Comunitat Valenciana

Oltra destaca que els pressupostos de 2018 consolidaran "una societat inclusiva" malgrat "les restriccions" de Rajoy

  • VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
Oltra en les Corts
Oltra en les Corts
FLICKR CORTS VALENCIANES
Oltra en les Corts

La vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat este dilluns que els pressupostos de 2018 serviran per a "consolidar el canvi del model", per a "assentar les bases d'una societat inclusiva" i fer de la Comunitat Valenciana "una terra de millor benestar i felicitat" per a totes les persones a pesar d'un sistema de finançament "caducat, injust i inconstitucional" i "les polítiques restrictives" del Govern del PP, presidit per Mariano Rajoy.

Oltra ha realitzat estes declaracions durant la seua compareixença en la Comissió d'Economia de les Corts que per a presentar el pressupost de la seua Conselleria per a 2018, que creix un 14 per cent fins als 1.194,7 milions. Esta quantitat suposa un 42,6% respecte a l'últim govern del PP i és el departament que més puja de tota la Generalitat, la qual cosa és "una mostra evident de l'aposta" del Consell per "les polítiques que rescaten les persones".

Sobre este tema, ha explicat que si els primers dos pressupostos del Botànic van ser els de resposta a una "situació d'emergència social" els de 2018 són "expansius" i "ambiciosos" per a situar les persones "en el centre de la seua actuació".

Per contra, la portaveu del PP Maria José Catalá ha replicat que estos pressupostos són "els de les veritats a mig fer, col·locats a dit i dependència low cost" ja que "parteix d'uns ingressos ficticis de 1.300 milions". A més, ha vaticinat que "després vindrà un pla d'ajust i s'executarà la mitat". De fet, ha recordat que l'any passat es van quedar sense executar 59 milions i que a 30 de setembre solament el 13%. Per açò, "no ens creiem res", ha afirmat.

Així mateix, ha criticat "l'enxufisme" ja que compta amb 12 assessors, li ha retret que "passa totes les pilotes" als ajuntaments amb la delegació de responsabilitat sense pressupostos, ha lamentat "les grans llistes d'espera en dependència" i li ha etzibat: "Amb vosté més de 4.000 persones han mort esperant l'ajuda".

De la mateixa manera, des de Cs el diputat Antonio Woodward ha assenyalat que estos comptes "exclouen una part dels ciutadans" perquè es basen "en uns ingressos irreals amb partides fictícies" amb el que el Govern del Botànic peca de "els mateixos errors" amb "el mag Soler" -conseller d'Hisenda- que quan el PP "quadrava els seus comptes amb estratagemes comptables".

Per la seua banda, la diputada socialista i de Compromís Concha Andrés ha destacat que "es tracta del millor pressupost de la història" i ha aplaudit el model de serveis socials i des de Podem Fabiola Meco ha assenyalat que "més enllà de buscar titulars" volen anar de la mà amb el Consell per a "buscar el benestar" i ha confiat a poder arribar a acords.

Sobre este tema, Oltra ha replicat que "es pot repetir una mentida moltes vegades però per açò no converteix en veritat" i ha qüestionat si el PP, amb els seus dubtes pels 1.300 milions, està insinuant que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "menteix quan va dir que enguany hi haurà nou sistema de finançament" amb el que "òbviament està coberta esta partida".

A més, ha assegurat que en 2017 el pressupost es va executar al 94% i ha acusat el PP de "no tindre vergonya" amb les seues crítiques a la dependència, ja que encara que ara segueix havent-hi persones que moren sense haver rebut l'ajuda, la diferència amb l'anterior Consell és que "ara se'ls envia una carta amb disculpes i una resolució" perquè la cobren sense haver d'acudir als tribunals. "Vosaltres els donàveu la callada per resposta", ha recriminat a Catalá.

PRINCIPALS PARTIDES

Per a açò, les principals actuacions se centraran en la nova Renda valenciana d'inclusió social amb una partida de 88 milions, un 115% més que en 2017, que a més pot augmentar perquè són crèdits ampliables. Oltra ha aclarit que en estos comptes desapareixen les línies de 'lluita contra la pobresa infantil' i la 'lluita contra la pobresa energètica' perquè s'inclouen en esta nova renda.

Així mateix, per al Pacte valencià contra la violència de gènere es destinen 12,8 milions a les quals cal sumar les partides de la resta de les polítiques d'igualtat. D'ells, ha afirmat que són 12 milions de la Generalitat i 800.000 aportats per l'Estat. Entre estes inversions, ha destacat cinc milions per a la gestió dels centres de Torrevieja, València, Dénia, Castelló i Alacant i 2,1 milions per a l'ampliació de la xarxa de recursos.

A més, es reserva 250.000 euros, un 150% més, per a un fons d'emergència per a ajudes immediates a estes víctimes, s'equipara les indemnitzacions per la mort d'estes víctimes a les del terrorisme i les ajudes perquè obtinguen treball passa de 600.000 euros a 850.000 euros; un 41,67% més.

La Direcció general de Servicis Socials i Persones en Situació de Dependència disposarà de 624,7 milions, dels quals quasi 620 els aporta la Generalitat i la resta el Ministeri (menys d'un 6%). Així, les prestacions per dependència s'incrementen un 3%, mantenint la consideració de crèdit ampliable. Oltra ha recordat que el Ministeri hauria d'aportar el 50% de les prestacions per dependència i en este moment, no arriba al 13% el que destina a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha destacat la consolidació del canvi de model de tramitació de la dependència reforçat amb més mitjans tècnics i humans en passar de 145 servicis municipals d'atenció a la dependència a 243 i la formació de 443 professionals amb un nou curs per a 100 alumnes el pròxim 8 de novembre.

Esta quantitat ha permès, entre altres qüestions, la contractació de 96 professionals, augmentar les partides per a reforçar els servicis socials municipals des de 2015 un 327% i per primera vegada s'aplica un crèdit de més d'un 1,5 milions perquè 40 municipis gestionen els servicis d'ajuda a domicili.

Per a persones majors es reserven 9 milions més i es creen 532 places noves en residències públiques. En total, 3.300 places residencials que se sufragaran amb 65,43 milions.

La Direcció general d'Infància i Adolescència compta amb increment en el pressupost d'un 21,30% per a ampliar un nou model residencial i recolzar l'acolliment familiar. Així, el finançament dels centres de dia privats tindran una aportació de 4,8 milions, un 7% més; a l'acolliment familiar es destinaran 10 milions d'euros, un 50,72% més. Per la seua banda, la Direcció general de Diversitat Funcional puja el seu pressupost un 15,43%, dels 15,43 a 18,16 milions.

En definitiva, ha assenyalat, es presenta "un pressupost que atén a les persones més fràgils, les situacions de vulnerabilitat, que amplia drets, i que farà de la nostra Comunitat una terra de millor benestar i major felicitat per a totes les persones".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento