Comunitat Valenciana

El Principal i el Rialto aposten per ser "marca de teatre públic" amb 50 espectacles i producció pròpia

  • Prop de 50 propostes de teatre, dansa, música i circ integren la temporada 2017-2018 en els teatres Principal i Rialto de València, una oferta que estarà protagonitzada per la producció pròpia -s'estrenaran quatre projectes del Teatre del Poble Valencià, es reposarà una altra i es presentarà un nou muntatge del Ballet de la Generalitat-, al costat d'altres "plats forts" de l'escena nacional. Es tracta d'un 'menú' cultural "de qualitat i coherent" amb el qual estes sales es llancen a consolidar la seua pròpia "marca de teatre públic".
Presentació de la temporada 2017-2018 en els teatres Principal i Rialto
Presentació de la temporada 2017-2018 en els teatres Principal i Rialto
IVC
Presentació de la temporada 2017-2018 en els teatres Principal i Rialto

Així s'ha posat en relleu en la roda de premsa en la qual s'han donat a conéixer els detalls de la pròxima temporada que es presenta completa. Han participat el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; la diputada de Teatres de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, i el director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García. Este últim ha definit la programació com "ambiciosa, coherent i que s alimenta del talent de creadors valencians, amb alguns dels quals es realitza un acte de justícia, ja que durant anys havia sigut expulsats del teatre públic".

Amb el lema 'Enganxa't a les emocions', la programació arrancarà el dia 28 de setembre en el Teatre Principal, amb la posada en escena de 'La vida es sueño' de Moma Teatre, Teatros del Canal i Diputació de València, i l'11 d'octubre en el Rialto, amb 'Cuzco', una de les noves produccions de l'Institut Valencià de Cultura, en esta ocasió amb la col·laboració d'Ajuntament de Sagunt.

Precisament, el segell del Teatre del Poble Valencià centrarà part de la temporada. Així, a més de 'Cuzco' pujaran a les taules 'Tic-tac', un musical escrit per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont que arribarà al principal al desembre; la comèdia 'Càries' de Juan Luis Mira, que estarà eixe mateix mes en el Rialto, i, finalment, una coproducció entre Generalitat i Diputació de València el títol de la qual esta per definir i que reunirà textos de Xavi Puchades, Begoña Tena, Juli Disla i Patricia Pardo.

Així mateix, tornarà al Rialto en el segon trimestre 'Els quatre genets de l'apocal·lipsi' i una peça del Ballet de la Generalitat creada per Edison Valls, Rosángeles Valls, Ana Luján, Toni Aparisi i Pep Llopis sobre el clàssic 'Divinas palabras' de Valle-Inclán. Per a Roberto García, quatre noves produccions, la reposició d'una altra i un nou espectacle de dansa és un bon número "de base" però ha asseverat que la intenció és ampliar encara més este tipus de projectes i, també, el seu temps d'exhibició.

Esta agenda d'arts escèniques inclou igualment teatre de repertori, com 'Terra baixa', d'Àngel Guimerà, amb Lluïs Homar; 'El laberinto mágico', de Max Aub, del Centre Dramàtic Nacional, i 'Así que pasen cinco años', de Federico García Lorca. El cartell reservarà un espai per a la dramatúrgia contemporània mitjançant títols com 'Moby Dick', interpretada per Josep Maria Pou; l''Otello' de Gabriel Chamé;

'Un obús en el corazón', de L'Om-Imprebís; o 'La ternura' d'Alfredo Sanzol, entre d'altres.

PRIMERA NIT DEL CIRC VALENCIÀ

Una de les novetats és la primera Nit del Circ Valencià, que es desenvoluparà en el Teatre Principal el 18 de novembre. Serà un espectacle de carrer obert a tot el públic i una gala per a reunir el sector professional, mitjans de comunicació, personalitats públiques i institucionals i públic en general, per a promocionar el circ i contribuir a dignificar i professionalitzar el sector de la mà de l'Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana.

Respecte a la possibilitat que la futura televisió valenciana retransmeta esta gala, Garcia ha bromejat en dir que "dependrà de si À Punt està a punt" i ha agregat que des de l'IVC s'està en contacte amb els responsables de la societat perquè la presència de les arts escèniques en eixe mitjà siga "contínua".

La temporada consolida el Festival Dansa València i la presència de la música en estes sales públiques, per les quals passaran Maria del Mar Bonet, Capella de Ministrers, Paco Muñoz -en el qual pot ser el seu concert de comiat, ha apuntat Garcia, Carles Dénia, Sènior i el Cor Brutal o Carles Santos. Finalment, el Teatre Rialto acollirà el cicle 'Nadal a L'Escalante'.

Amb l'objectiu d'atraure a nous públics, sobretot el més jove, es posaran a la venda abonaments de tres o de cinc espectacles per a menors de 35 anys, a 30 euros en el primer cas i 40 en el segon.

Per la seua banda, Albert Girona ha recalcat que l'oferta d'esta temporada és la primera amb la qual l'equip de Cultura eixit del govern del Botànic se sent "plenament identificat". "Es va acabar la transició", ha sentenciat.

NEGOCIACIÓ AMB EL MINISTERI PER NAUS DE SAGUNT

El secretari autonòmic ha contraposat esta oferta, en la qual hi ha "un discurs", amb polítiques anteriors en les quals hi havia una espècie de "melé" a l'hora de programar espectacles. En este punt, ha posat com a exemple els milions d'euros que va invertir l'anterior Consell del PP en la "bogeria" d'adequar les antigues Naus siderúrgiques de Sagunt -que són propietat estatal- com a teatre. Ha revelat que actualment, la Generalitat està en converses amb el Ministeri perquè l'edifici puga revertir en la Generalitat.

En la mateixa línia, ha assenyalat que l'Executiu autonòmic està havent de fer front ara a pagaments corresponents a l'etapa de l'anterior administració, com la indemnització a un tècnic que va patir un accident en la representació de 'Las Troyanas', precisament a Sagunt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento