Comunitat Valenciana

Detingudes 21 persones, onze d'elles menors, per més de cent robatoris en comerços, cases i camps de València

  • VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)
Operació Pitufines
Operació Pitufines
DELEGACIÓN DEL GOBIERNO
Operació Pitufines

Agents de la Guàrdia Civil han desarticulat, amb la detenció de 21 persones, una banda criminal suposadament implicada en més de cent fets delictius, principalment robatoris i furts en vivendes, comerços i sostracions de productes del camp en les comarques de Camp del Túria i l'Hoya de Buñol, en la província de València.

Els detinguts en l'operació 'Pitufines' són deu adults, d'entre 22 i 44 anys, i onze menors. Segons ha constatat la Guàrdia Civil, es tractava d'un grup "perfectament organitzat amb una distribució de funcions clarament establida", i entre els seus membres comptaven amb recol·lectors, transportadors i venedors. Així, mentre alguns dels seus membres realitzaven la "recol·lecció" uns altres vigilaven per alertar per si hi haguera presència policial.

Els agents han practicat tres registres a Xest (València), on es van confiscar d'efectes per valor de 60.000 euros, entre ells, més de dos tones d'ametles i multitud d'elements electrònics, segons ha informat la Delegació del Govern en comunicat.

El delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha informat a Xiva de l'operació, que es va iniciar el passat mes d'abril pels agents de la Guàrdia Civil de la localitat. La intervenció s'ha realitzat en el marc dels plans contra el robatori en vivendes, millora de la seguretat en el sector del comerç i contra les sostracions en explotacions agrícoles i ramaderes.

Moragues ha felicitat als agents de la Guàrdia Civil pel seu "excel·lent treball" que, després de mesos d'investigació, ha permès dur a terme les detencions "demostrant una vegada més l'eficàcia i ràpida resposta de les nostres Forces i Cossos de Seguretat".

La fase d'explotació d'esta operació va culminar el passat dia 17 d'octubre amb l'arrest dels 21 presumptes implicats, set dones i 14 hòmens, de nacionalitats espanyola i búlgara i implicats en diferent grau en diversos delictes.

Entre ells, se'ls atribueix robatori amb força en les coses en interior de vivendes i establiments comercials; furt; furt de fruits del camp; apropiació indeguda; danys; defraudació de fluid elèctric; associació il·lícita; danys; delicte contra la seguretat col·lectiva per cultiu i trànsit de cànnabis; delictes contra l'administració de justícia (encobriment) i contra l'ordre públic (atemptats contra l'autoritat, els seus agents i els funcionaris públics, i de la resistència i desobediència).

El capitost de l'organització presumptament planificava i seleccionava les vivendes i comerços que anaven a ser robats utilitzant a menors d'edat per a la comissió dels delictes. Els menors actuaven conjuntament amb diversos membres de l'organització, obtenint prèviament informació, controlant les rutines, hàbits i horaris d'entrada i eixida dels comerciants i veïns.

Els lladres aprofitaven el moment en què els amos no es trobaven en l'interior per a assaltar les vivendes i comerços d'on s'apoderaven d'objectes de valor. Els robatoris es van ampliar a cases de camp, xalets i vivendes aïllades i disseminats.

ROBATORIS EN CAMPS I MAGATZEMS

Els membres de l'organització sostreien també les ametles, dels camps de la comarca de diferents municipis de l'Hoya de Bunyol-Xiva i del Camp de Túria i dels magatzems on eren guardades pels propietaris fins al seu trasllat a la cooperativa.

El grup actuava sota la direcció del capitost de l'organització, que assenyalava els llocs i el moment idoni per a sostraure l'ametla. Cadascun dels membres de la xarxa realitzava un rol diferenciat i prèviament acordat dins de l'estructura jerarquitzada. La varietat d'ametla sostreta triada era, en la majoria dels casos, la marcona, per ser la més cara del mercat.

S'han recuperat més de 300 efectes procedents dels robatoris. Entre estos es troben telèfons mòbils, tablets, televisors, ordinadors portàtils, llibres electrònics, play station i jocs càmeres de fotografia, equips informàtics, DVD, xicotets electrodomèstics, aparells electrònics de música, un projector, bicicletes tot terreny i carretera, joies, cadires de bebés, una cadira de rodes, caixes de ferramentes, material d'obra, diverses armes prohibides, armes blanques, punyals, bastons, un bat de beisbol, diverses escopetes d'aire comprimit i 44 sacs amb 2.300 quilos d'ametla.

El total d'ametla sostreta en la zona ascendia a uns 2.300 quilograms, amb un valor en el mercat proper als 7.500 euros. S'han intervingut a més les diferents ferramentes que usaven els autors dels fets per a forçar i fracturar les portes, reixes i finestres de les vivendes i comerços a les quals accedien.

L'operació ha sigut desenvolupada per la Guàrdia Civil de Xiva, amb el suport de les diferents Unitats Territorials de la Comandància, de l'Equip de Policia Judicial de Riba-roja del Túria i agents de la Policia local de Xiva, Xest. Els detinguts han passat a la disposició del Jutjat nombre 4 de Requena (València) i a la Fiscalia Provincial de Menors de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento