Comunitat Valenciana

Els beneficiaris de la dependència pugen en dos anys quasi un 40%

  • A la Comunitat Valenciana hi ha 57.705 persones dependents amb prestacions, 16.368 més que quan va arribar l'actual Consell.
  • La valenciana és l'autonomia que més ha incrementat la inversió pública en atenció a la dependència, un 14,6% respecte a 2015.
  • Tot i això, és l'última comunitat d'Espanya en nombre de sol·licituds en relació a la seua població, amb un 2,10%.
Una persona mayor con dependencia.
Una persona mayor con dependencia.
ARCHIVO
Una persona mayor con dependencia.

El nombre de persones que estan rebent una prestació del sistema d'atenció a la dependència ha crescut quasi un 40% en els últims dos anys i se situa ja en 57.705, segons les dades que publica mensualment el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

En concret, aquest és el balanç que llança la comparació de l'estadística del mes de juliol de 2015, quan va prendre possessió l'actual Govern valencià de coalició entre PSOE i Compromís recolzat per Podems, i la del mateix mes de 2017, l'última disponible.

Precisament, aquest va ser un dels temes més comentats en el Debat de Política General que es va desenvolupar la setmana passada en Les Corts. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va citar les dades de l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials, segons els quals la Comunitat Valenciana és la que més ha incrementat la inversió pública en atenció a la dependència, un 14,6% respecte a 2015.

A tenor de l'estadística oficial, aqueixa inversió ha servit per a incrementar el nombre de beneficiaris, però encara es donen situacions anòmales, com que la valenciana siga l'última comunitat d'Espanya en nombre de sol·licituds en relació a la seua població, amb un 2,10%. La mitjana estatal està en 3,57% i Extremadura se situa en el primer lloc amb un 4,96%.

La proporció de resolucions dictades en relació a la població també és especialment baixa a la Comunitat Valenciana que, amb un 1,76% és la segona per la cua, que tanca Canàries amb un percentatge de l'1,68%.

No obstant açò, hi ha una altra dada positiva, i és la reducció de l'anomenat “limb de la dependència”, és a dir, les persones que tenen aprovat el seu dictamen però que encara no reben la prestació. En l'actualitat són 29.734, enfront de les 48.110 que estaven en aquesta situació fa dos anys.

El principal anunci del Govern valencià per a tractar de contrarestar aquests indicadors ha sigut l'augment del nombre de valoradors. Amb el decret que el Consell va aprovar el passat mes de març, passaran de 18 a 450 professionals en tota la Comunitat Valenciana. Aquesta mesura cerca alleugerir la tramitació burocràtica dels expedients, que és en última instància el que provoca l'esmentat “limb de la dependència”. Associacions de familiars han denunciat que, en ocasions, els afins de la persona en situació de dependència reben la concessió de la prestació quan aquesta ja ha mort.

Quant al perfil de les persones beneficiàries de les prestacions per dependència, el 66% són dones i el 34% homes. La taxa d'incidència es dispara amb l'edat, especialment en superar la barrera dels 65 anys, segons arreplega l'informe del Ministeri. En el conjunt d'Espanya hi ha 909.973 rebent aquestes ajudes en l'actualitat.

Qui sosté el sistema?

Segons el cap del Consell, les comunitats autònomes “estan sostenint la major part del sistema” de la dependència. La setmana passada va dir en Les Corts que l'Administració central hauria d'aportar a les autonomies el 50%, però “en canvi solament aporta el 18% com a mitjana”. En el cas concret de la Comunitat, el Govern sufraga el 12,9% del sistema de la dependència, “la tercera per la cua”, segons Puig, que va titllar la situació de “discriminació injusta i inacceptable”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento