Comunitat Valenciana

Una "incidència elèctrica accidental" va causar l'incendi en la Ciutat de la Justícia de València

  • "El sistema de detecció contra incendis va funcionar, diguen el que diguen", va explicar este dimarts la consellera Gabriela Bravo en Les Corts.
  • Tot i que diversos informes assenyalen que l'alarma sonora no va saltar, ha aportat un informe de la Guàrdia Civil i de la Conselleria que diuen el contrari.
  • María José Ferrer San-Segundo ha criticat que la consellera "no ha aclarit realment res" durant la seua compareixença i "no ha assumit cap erro".
Gabriela Bravo en la seua compareixença en les Corts
Gabriela Bravo en la seua compareixença en les Corts
CORTS VALENCIANES/INMA CABALLER
Gabriela Bravo en la seua compareixença en les Corts

L'incendi registrat el 10 de setembre en la Ciutat de la Justícia de València va ser "accidental" i es va deure a una "incidència elèctrica", segons es desprén d'un informe policial. Així mateix, els sistemes de detecció van funcionar "correctament". "El sistema de detecció contra incendis va funcionar, diguen el que diguen. Va detectar el focus, va alertar mitjançant alarma i va activar el tancament de portes automàtiques que va impedir la propagació de l'incendi i va minimitzar les conseqüències", ha subratllat la consellera Gabriela Bravo.

Bravo s'ha pronunciat així després de comparéixer, a petició pròpia i després de sol·licitar-ho diversos grups parlamentaris, en la Comissió de Justícia de les Corts, on ha informat dels últims informes que ha rebut relacionats amb l'incendi en la Ciutat de la Justícia i de les mesures de seguretat de l'edifici.

"He vingut a donar la cara", ha dit, i ha afirmat visiblement emocionada que estava molt agraïda pel treball d'operaris i equips de neteja. "M'emocione pels ciutadans compromesos amb l'Administració de Justícia", ha postil·lat.

"Res" va tindre a veure amb fallades del sistema elèctric

Este dimarts, Bravo, qui ha reconegut alguns "errors", ha rebut un informe elaborat pel Grup d'Inspeccions Tècnic-Policials i Investigació d'Incendis de la Brigada Provincial de Policia Científica que conclou que "tot pareix indicar que l'incendi té una etiologia accidental per incidència elèctrica en algun dels aparells elèctrics trobats en l'àrea d'inici de l'incendi".

Eixe focus, continua l'informe, "va quedar localitzat en una de les zones de treball central d'uns cinc o sis metres quadrats en el Jutjat de Primera Instància 3, enfront del despatx del jutge". Allí, els investigadors assenyalen elements com l'ordinador de sobretaula, dos pantalles, un ventilador, una impressora i una cafetera, "sense poder precisar si algun d'ells va ser el causant del sinistre". I va sorgir des del sòl i no des del sostre, com es va pensar inicialment.

Bravo ha subratllat que el sinistre "res" va tindre a veure amb fallades del sistema elèctric "com s'ha pretés apuntar estos dies". "Les instal·lacions elèctriques de la Ciutat de la Justícia havien sigut objecte de les revisions per part de l'empresa instal·ladora i inspeccions de l'Organisme de Control Autoritzat", segons certifiquen tant el servici d'infraestructures de la Conselleria com la pròpia empresa de manteniment.

Respecte als sistemes d'alarmes de la Ciutat de la Justícia, Bravo s'ha referit a diversos informes de bombers, de l'empresa de seguretat i de la Policia que assenyalen que l'alarma sonora no va saltar durant l'incendi però, no obstant açò, ha aportat un informe de la Guàrdia Civil i del servici d'infraestructures de Conselleria que diuen el contrari.

Ha incidit en l'informe del seu departament que contempla que a les 11.58 hores es va activar una alarma de foc en la zona en la qual es va originar l'incendi. "Este dany no consta en el registre de l'històric de la centraleta perquè solament guarda 200 alarmes o avisos i el dia de l'incendi va rebre moltes fins al punt que ja no estan els registres de l'inici de l'incendi. No obstant açò tenim una foto del visor de la centraleta que es va realitzar el mateix dia 10 confirmant este fet", ha asseverat.

"I s'entén també que va funcionar la pre-alarma per un primer detector, encara que no tenim registre d'açò", ha postil·lat. Al mateix temps, ha agregat que "és possible que l'alarma sonora no se sentira en l'atre, on estan els servicis de seguretat".

Revisar protocols

En definitiva, ha apuntat Bravo, "el sistema de detecció contra incendis va funcionar" i l'alarma va sonar, "encara que en cap informe es precisa si hi havia algú en eixe moment vigilant la central d'alarmes". En qualsevol cas, per a previndre risc en el futur, se'n van a revisar tots els protocols de seguretat dels edificis judicials i es prestarà especial atenció a les situacions d'emergència en períodes de baixa activitat, ha anunciat Bravo.

Ha insistit que "no s'ha ocultat res en cap moment" i ha asseverat que pròximament, a la fi d'any, hi haurà una modificació de la regulació en matèria d'incendis. "Pretenem que les mesures de detecció i protecció d'incendis s'acomoden a la legislació vigent a cada moment", ha postil·lat.

Justifica l'obertura

D'altra banda, Bravo ha justificat l'obertura de l'edifici un parell de dies després de registrar-se l'incendi sobre la base d'informes que confirmaven la bona qualitat de l'aire. "L'informe de l'Invassat no deia res que es tancara l'edifici. Per açò vam mantindre obert, perquè des del punt de salubritat estava bé", ha insistit després de recordar que eixe dia uns 35 funcionaris van reclamar assistència mèdica per problemes respiratoris i oculars. "Enteníem que no podíem precintar l'edifici perquè no havia caigut cap bomba atòmica i no teníem elements radioactius", ha subratllat.

Bravo, qui ha negat qualsevol tipus d'enfrontament entre la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i la Conselleria, ha recordat que des d'este dilluns estan tots els jutjats valencians operatius i han recuperat l'activitat. I en breu es planificaran reforços i l'agenda perquè en el termini de dos o tres mesos es puguen recuperar i celebrar les actuacions suspeses estos dies.

"Autèntic desastre"

Per la seua banda, des de Ciutadans i el PP han criticat la forma en la qual s'ha gestionat l'incendi i, en concret, el diputat Emigdio Tormo (Cs) l'ha qualificat d'"autèntic desastre". "La seguretat en la Ciutat de la Justícia no existeix. No hi ha seguretat efectiva. El dia de l'incendi probablement solament hi havia un guàrdia civil en la porta. I un vigilant a càrrec d'unes 100 càmeres de l'edifici", ha lamentat.

Així mateix, ha lamentat que existisquen "instal·lacions amb boquetes, ascensors inoperatius, màquines d'accés avariades, i despatxos i sales multiusos que fan la funció d'arxiu". "Hi ha director de seguretat? Un pla d'emergència?", li ha interpel·lat. "La impressió és d'absoluta desolació, amb portes arrancades. Absoluta descoordinació, improvisació", ha puntualitzat.

En esta línia, la diputada 'popular' María José Ferrer San-Segundo ha criticat que la consellera "no ha aclarit realment res" durant la seua compareixença i "no ha assumit cap error per la seua banda en el desastre generat". "Autocrítica, zero. Denuncie negligència en manteniment, opacitat informativa i gestió caòtica després de l'incendi", ha destacat. Pel que fa a les causes, li ha demanat que no els prenga el pèl: "Una cosa és el focus i una altra és la raó. Amb un curtcircuit la causa és la falta del manteniment del sistema", li ha dit.

Informació "permanent"

Per la seua banda, la diputada de Podem Fabiola Meco s'ha preguntat per què la Ciutat de la Justícia no té els plans d'emergència actualitzats i per què no s'havien fet simulacres d'incendi i el diputat no adscrit Alexis Marí ha reclamat a la consellera que comprove que l'alarma d'incendis no estiguera silenciada, perquè "és una cosa que sol passar", mentre el diputat de Compromís Francisco García Latorre i la del PSPV Rosa Peris han recriminat al PP les seues actuacions amb altres incendis com el del magatzem de Ciegsa i que no donaren explicacions. "Ara hi ha hagut informació permanent i constant. Han funcionat els mecanismes i tots els informes així ho reflecteixen", ha remarcat Peris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento