Comunitat Valenciana

El desbloqueig del CJC i una debatuda sessió de control marcaran el pròxim ple en les Corts

  • El ple de les Corts Valencianes de la setmana vinent tindrà un marcat caràcter legislatiu -amb l'inici de la tramitació de la llei de cooperació, la llei del taxi i la de joventut- i amb el previsible desbloqueig de l'elecció de consellers del Consell Jurídic Consultiu (CJC), després de presentar Ciutadans una nova candidata i complir la paritat. A més, hi haurà sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, la inclusió del qual ha centrat el debat entre els grups.
Corts Valencianes
Corts Valencianes
CORTS VALENCIANES
Corts Valencianes

Segons han explicat els portaveus parlamentaris, en l'ordre del dia figura, a més de la convalidació d'un decret llei sobre modificació pressupostària, el debat de totalitat de tres lleis: la de cooperació, la de polítiques integrals de joventut i la del taxi. També es debatrà la proposició de llei forestal, presentada per Podem.

Així mateix, es procedirà a la votació dels tres consellers del CJC que han de triar les Corts després d'un any de bloqueig. PP i Podem mantenen als seus candidats, Enrique Fliquete i Rubén Martínez Dalmau, respectivament, mentre que Ciutadans ha optat per canviar José María Tomás y Tío per María del Carmen Pérez Cascales, de manera que s'aconseguiria la paritat en este òrgan consultiu -els altres tres membres nomenats pel Consell són dos dones i un home-.

El principal punt de debat ha sigut la no inclusió en l'ordre del dia inicial proposat de la sessió de control al president, per falta d'espai, ja que a la càrrega legislativa se sumaven tres mocions subsegüents de Podem, PP i Ciutadans que, com marca el reglament, havien de debatre's este ple atés que van ser formulades en l'últim de l'anterior període de sessions.

No obstant açò, Podem ha demanat retirar la seua a canvi d'incloure la seua proposició de llei forestal i PP i Ciutadans han plantejat retirar les seues per a donar cabuda a la sessió de control.

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha preguntat al lletrat de la cambra si açò podria realitzar-se i, davant la resposta afirmativa, ha manifestat el seu suport, tal com ha explicat la portaveu de Ciudadanos, Mari Carmen Sánchez, que ha assegurat que a PSPV i Compromís "no els ha fet molta gràcia" i ha celebrat que Podem haja "posat sensatesa" per a garantir la tasca fiscalitzadora dels diputats.

Estañ ha considerat "lògic" que es done prioritat a les lleis per a avançar en la tasca legislativa, però ha incidit que açò no pot anar "en contra de la fiscalització del Consell", encara que segons ha dit s'al·legava que es venia d'un Debat de Política General en el qual s'havia fiscalitzat i controlat l'acció del Consell.

EL PP CELEBRA LA COMPAREIXENÇA

Per la seua banda, la portaveu 'popular', Isabel Bonig, si no hagueren "forçat" esta sessió de control, el president no haguera comparegut ja fins al 18 i 19 d'octubre, la qual cosa suposa "un mes de vacances parlamentàries", i s'ha mostrat "francament acontenta" que finalment acudisca la setmana vinent. "Les cares de Compromís i PSPV eren un poema, no els ha agradat, però davant l'evidència han hagut de canviar", ha precisat.

Segons ha dit, entén que a Puig no li agrade respondre a qüestions com el plurilingüisme, el SDDR, la taxa turística, la reversió de les concessions o el pla de construcció i millora de col·legis recentment anunciat, del que ha dit "jurídicament fa aigües i a més és un fracàs" perquè el PP va intentar construir 21 centres i ho va ser i, des de l'experiència, creu que "no va a eixir bé".

També ha qüestionat que la comissió de valoració dels llocs de treball en l'Agencia Antifrau només estiga composta pel seu director, atés que pareix que l'únic requisit per a accedir serà "ser anti PP".

MATA: PUIG "ÉS EL QUE MÉS HA VINGUT"

Per la seua banda, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha assegurat que les sessions de control "ni fan gràcia ni deixen de fer-la" i una vegada s'ha trobat temps per a incloure-la, els ha paregut molt bé. "A mi no em senta malament que vinga el president, és el que més ha vingut a comparéixer", ha dit, per a agregar que "com sempre queda bé i pica a l'oposició, quantes més vegades vinga millor".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que ni PSPV ni la seua formació podrien retirar les mocions de la resta i, per tant, no proposaven la sessió de control per falta d'espai, però una vegada solucionat el problema Compromís "en cap moment s'ha mostrat contrari a què es fera la sessió de control", en les quals es demostra, ha dit, "que el Botànic és potent".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento