" i "amable".

En aquesta línia, el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, destaca el compliment d'una "reivindicació històrica" que per als veïns suposa tenir "un ordenament del barri amb criteris del segle XXI". Per la seua banda, la màxima responsable municipal de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, afig que els habitants del barri "tenen dret a poder gaudir de zones verdes de qualitat, i també amb absoluta seguretat. El parc de Malilla contribueix a millorar qualitativament els espais de trobada" entre els veïns, assegura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento