Comunitat Valenciana

Teatre Escalante arranca una temporada "nòmada" amb 17 espectacles en sis espais

  • Ja s'han reservat 20.640 entrades, que suposen un 76% de l'oferta total prevista per als pròxims mesos.
  • Es podrà disposar d'escenaris més grans, major aforament, visibilitat i més dotació tècnica.
  • L’escola Escalante oferirà programes dirigits a persones amb diversitat funcional, per a dones en risc d'exclusió o per a víctimes de violència de gènere.
Presentació temporada Teatre Escalante
Presentació temporada Teatre Escalante
Diputació de València
Presentació temporada Teatre Escalante

Teatre Escalante Centre d'Arts Escèniques, depenent de la Diputació de València, arranca una temporada "nòmada" amb un total de 17 espectacles, tres d'ells de producció pròpia, que es representaran en fins a sis espais de la ciutat de València com són el Palau dels Arts, la Sala Matilde Salvador de la Universitat de València, el Teatre Rialto, la Sala Russafa, el Teatre Talia i Espai Inestable.

La programació de la nova temporada 2017/2018, que incidirà en la "inclusió social" i la "igualtat de gènere", es distribueix en cinc cicles de 'Música i Teatre', 'Memòria Històrica', 'Nadal a l'Escalante', 'Escena Diversa' i 'Menut Teatre' segons edats i preferències, que sumaran fins a 169 funcions -133 escolars i 36 familiars- i ja s'han reservat 20.640 entrades que suposen un 76% de l'ocupació de l'oferta.

Així ho ha avançat aquest dimecres el director del Centre Teatral Escalante, Josep Policarpo, en roda de premsa al costat del director de la Escola Escalante, Andrés Poveda, la diputada d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez, i els directors de dos de les produccions pròpies d'aquesta temporada: Rafael Calatayud de la companyia La Pavana, i Pau Pons del Pont Flotant.

“Realitat nòmada”

Després d'estimar els tècnics que el cost de la reparació i adequació de la fins ara seu del Teatre Escalante en el carrer Landerer pot aconseguir els sis milions d'euros, l’Escalante assumeix la seua "realitat nòmada" per a aquesta temporada sense renunciar al seu objectiu de tornar a trobar una "sala estable" en el futur que garantisca la seua continuïtat, ha apuntat el seu director Josep Policarpo.

Per a açò altres institucions li han cedit el seu espai, alguns gratuïtament i uns altres mitjançant acords econòmics "lògics", ha explicat. I encara que els canvis d'escenari tenen coses "negatives", ha admés, també ha apuntat les "positives": en ocasions es podrà disposar d'escenaris més grans, major aforament, visibilitat i més dotació tècnica.

El director ha destacat que aquesta nova etapa ve marcada per la "renovació" tant en la gestió com en la programació amb l'objectiu de sumar nous públics i formar espectadors crítics i professionals íntegres. En aquest sentit, s'ha reformat també l'estratègia de comunicació, de manera que s'ha editat per primera vegada un vídeo, 5.000 llibrets amb la programació de tota la temporada, també disponible en la web, i es treballa l'atenció a la comunitat educativa.

Tres produccions pròpies

El plat fort de la temporada seran les tres produccions pròpies de gran format, dues noves i una reposició: 'Pi' de OtraDanza (Del 15 de gener al 8 de febrer), 'Les 7 diferències' del Pont Flotant (Del 26 al 28 de març i del 10 d'abril al 6 de maig), i la tornada de 'L'home invisible' a càrrec de la Pavana Companyia Teatral (de l'1 al 21 de desembre).

Policarpo ha assenyalat a OtraDanza com una de les companyies "més rigoroses del panorama valencià" i ha destacat la seua permanent "cerca de diferents codis de moviment".

Sobre El Pont Flotant, ha subratllat la seua "veu personal", la "relació que estableixen amb l'espectador i l'espai" i el "humanisme crític i reflexiu" de les seues obres, en les quals aboquen la seua experiència personal. En 'Les 7 diferències', ha avançat la seua directora, el tema serà "la diferència". A través del joc i l'humor, màgia, música en directe, animacions i vídeos, els més xicotets veuran l’"esforç que fa falta per a conèixer a l'altre" i respectar la diversitat.

Quant al treball de la Pavana en 'L'home invisible', versió de l'obra d'H.G. Wells realitzada per Rodolf Sirera, Policarpo ha ressaltat que es tracta d'una peça que combina "ciència ficció, humor i intriga", que compta a més amb un "repartiment absolutament extraordinari". Segons el seu director, es tracta de "despertar la imaginació amb xicotetes dosis d'humor".

Altres regions

Pel que fa a espectacles procedents d'altres regions, molts han sigut premiats amb guardons com el Max i els Premis del Teatre Andalús, o han estat en mostres com la Fira del Teatre Europeu per a Xiquets i Xiquetes (FETEN) o la Fira de Titelles de Lleida. Així, la programació de la temporada en el cicle Música i Teatre inclourà aquest mes d'octubre 'Arturo i Clementina' de Titiritrán Teatre i 'MobyDic' de Teatre Gorakada, en el Palau dels Arts.

El cicle Memòria Històrica es traslladarà a la Sala Matilde Salvador de la Nau de la UV, amb la miliciana anarquista 'María la Javelina' d’Hongaresa Companyia de Teatre, 'Les mares preses' de Pilar Martínez Companyia o la veu del poeta 'Miguel Hernández, després de l'odi' de Crit Companyia de Teatre.

El Nadal a l'Escalante arribarà al desembre al Teatre Rialto amb el circ de 'Oopart, història d'un contratemps' de Tresperté Circ Teatre, la lliçó humanista Charles Dickens 'Explique de Nadal' de Companyia Ferroviara i un tribut als Beatles amb 'Bitels per a bebès' de 'La Petita Malumaluga'.

El cicle Escena diversa s'exhibirà en la Sala Russafa de l'11 de febrer al 2 de març amb propostes que combinen reflexió i entreteniment. La companyia La Maniqué visionarà els contes en 'El bosc de Grimm', mentre La baldufa Companyia de Comediants se servirà de la sabana africana per a apuntar solucions al bullying en 'Safari' i la Companyia Improvisada proposarà en 'Aigua de lluna' una rondalla ecologista per a descobrir valors de col·laboració, respecte a la igualtat, diversitat i amistat.

Escola Escalante

Per la seua banda, la Escola Escalante de teatre donarà continuïtat a la Escoleta, amb cursos per a menors de 17 anys, i al mateix temps que oferirà programes dirigits a persones amb diversitat funcional, per a dones en risc d'exclusió o per a víctimes de violència de gènere.

A més, aquesta temporada "consolida" la formació contínua de professionals de les arts escèniques amb l'objectiu de "trencar l'endogàmia i l'aïllament que hem patit en els últims 20 anys, tornar a connectar amb el món i oferir a preus assequibles, ja que es tracta d'un servei públic, instruments perquè els nostres professionals cresquen", ha subratllat Josep Policarpo.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento