Comunitat Valenciana

Regants demanen al Govern que cree una xarxa d'infraestructures entre conques per a eixir de "l'emergència" a Alacant

  • ALACANT, 30 (EUROPA PRESS)
Sequera
Sequera
EUROPA PRESS
Sequera

El president de la Junta Central d'Usuaris del Transvasament Xúquer-Vinalopó, Andrés Martínez, ha demanat al Govern que aplique l'article 149 de la Constitució Espanyola per a fer ús de les seues competències estatals i cree una xarxa d'infraestructures hídriques entre conques per a traure al sud de la província d'Alacant de la situació "d'emergència" per la falta d'aigua.

Martínez, en atenció als mitjans a Alacant abans de participar en un Fòrum Pro Aigua, ha indicat que a Espanya "sobra aigua" mentre que "hi ha un territori on falta". "No és una cosa nova, és una cosa que té solucions tècniques i els polítics ho han d'assumir", ha plantejat.

El president dels regant ha apuntat a l'article 149 de la Constitució que estableix les competències pròpies de l'Estat i que avala que s'apliquen "unes solucions", i ha exigit: "L'única cosa que no ha de fer és desistiment de funcions".

Andrés Martínez ha apostat per "distribuir" l'aigua que hi ha cap a on "fa falta" i per a açò ha reclamat un sistema hídric "igual" al "viari d'autovies" per a "compensar els desequilibris. És senzill", ha manifestat.

"El diagnòstic ja està fet amb els plans de conca. L'única cosa que el Govern ha d'aplicar el 149 i, assumint les seues competències, fer una xarxa d'infraestructures per a compensar eixos desequilibris", ha relatat.

Així mateix, preguntat sobre si la solució passa per l'arribada d'aigua de l'Ebre i del Tajo, Martínez ha indicat que "les solucions tècniques estan" i solament ha demanat que s'apliquen. "Com a usuaris no ens correspon dir quals són les solucions", perquè ja s'han dit "moltes vegades" i ha deixat en mans de l'administració que "faça el que ha de fer i els correspon, si no van a estar fent el que han estat fent molts anys, desistiment de funcions".

"Hi ha problemes molt greus en el Regne d'Espanya, però possiblement seran més greus si no es posen solucions", ha dit i ha lamentat que la dessalinització està "bloquejada per al regadiu".

Per la seua banda, des de la Federació de Comunitats de Regant de la Comunitat (Fecoreva), José Antonio Andújar, ha recordat que es va donar trasllat a l'Estat el passat 1 de setembre d'un projecte d'interconnexió de conques.

"Com a solució a este sistema de falta d'infraestructures hídriques", ha assenyalat i ha afirmat que sense açò "no hi ha solució" perquè les dessaladora "són un complement inutilitzable" pel seu contingut en bor.

1 DE GENER SENSE AIGUA

Andújar ha exigit al Govern que comence a treballar per un Pacte Nacional de l'Aigua (PNA) i ha alertat que el pròxim 1 de novembre es tanca l'aigua per al reg des de la Confederació Hidrogràfica del Segura i "com a molt hi haurà cabal ecològic en el riu Segura".

Així, confia que "l'esperança és que ploga perquè si no a primers de gener tindrem restriccions per a la població" i ha indicat que des de ja la producció de la dessaladora de Torrevieja és "íntegra" per a beure.

"El 73% de l'aigua és dessalada", ha xifrat i ha dit que l'aigua del Taibilla és "insuficient" mentre el Segura "no té aigua". Per açò, ha plantejat que el Govern parle amb Europa per a abordar "com mantenim açò verd" i que la Generalitat treballe per depurar l'aigua "millor" per a "reutilitzar-la en el reg". Finalment, Andújar ha xifrat en 2.000 hectòmetres cúbics les necessitats d'aigua a la Comunitat "i se'n van al mar 50.000".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento