Comunitat Valenciana

Sanitat contracta 21 nous equips quirúrgics amb un cost d'1,5 milions per a reduir les llistes d'espera

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Imatge d'un quiròfan
Imatge d'un quiròfan
GVA
Imatge d'un quiròfan

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha anunciat este dimecres la contractació este trimestre de 103 professionals per a configurar 21 nous equips quirúrgics amb l'objectiu de reduir les llistes d'espera gràcies a l'ampliació de les intervencions a les vesprades i els dissabtes.

Montón, en la seua compareixença en les Corts, a petició pròpia per a explicar les mesures que va a adoptar per a reduir les llistes d'espera quirúrgica, una actuació que se centra a potenciar l'autoconcert i deixar el Pla de xoc, la derivació a la privada, com "una mesura complementària" ja que ha assenyalat resulta més cara.

Sobre este tema, ha concretat que esta inversió permetrà configurar 21 equips quirúrgics complets, incloent especialistes en cirurgia, anestesistes, infermeres de quiròfan, celadores o tècnics de cures auxiliars d'infermeria.

Montón ha explicat que l'ampliació d'intervencions els dissabtes va començar el cap de setmana passat en els hospitals d'Elx o Sant Joan, amb 26 operacions, i dissabte passat se sumaran els hospitals Provincial de Castelló, la Plana o el Clínic de València. La resta se n'anirà incorporant de forma gradual en l'última setmana de setembre i el mes octubre.

En concret, l'equip nou s'ha implantat en els Hospitals del General de Castelló, el Clínic de València, Sagunt, en el Sant Joan, a Requena i en el General d'Elx. L'Hospital Verge de la Salut d'Elda tindrà dos equips, tres equips en l'Hospital La Fe, quatre nous equips en l'Hospital General d'Alacant i sis equips en l'Hospital General de València.

Per la seua banda, en la resta d'hospitals adherits al Pla

-Vinaròs, Vega Baixa Oriola, Francesc de Borja Gandia, Arnau de Vilanova, Lluis Alcanyís de Xàtiva, i Marina Baixa Vila Joiosa- els professionals contractats aniran a completar equips ja conformats.

CONTRACTACIONS DE FORMA PACTADA PER BORSA

Montón ha afirmat que estes contractacions "no impliquen modificació de les condicions laborals" i que s'han realitzat de "forma pactada i consensuada" per borsa amb les gerències de cadascuna, en funció de la demanda interna. De fet, ha assegurat no haver rebut "cap queixa interna".

A més, ha recordat que en 2016 va augmentar l'activitat d'autoconcert en un 7% respecte a 2015, amb un miler d'intervencions més, i que en el que va d'any este increment "s'ha multiplicat" gràcies a que el pressupost d'autoconcert en 2017 crescut un 33%.

"Els nous contractes, més la fórmula de l'autoconcert i personal en horari laboral ordinari de vesprades o dissabte permetrà l'augment del rendiment quirúrgic", ha garantit. Per açò, ha assegurat que esta mesura "nova" continuarà en 2018 i tindrà pressupost per a açò.

Així mateix, ha anunciat que en 2019 espera comptar amb un registre sistematitzat i informatitzat de les proves diagnòstiques i terapèutiques igual per a tots els departaments per a saber "amb detall" les demora i així "poder prendre les decisions adequades de gestió i planificació i poder tindre uns temps adequats". Per a açò, ja estan duent a terme un projecte pilot.

"TRANSPARÈNCIA" DE LES DADES

D'altra banda, ha destacat "la transparència i la veracitat" de les dades que ofereix la seua conselleria enfront del PP, que "disfressava les xifres reals" per a "buidar artificialment la llista d'espera i falsejar els temps" i "no va computar 10.420 pacients i 3,7 milions de dies de demora". A més, ha assenyalat que hi havia intervencions excloses de la llista d'espera com la cirurgia bariàtrica.

D'esta forma, ha assenyalat que mentre que la llista d'espera "adulterada" a tall de desembre 2015 era de 47.478 persones amb una demora mitjana de 67 dies, "la incorporació de tots els pacients va suposar un total de 57.898 pacients i una demora mitjana sense artificis comptables de 120 dies".

Montón ha recalcat que a més de donar "tota la informació i amb periodicitat trimestral" s'ofereix informació individual a través de la seua pàgina web en el Registre Individualitzat de Llista d'Espera Quirúrgica.

"NEFASTA GESTIÓ"

Per contra, la diputada del PP Remedios Yáñez ha acusat Montón de realitzar "una nefasta gestió" i de ser "la pitjor titular" de la conselleria de Sanitat "de la història de la Comunitat Valenciana" i sobre este tema li ha recordat "el decàleg de mentides" a la ciutadania. Així, en 1995 en PSOE va deixar una demora de 252 dies, el PP la va baixar al juny de 2015 a 60 dies. "Així que no venja a donar lliçons", li ha recriminat.

A més, ha vaticinat "dades demolidores" en l'increment de les llistes d'espera després de tres mesos d'estiu en els quals s'han suspès les intervencions programades i amb servicis i llits "tancats" per la falta de contractacions per a substituir les professionals en vacacions.

D'igual manera, Juan Còrdova, de Cs, ha assenyalat que encara que el problema de les llistes d'espera és per "una herència rebuda", ha albirat un "futur negatiu, fosc i poc esperançador" perquè fins al pressupost per a autonciertos ha augmentat en dos milions fins als set en 2017 però "a major inversió veiem una pitjor gestió". A més, ha lamentat "la falta d'informació". "Estem d'acord amb operar els dissabtes però amb dotació i informació adequada", ha recalcat.

Per contra, des de Compromís, Isaura Navarro, del PSOE, Manuel Pineda, i de Podem Daniel Geffner han destacat les mesures posades per a acabar amb les llistes d'espera i la transparència de les xifres actuals enfront de "la manipulació" anterior del PP.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento