Comunitat Valenciana

El TC admet a tràmit el recurs contra la llei valenciana de designació de senadors

  • Els articles impugnats queden suspesos després del recurs d'inconstitucionalitat, promogut pel president del Govern, Mariano Rajoy.
  • Les Corts van aprovar fa quasi un any la iniciativa de Podem, que permet revocar senadors per "pèrdua de confiança" o "desprestigi" de les institucions.
  • Segons el PP, la norma estava dissenyada per a "revocar" a Rita Barberá.
Tribunal Constitucional.
Tribunal Constitucional.
Archivo
Tribunal Constitucional.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat, promogut pel president del Govern, Mariano Rajoy, contra alguns articles de la llei de designació de senadors territorials de la Comunitat Valenciana, aprovada per Les Corts a l'octubre de l'any passat.

Així consta en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) que assenyala que els apartats susceptibles de ser inconstitucionals són: quant al seu incís i revocació, que s'introdueix en la nova redacció de l'article 1 de la Llei; per la nova redacció que es dóna a l'article 13.3 i al 14.5; per la introducció d'un nou article 14.bis i set, que donen nova redacció als apartats 2 i 3 de l'article 16 i contra la Disposició transitòria única de la Llei Valenciana 10/2016.

En haver-se invocat en el recurs l'article 161.2 de la Constitució, queda suspesa la vigència i aplicació dels preceptes impugnats des de la data d'interposició -el passat 28 de juliol-, per a les parts del procés, i des de la publicació del corresponent edicte en el BOE per als tercers.

El ple del Parlament valencià va donar llum verda a l'octubre de l'any passat a la reforma de la llei de designació de senadors territorials, plantejada per Podem, que estableix la possibilitat de revocar a aquests representants en la cambra alta quan incórreguen en comportaments que susciten "pèrdua de confiança" o provoquen el "desprestigi" de les seues institucions.

No obstant açò, el PP va presentar davant el TC un recurs d'inconstitucionalitat a la Llei. El passat 2 de febrer el senador Pedro Agramunt informava en el seu compte de Twitter que acabava de signar un escrit en el qual senadors del PP anunciaven la seua voluntat de recórrer aquesta llei i afegia que considerava era una norma per a "revocar" a la llavors senadora Rita Barberá, per la qual cosa entenia que el recurs era un "acte de desgreuge" a l’exalcaldessa de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento