Comunitat Valenciana

Una bola de tovalletes de quasi un quilòmetre embossa un col·lector de València

  • Un gran tap de major grandària que els de Londres i Sant Sebastià obstrueix el desguàs de la zona nord.
  • Els treballs, amb un cost de 2,2 milions d'euros, han evitat l'abocament d'aigües fecals a l'antic llit del Turia.
  • L'Ajuntament demana "responsabilitat" a la ciutadania i anuncia una campanya de conscienciació.
Operarios extraen la masa negra, espesa y compacta que forman las toallitas higiénicas al juntarse con las aguas fecales en la red de saneamiento.
Operarios extraen la masa negra, espesa y compacta que forman las toallitas higiénicas al juntarse con las aguas fecales en la red de saneamiento.
20MINUTOS.ES
Operarios extraen la masa negra, espesa y compacta que forman las toallitas higiénicas al juntarse con las aguas fecales en la red de saneamiento.

Un gran tap de tovalletes higièniques més gran que el format en ciutats com Londres i Sant Sebastià i de quasi un quilòmetre de longitud ha obstruït el col·lector nord de València, el gegantesc desguàs que porta les aigües fecals de part de la ciutat fins a la depuradora de Pinedo, en la zona sud.

La pràctica aparentment innocent de llançar aquests residus al vàter, multiplicada per centenars de milers de persones, ha posat en risc no solament el sistema de desguassos de la ciutat, sinó el medi ambient i la salut pública, a més de suposar un important impacte en les arques públiques municipals.

El regidor del Cicle Integral de l'Aigua de València, Vicent Sarrià, ha visitat aquest dimecres l'eixida d'aigües pluvials d'aquesta instal·lació, on s'està actuant des del passat mes de maig per a resoldre aquesta situació. En concret, el tap se situa entre l'església del barri de Monteolivete i la rotonda de l'avinguda Antonio Ferrandis amb el pont del Assut de l’Or, a l'altura de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Sense anar més lluny, dilluns passat el Govern local va aprovar una modificació de crèdit de 800.000 euros per a aquestes labors de neteja, amb el que el cost de l'actuació arriba ja als 2,2 milions d'euros, al que s'ha de sumar les revisions periòdiques, les reparacions de bombament, els xicotets desembossaments i les actuacions en la resta de la xarxa de sanejament.

Amb tot, el major risc, ja neutralitzat, ha sigut l'abocament d'aigües fecals a l'antic llit del Túria, "l'impacte ambiental del qual hauria sigut molt negatiu", ha afirmat Sarrià. De fet, allí se situa actualment el Jardí del Turia, gran pulmó verd de València, amb edificis tan emblemàtics com el Palau de la Música o el complex de la Ciutat de les Ciències.

L'edil, que ha anunciat que els treballs es perllongaran mig any més, ha dit que el problema de les tovalletes humides s'ha d'abordar "de manera enèrgica i dramàtica, i a més en diverses línies". A més de subratllar la necessària conscienciació ciutadana, per al que ha avançat el llançament d'una pròxima campanya per part del Consistori, ha denunciat la "retallada brutal" que es va produir en l'anterior legislatura en el manteniment de la xarxa de sanejament: "En el cas de València, en l'anterior legislatura el que es va decidir realitzar va ser una retallada brutal, especialment entre els anys 2011 i 2012, que ara té conseqüències", ha criticat.

En aquesta línia, argumenta que les retallades "també tenen efecte en les labors de vigilància, que hagueren minorat aquest efecte, hagueren permés detectar-ho abans, i haver pogut actuar abans sense aquest cost tan enorme que tenim en aquests moments".

Encara que destaca la recuperació pressupostària d'aquestes partides, ha reconegut que la despesa destinada al sanejament encara és "insuficient", per la qual cosa anuncia que seguirà incrementant-se en pròxims exercicis. "A pesar que és una cosa que està sota terra i és poc lluent, és essencial per al funcionament i la salubritat i el medi ambient d'una ciutat de quasi un milió d'habitants com és València", ha conclòs.

Una massa negra, espessa i compacta

Els operaris de l'empresa contractada per l'Ajuntament han extret tones d'una massa espessa i compacta de tovalletes humides barrejades amb aigües fecals. Per a evitar la seua acumulació en la xarxa de sanejament, s'han de tirar a papereres, igual que es fa amb altres productes com comprimides o tampons.

"Responsabilitat" de la ciutadania

El regidor Vicent Sarrià demana "responsabilitat" a la ciutadania sobre l'ús de les tovalletes humides, i als fabricants, als qui insta a desenvolupar nous models "menys nocius" que es dissolguen en l'aigua. L'Ajuntament va a llançar una campanya de conscienciació per l'elevat cost econòmic i mediambiental de tirar-les al vàter.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento