Comunitat Valenciana

La cèl·lula de Catalunya va comprar 340 litres de material per a explosius amb la documentació del detingut a Castelló

  • MADRID, 25 (EUROPA PRESS)

La cèl·lula gihadista de Catalunya va emprar la documentació de Said Ben Iazza, detingut a Vinaròs (Castelló) divendres passat, per a comprar 340 litres de peròxid d'hidrogen (també conegut com aigua oxigenada), material amb el qual van fabricar l'explosiu conegut com la 'mare de Satán' i que pretenien emprar per a atemptar en la ciutat comtal.

Així es desprèn de la interlocutòria per la qual el magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu decreta l'ingrés a la presó de Iazza per delicte de col·laboració amb grup terrorista després que este s'haja negat a declarar en dependències judicials.

El jutge apunta que el 12 de juliol es va realitzar una compra de 100 litres de peròxid d'hidrogen en un establiment de Tortosa (Tarragona) i es va traslladar en un vehicle marca Ford Transit que el detingut utilitzava habitualment.

Posteriorment el 27 de juliol Mohamed Hichamy i Youseff Aalla, tots dos abatuts en l'operatiu policial desplegat a Cambrils la nit dels atacs en La Rambla, van adquirir 240 litres de peròxid d'hidrogen, de nou amb la documentació del detingut, qui "va facilitar les tasques logístiques perquè la cèl·lula aconseguira els seus objectius", segons resa la interlocutòria.

A més el magistrat al capdavant de la investigació afig que el detingut va estar en la casa d'Alcanar els dies 23 d'abril i 1 i 13 d'agost d'enguany, dates estes últimes en les quals la confecció del material explosiu "ja estava pràcticament conclusa".

MARE DE SATÁN

El triperòxid d'acetona (TATP), també conegut com la 'mare de satán' és usat pels gihadistes com a iniciador per a provocar una explosió de grans dimensions en entrar en contacte amb material altament inflamable com a bombones de gas butà. Es tracta d'un precursor molt bàsic (es pot adquirir en una drogueria o botiga especialitzada) i d'ús molt estès entre els gihadistes.

La investigació dels Mossos va apuntar que els gihadistes van desencadenar l'explosió accidentalment en la casa d'Alcanar (en la qual van acumular més d'un centenes de bombones de butà) quan manipulaven els explosius buscant "una acumulació de gas". En esta explosió va morir el presumpte cervell de la cèl·lula i imant de Ripoll Abdelbaki Es Satty i va resultar ferit Mohamed Houli Chemlal.

El jutge manté a la presó preventiva a este últim, que va confessar que el grup planejava atemptar contra monuments com la Sagrada Família, i Driss Oukabir, al nom del qual estava la furgoneta amb la qual es va perpetrar l'atemptat de la Rambla. Tots dos van ser detinguts junt altres dos més que actualment es troben en llibertat: Mohamed Aalla, amo del cotxe que va atemptar a Cambrils i el gerent del locutori de Ripoll, Salh el Karib.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento