Comunitat Valenciana

PSPV obri la porta a "meditar" sobre la taxa que Podem reclama per a 2018 i Compromís demana consultar

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
IMATGE DE RECURS DE TURISME
IMATGE DE RECURS DE TURISME
GVATURISME
IMATGE DE RECURS DE TURISME

El grup socialista en les Corts Valencianes s'ha mostrat favorable a "meditar" sobre la implantació d'una taxa turística a la Comunitat però "no en els termes" que planteja Podem, que reclama que entre en vigor en 2018, mentre que Compromís també ha recolzat "obrir un debat" i consultar als sectors afectats, amb participació dels veïns.

Així ho han plantejat este dijous, el síndic del PSPV, Manolo Mata; el diputat de Podem-Podem David Torres, i la parlamentària de Compromís Teresa García; els tres en declaracions als mitjans en la segona jornada del Debat sobre l'Estat de la Comunitat en les Corts, sobre la proposta de resolució de la formació morada d'impulsar un impost sobre l'activitat turística.

Esta taxa que defèn Podem està "oberta al diàleg en tots els sectors" i suposaria "una xicoteta quantitat de diners que no costaria als valencians", sinó que redundaria en "una millora d'allò para el que ens visiten". La iniciativa perseguix que siga progressiva, per pernoctacions i d'implantació municipal però amb regularització autonòmica, per a així "evitar el 'dúmping' fiscal", com ha recalcat Torres.

En qualsevol cas, i encara que la proposta no inclou data, la formació reclama que s'implante en 2018 i posarà "tots els esforços" per a açò, tant a través de l'aprovació definitiva de la Llei de Turisme de la Comunitat com "d'altres mecanismes" com la llei d'acompanyament dels pressupostos autonòmics.

El diputat de Podem ha lamentat al respecte la situació actual de "descontentament palés" en el sector amb "precarización, apartaments sense regular i treballadors de neteja que no arriben al salari mínim". Sobre la postura del Govern autonòmic, ha assegurat que "el Consell ha passat de negar-se en absolut a dir que es podria estudiar" l'aplicació de la taxa.

Per part del PSPV -formació que integra el govern de la Generalitat amb Compromís i el suport de Podem-, Mata ha explicat que compartix la proposta però "no en eixos termes", per la qual cosa s'abstindrà en la seua votació, si bé es mostra disposat a "meditar" sobre ella però "sempre des de la racionalitat".

"No anem a aprovar una taxa turística autonòmica", ha garantit, per a mostrar la seua disposició a "reflexionar" amb el sector i els ajuntaments de cara a implantar mecanismes de compensació similars als dels d'altres països, entre els quals ha citat el bonobús o l'entrada gratuïta a museus.

El diputat ha assenyalat també "una realitat" com a exemple de la seua postura contrària a una taxa global, que "els valencians paguen nou euros cada vegada que van a Brussel·les, tres a Gant o sis a Zuric", les tres ciutats a Bèlgica.

Mata ha insistit així en la posició del PSPV respecte a una iniciativa de Podem que "pareix inamovible" i sobre la qual considera que la formació morada "té el seu propi full de ruta" independent de la resta de partits del Botànic. "Vol marcar territori en esta qüestió", ha afirmat.

EL CONSELL DEMANA BUSCAR MÈTODES LEGALS

Fonts de Presidència del Consell han compartit la posició del grup socialista d'estudiar la qüestió en un debat "obert" i que siguen els ajuntaments els que finalment la implanten, per la qual cosa han rebutjat una taxa autonòmica per a tots els municipis. Açò sí, des del departament recorden la necessitat de buscar els mecanismes legals per a açò.

Per la seua banda, la diputada de Compromís ha assenyalat que la coalició "no veu malament" la proposta de Podem en afectar el primer sector econòmic de la Comunitat, encara que coincidix amb el grup socialista a iniciar "un debat ampli i obert" en una qüestió que "genera problemes de convivència". Per a açò, ha urgit a comptar amb la participació del sector i dels veïns i que la taxa no s'aborde en un Debat de Política General.

Com a objectiu, ha emplaçat a imitar a "països que la tenen i on suposa garanties per als turistes". "Tots els països amb potencial turístic a Europa la tenen i no passa res, al contrari", ha asseverat, per a instar el Consell a "caminar cap als exemples que funcionen bé".

EL PP DIU QUE EL PSPV ÉS "OSTATGE"

Per part de l'oposició, el diputat del PP Fernando Pastor ha expressat el seu convenciment que Podem i Compromís "forçaran" als socialistes a aprovar la taxa. "El PSPV és reu i ostatge dels dos partits", ha assegurat, per a afegir que tots dos han apostat "sense condicions" per esta iniciativa "i a Puig no li queda més que entrar". De fet, ha enlletgit al 'president' que fera "una picada d'ullet" i "braços caiguts" sobre este tema en la primera sessió del Debat.

El 'popular' ha insistit en el rebuig "sense titubejos" a l'entrada en vigor d'un gravamen al turisme i ha lamentat el que el sector a la Comunitat "no ha de caminar res content, en part Hosbec -patronal hotelera de Benidorm (Alacant)-", ja que entén que se li ha "enganyat i decebut" quan el responsable de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, "va dir que no se n'anava a implantar una taxa". "Ara és una realitat imminent", ha advertit.

Pastor creu que la Generalitat justificarà la seua implantació amb el model de Balears, una cosa que ha assegurat que motivarà que "milers de turistes opten per una altra opció" en el Mediterrani "com Benalmàdena o Torremolinos", a Andalusia. Es tracta, al seu entendre, de "mimetismes no estudiats" i "d'una cosa molt perillosa com mirar-se en l'espill de Barcelona", on ha recordat que està en vigor la taxa perquè "té coses com la Sagrada Família que solament estan allí".

RESERVES DE CS

També des de l'oposició, la síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha insistit en la importància de "veure les particularitats" de la proposta de resolució del Podemos-Podem perquè "en els detalls hi ha un món".

Açò sí, en el cas que tire avant, la portaveu ha avançat que estarien d'acord sempre que "revertisca tot el seu import integre en el sector del turisme", ja que -ha recordat- "els impostos no són molt del tarannà de Cs".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento