Comunitat Valenciana

La Llei per a "refundar" la cooperació a la Comunitat Valenciana inicia el seu camí parlamentari

  • La llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible ha iniciat este dimecres la seua marxa parlamentària per adequar la norma a la realitat i als reptes actuals, encaminats a la concreció, aprofundiment i consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, aprovats per les Nacions Unides.

"Esta llei és una peça fonamental en la refundació de la cooperació a la Comunitat Valenciana", ha subratllat el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

Durant la defensa del text, el conseller ha destacat que es tracta d'un projecte que és producte del treball "conjunt" i el "diàleg" i ha valorat que haja sigut aprovat per unanimitat en el Consell València de Cooperació. El text de la norma haurà de passar per comissió per a ordenar les esmenes presentades pels grups per a després tornar al ple de la cambra valenciana.

Alcaraz ha recordat que fa dos anys l'ONU va aprovar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 que giren entorn a cinc eixos centrals: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances i que tenen com a principis generals la planificació amb la participació de la pluralitat d'actors; l'eficàcia, l'eficiència i l'avaluació en tot el procés de cooperació; la rendició de comptes i la transparència, així com la promoció del treball decent com a ferramenta de desenvolupament.

Al seu juí, esta agenda és una "oportunitat" per "posar les bases" de la transformació global per al "desenvolupament inclusiu i sostenible". "Això és per a nosaltres una oportunitat per a continuar la refundació de la cooperació de la Comunitat", ha puntualitzat.

Ha posat l'accent a que la Comunitat Valenciana és una comunitat "solidària" i ha destacat que amb este projecte es busca contribuir a l'èxit dels Objectius de l'Agenda 2030 de l'ONU, atenent "a l'enfocament de gènere, dels drets humans i de la infància".

Així mateix, ha defès que el projecte possibilita que els objectius estiguen en totes les polítiques i àmbits del Consell, així com millorar la capacitat de les ONG com a actors més importants de la cooperació internacional, i ser "un marc de referència internacional de la cooperació per a recolzar el canvi global".

En este sentit, ha defès que entre els canvis que introdueix esta norma és que és "global, transparent, perquè permet la rendició dels comptes públics, participativa, inclusiva, perquè és aplicable a tot el territori de la Comunitat i multidimensional en incorporar l'enfocament de gènere i drets humans".

Així mateix, ha recordat que la norma inclou el compromís de la Generalitat de destinar un 0,7% del seu pressupost de cada exercici a polítiques vinculades a cooperació i desenvolupament sostenible. Este compromís se supeditarà a les disponibilitats reals de la hisenda del govern valencià, al compliment dels compromisos d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i als escenaris pressupostaris plurianuals.

Per a açò, en el termini de 12 mesos a partir de l'aprovació de la llei, el Consell remetrà a les Corts un informe sobre la previsió de compliment d'este compromís de destinar un 0,7%.

CONTROLS EXTERNS

Sobre este tema, el diputat de Ciutadans (Cs) Antonio Woodward ha indicat que era necessari actualitzar la llei, però veu necessari que siga "totalment transparent", amb controls externs i independents del Consell que avaluen les mesures per a "no permetre que este assumpte sensible i delicat acabe en mans d'uns quants corruptes desangelats que busquen enriquir-se, sinó que els diners vagen als més necessitats".

Així mateix, ha indicat que la seua formació controlarà que es complisca el compromís de destinar el 0,7% del pressupost a esta matèria. Des del PP, la diputada María Bernal ha assenyalat que esta norma té "similituds tan alarmants" amb la de 2007 que no suposa "cap innovació". Així mateix, ha assenyalat que en el text normatiu "la forma i el fons deixa molt a desitjar" perquè inclou "errors de redacció, dóna competències a qui no les té i hi ha conceptes desfasats". "És una llei aparador i d'eslògan", ha remarcat.

David Torres, de Podem, ha manifestat que l'antiga norma no era roïna, però ha lamentat que el PP la va utilitzar per a "macular i desprestigiar un sector i robar", per la qual cosa ha indicat que era necessària adaptar-la als nous reptes però ha manifestat que "no deixa clar" alguns dels àmbits d'actuació.

Des de Compromís, Mariam Campello ha subratllat que el text "no solament parla de dignificar l'entorn en el qual hem de viure, sinó de no deixar en la cuneta a les persones" i ha indicat que nàixer en l'hemisferi sud no pot significar viure un futur hipotecat". "Este és un camí llarg i esta és una aposta pel suport mutu", ha afirmat.

Per la seua banda, Clara Collado, del PSPV, ha destacat que la cooperació per al desenvolupament ha de ser un dels eixos centrals de "un govern decent" com ocorre amb el Consell del Botànic i ha lamentat que en un altre temps esta matèria fóra "símbol de vergonya universal".

Per açò, ha remarcat que amb esta llei es posa "punt i final" a l'etapa de l'exconseller Rafael Blasco. "No ens inspira ser millor que Blasco", ha postil·lat Collado, "sinó ser millors que els que li van emparar, protegien, animaven i aplaudien".

"Hui tanquem un cicle i comencem una nova etapa. És un deute que tenim amb la societat valenciana i amb els xiquets de Nicaragua als quals es va usar d'excusa per a saquejar milions d'euros i que es van quedar esperant unes ajudes que els valencians pensàvem que els estàvem prestant", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento