Comunitat Valenciana

Font de Mora xifra els sobrecostos en Ciegsa en 309,8 milions i rebutja que foren 1.000

  • Segons l'exconseller és el que apareix en l'informe, el que suposa un augment del 19% respecte a l'import d'adjudicació, "dins dels límits legals".
  • Considera que es tracta de 3 estafes, "ignorar maliciosament la xifra de l'interventor, extrapolar dades que no es poden extrapolar i afegir com a modificats partides que no ho són".
  • "No he consentit ni comés cap fet il·legal mai, mai. En tota la meua vida mai he fet res roín", ha declarat en la comissió de Les Corts que investiga aquest cas.
Font de Mora en la Comissió de les Corts
Font de Mora en la Comissió de les Corts
FLICKR CORTS
Font de Mora en la Comissió de les Corts

L'exconseller d'Educació amb el PP i actual vicepresident segon de les Corts, Alejandro Font de Mora, ha subratllat este dilluns que els sobrecostos que s'imputen a l'empresa pública de construcció de col·legis Ciegsa són "una falsedat" i una "exageració" realitzada pels actuals responsables d'Educació i Hisenda, Vicent Marzà i Vicent Soler, respectivament, i ha assenyalat que el viceinterventor general de Control Financer en el seu informe els va xifrar en 309,8 milions, un 19% d'augment respecte a l'import d'adjudicació, la qual cosa està "dins dels límits legals del que marcava la legislació vigent", ha subratllat.

En este sentit, ha explicat que per a arribar als 1.000 milions de sobrecostos, els consellers "van ignorar" la xifra de 309,8 milions i es van basar per a traure eixos nombres en un informe en "el qual dos tècnics comparen un centre de Ciegsa amb un altre construït per la Conselleria per a assenyalar que el metre quadrat de Ciegsa ha sigut un 36% més".

"Els consellers extrapolen eixa xifra i obtenen 540 milions, però en el mateix informe els tècnics diuen que no es pot extrapolar les xifres, però ells ho fan i com necessiten arribar a la xifra màgica per al titular de 1.000 milions, recorren a una altra grossera maniobra que és que imputen com sobrecostos d'obra de Ciegsa totes les despeses generals, que arriben a 457, i eixa xifra sumada als 540 dóna 997 milions. I un arredoniment de tres milions i ja tenim els 1.000", ha indicat.

Al seu juí, es tracta de tres estafes conceptuals i tres estafes: ignorar maliciosament la xifra de l'interventor, extrapolar les dades que tècnics diuen que no es poden extrapolar i afegir com a modificats partides que no ho són". "La quantia dels sobrecostos és una de les majors fal·làcies des de Goebbels per a ací" i amb ells "algú ha enganyat algú i tots se l'han cregut", ha manifestat.

Així ho ha indicat Font de Mora en una compareixença en la comissió de les Corts que investiga els sobrecostos de més de 1.000 milions d'euros en l'empresa Construcciones i Infraestructuras Educativas S.A (Ciegsa), on ha subratllat que durant la seua gestió es van construir o van reformar uns 400 col·legis, a través d'esta societat, enfront dels "dubtosos 16 que porta en dos anys el Consell".

"Alejandro i l'inaugurador"

"Sóc el conseller Alejandro I l'Inaugurador. Jo, menys fer el pi per a significar que estàvem fent col·legis, feia quasi tot", ha remarcat. En la seua intervenció, ha defés que l'empresa estava auditada i controlada "exhaustivament" per part de diverses auditories externes i internes. "Ni ocultació, ni falta de motivació ni defecte de comptabilitat. Autonomia no significa absència de fiscalització i control", ha subratllat per a incidir que "no he consentit ni comés cap fet il·legal mai, mai. En tota la meua vida mai he fet res roín".

Ha explicat que Ciegsa es va crear perquè quan van arribar al govern valencià es van trobar una situació "dramàtica" amb infraestructures "insuficients i obsoletes". Per açò, ha defés que era necessari "implementar una via d'actuació amb rapidesa i agilitat i acurtar els tràmit burocràtic" i para això es va crear Ciegsa.

Pel que fa al control de l'activitat en l'empresa ha subratllat que era "exhaustiu" i es duia a terme mitjançant auditories externes i internes. D'estes últimes ha comentat que s'efectuaven per empreses, triades a través de concursos públics, que eren supervisades per la Intervenció General i firmades per interventors generals que, a més, feien informes de legalitat i operativitat. Per la seua banda, el control extern ho realitzava la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Comptes i si hi havia indici de responsabilitat penal estava el Tribunal de Justícia.

A més, ha indicat que en aquella època tot el deute que emetia la Generalitat estava controlada pel Govern, que ha recordat que estava presidit per José Luis Rodriguez Zapatero, i que Europa revisava el deute de comunitats autònomes integrades en el compte general. "En tot moment en el Consell d'Administració es comptava amb un secretari expert en dret mercantil que informa sobre l'adequació de les mesures", ha explicat.

"Tots els anys Ciegsa rebia un control exhaustiu per part de la Sindicatura de Comptes i la Intervenció feia un informe de legalitat sobre els procediments. Si sumem els controls als quals ha sigut sotmés Ciegsa han sigut 15 auditories d'empreses privades, 30 informes d'intervenció i 12 de sindicatura, per la qual cosa són un total de 57 informes de control sobre Ciegsa en una una mitjana de quatre a l'any i cap infracció greu que haguera suposat intervenció del Tribunal de Comptes o dels Tribunals", ha emfatitzat.

"Sempre vaig obrar convençut de la legalitat de CIEGSA"

D'esta manera, Font de Mora ha insistit que l'empresa estava "hiperauditada" i ell sempre va obrar "convençut de la legalitat de Ciegsa i de totes les seues actuacions" i no cal que li facen canviar d'opinió. Una altra cosa és, ha puntualitzat, "que puguen existir algunes irregularitats en l'administració o en la gestió dels assumptes, com en quasi totes les institucions, però ja va vindre exsíndic de Comptes -en al·lusió a la compareixença de Rafael Vicente Queralt en esta comissió- i els va dir el rang de gravetat, que no eren molt greus", ha assenyalat

Al seu juí, no es pot "generalitzar" i elevar al rang de "categoria" les possibles irregularitats que es van cometre i que van ser "puntuals". "Si es compara amb el conjunt de l'activitat eixe nombre d'irregularitats no és tan important", ha manifestat per a remarcar que, a més, no eren "greus".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento