Comunitat Valenciana

Naix l'Ambaixada de la Lectura per a acostar la literatura als valencians

  • La direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i la Fundació per al Foment i la Lectura han creat la figura de l'Ambaixada de la Lectura per a acostar la literatura a la societat, fomentar els hàbits lectors i augmentar el nombre de lectors.
Presentació del projecte
Presentació del projecte
GVA
Presentació del projecte

El projecte s'emmarca dins del Pla Valencià de foment del Llibre i la Lectura 2017-2021, que el seu objectiu és augmentar els índexs de lectura a la Comunitat, detalla el Govern autonòmic en un comunicat.

L'escriptora i artista plàstica Anna Moner serà la primera ambaixadora que recorrerà les comarques amb l'encàrrec d'impulsar la lectura com a via fonamental d'accés al coneixement, transmetre la naturalesa transformadora de la literatura i millorar els índexs en la competència lectora.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha mantingut este divendres una trobada amb Moner, que ha acceptat "amb entusiasme" el repte que la portarà a visitar els municipis de la Comunitat i a participar en tots els esdeveniments que facen visible la lectura.

Com a Ambaixadora de la Lectura 2017, l'escriptora reconeixerà i prestigiará als mediadors de la lectura, és a dir, llibreters, bibliotecaris, coordinadors de clubs de lectura, els mestres i altres professionals de la lectura. Al mateix temps, implicarà altres actors culturals -teatre, música, arts visuals, dansa-, empreses afins a la cultura i el conjunt de la societat amb la lectura.

L'Ambaixada de la Lectura naix així per a millorar la visibilitat i el prestigi de la figura de l'autor, apostant pel contacte directe entre autors i lectors, fomentant la presència dels escriptors en l'espai públic i donant als autors el màxim protagonisme en les fires del llibre i premis literaris que tenen lloc en el nostre territori.

Un altre dels objectius és incrementar el nombre de lectors de llibres, portant la lectura a entorns no habituals i a no lectors. Es tracta, en definitiva, d'implicar a personalitats de diferents àmbits socials i aprofitar el seu ressò mediàtic i la seua capacitat de convocatòria.

Es tracta d'un projecte que va nàixer a Anglaterra en 1998 per a dotar de prestigi i reconeixement públic a aquelles persones que treballen al voltant de l'escriptura i la il·lustració.

La figura de l'Ambaixador de la Lectura està implantada i en funcionament en huit països: Austràlia, Finlàndia, Holanda, Irlanda, Mèxic, Suècia, Anglaterra i Gal·les, on l'ambaixador es dirigeix a un públic infantil o juvenil. En el cas valencià, l'Ambaixada de la Lectura es dirigeix a tot tipus de públic, independentment de la literatura que realitze la persona escollida.

TRAJECTÒRIA D'ANNA MONER

Anna Moner, de Vila-real (Castelló, és llicenciada en Història de l'Art, artista i escriptora. Va obtindre el seu primer premi literari en 2006 amb 'La Venus i el lliri', que va guanyar el premi de Relats de Dones de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, certamen que va tornar a guanyar en 2010 amb 'Els finestres de l'ànima'.

També és coautora de l'obra teatral 'La morta enamorada', estrenada en el 2010 en el Gran Teatre d'Alzira per la companyia del mag Yunke. I amb la seua primera novel·la 'Les mans de la deixebla' va guanyar el premi Enric Valor de la Diputació d'Alacant l'any 2010. Amb la novel·la 'El retorn de l'Hongarés' amb la qual es va fer amb el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2014.

A més d'escriure, Anna Moner forma equip artístic amb Sebastià Carratalà. La seua obra ha sigut exposada a València, Castelló, Sevilla, Nantes, Bordeus i París.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento