Comunitat Valenciana

El valencià Manolo Valdés porta a Singapur les seues escultures monumentals i menines

  • La principal avinguda de ciutat acollirà nou escultures monumentals de Valdés i una fila de deu de les seues conegudes Meninas de bronze.
  • "Les característiques que tenen estes escultures és que, en estar ensenyades en llocs tan diferents, acabes veient-les d'una manera molt diferent", destaca l'artista.
  • Ha exposat les seues escultures en llocs tan singulars com Park Avenue a Nova York, en el Palais Royal de París i en el castell de Chennoceau.
L'obra de Manolo Valdés arriba a Singapur
L'obra de Manolo Valdés arriba a Singapur
MANOLO VALDÉS /REMITIDA
L'obra de Manolo Valdés arriba a Singapur

L'artista Manolo Valdés (València, 1942) exhibirà, del 15 de setembre al 15 d'octubre, a Singapur una selecció de les seues cèlebres escultures monumentals i menines, així com pintures, escultures de xicotet format i collages, que conformarà la major mostra fins al moment del creador valencià a Àsia. En concret, Orchard Road, la principal avinguda de Singapur, acollirà nou escultures monumentals de Valdés i una fila de deu de les seues conegudes Meninas de bronze, i la seu d'Opera Gallery exhibirà prop de 45 obres que inclouen tant pintures com a escultures de xicotet format i collages.

Algunes de les nou escultures monumentals presenten unes dimensions de més de cinc metres d'alt per onze d'ample i un pes que supera en alguns casos les sis tones.

Esta exposició coincidirà amb la celebració del Gran Premi de Fórmula 1, que tindrà lloc a Singapur del 15 al 17 de setembre, i després de la seua finalització les escultures monumentals es traslladaran als jardins de la Marina de Singapur on romandran durant sis mesos, expliquen responsables de la mostra a través d'un comunicat.

En paraules de Manolo Valdés, Singapur és "una ciutat que té molta presència pública en este moment, per la qual cosa és tota una responsabilitat exposar ací, en un lloc amb una cultura tan diferent". "Les característiques que tenen estes escultures és que, en estar ensenyades en llocs tan diferents, acabes veient-les d'una manera molt diferent. Quan les veus en el castell Chambord és diferent a quan les veus a Broadway en el carrer 166 i quan les veus a Arizona enmig d'un jardí de cactus amb 60 graus de calor les veus diferents, perquè no es poden ni tocar, a quan la veus a Nova York després que ha nevat i estan blanques o quan les veus en les nits blanques de Sant Petersburg o sobre la làmina d'aigua de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València", afig l'autor.

"Un veu com les mateixes escultures -prossegueix- canvien i el paisatge i l'entorn pot ajudar-los o el contrari però és molt bonic veure la mateixa escultura com et parla en molt diferents llocs, com influeix l'entorn", assegura.

L'exposició va acompanyada d'un voluminós catàleg que conté un assaig del comissari i doctor en Belles Arts, Javier Molins, qui destaca que "amb esta exposició, Valdés continua també amb una de les pràctiques artístiques més antigues de la història de l'art, la de l'escultura monumental".

Tradició

Moltes d'estes escultures presenten a més la novetat que estan recobertes de pintura, amb el que reprèn la tradició de l'escultura policromada tan característica de les antigues civilitzacions com Egipte o Grècia". Esta exposició s'emmarca dins de la tendència actual de l'art contemporani de mostrar les obres d'art en espais a l'aire lliure oberts al públic.

Manolo Valdés ha sigut un dels grans representants d'este corrent doncs ha exposat les seues escultures en llocs tan singulars com Park Avenue a Nova York en 2002, en el Palais Royal de París en 2005, en el castell de Chennoceau en 2005, en Bryant Park a Nova York en 2007, en el castell de Chambord en 2010, en l'avinguda Broadway de Nova York en 2010, en els carrers de l'Haia en 2010, en el Jardí Botànic de Nova York en 2010, en la placer Vendôme de París en 2016 o en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València en 2017, entre altres llocs.

L'obra de Valdés forma part de la col·lecció permanent de museus tan importants com el Metropolitan de Nova York, el Centre Pompidou de París, el Museu de Belles arts de Boston, el d'Houston, el National Art Museum de Pequín, el Museu d'Israel, el MOMA de Nova York, la Hispanic Society d'America, el Museu Estatal de Sant Petersburg, el Museu Rufino Tamayo de Mèxic, el Museu Regna Sofia de Madrid, el Guggenheim de Bilbao o l'IVAM, entre un altre molts.

La mostra, que compta amb la col·laboració de l'Oficina de Turisme de Singapur, constitueix una ocasió única per a poder veure el Valdés més conegut, amb les seues Menines, el Valdés més monumental, amb les seues grans escultures, i el Valdés més íntim, el de les seues pintures.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento