Comunitat Valenciana

La precarietat laboral llasta l'emancipació dels joves valencians

  • L'ocupació del col·lectiu va en augment, però l'elevada temporalitat, del 92%, i la pujada dels lloguers, del 12,24%, frenen la constitució de noves llars.
  • El salari mitjà d'una persona jove a la Comunitat segueix situant-se entre els més baixos d'Espanya, i l'ingrés de la llar jove per sota del conjunt d'Espanya.
  • El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana ha organitzat una protesta que durà a terme aquest dimecres davant el palau de Benicarló, seu de Les Corts.
Un joven pinta una barandilla, en una imagen de archivo.
Un joven pinta una barandilla, en una imagen de archivo.
ARCHIVO
Un joven pinta una barandilla, en una imagen de archivo.

Hi ha més ocupació, però les condicions no permeten que els joves emprenguen el seu projecte de vida fora de la llar familiar, per la qual cosa la joventut valenciana “continua en perill”. Aquesta és una de les principals conclusions del baròmetre del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana corresponent al segon semestre de 2016, presentat aquest dimarts a València.

Segons l'informe, l'ocupació dels joves va en augment en aquesta autonomia, però el 92,4% dels contractes signats el passat any van ser temporals. El document alerta que aquest fenomen dificulta l'accés a l'habitatge, la qual cosa, unit a la forta pujada dels lloguers, ha fet caure la taxa d'emancipació de la població d’entre 16 i 29 anys fins al 17,9%.

A més, posa l'accent en les jornades a temps parcial i la subocupació, que a la Comunitat Valenciana “aconsegueixen cotes molt elevades”. En aquest sentit, les conclusions de l'informe apunten que solament el 7,6% dels nous contractes signats en la segona meitat del passat any van ser de caràcter indefinit. 

Pujada dels lloguers

Tenint en compte aquests resultats, el document arreplega que, “malgrat la millora en termes d'ocupació i capacitat adquisitiva de la població jove assalariada, el salari mitjà d'una persona jove a la Comunitat Valenciana segueix situant-se entre els més baixos d'Espanya, i l'ingrés de la llar jove per sota del conjunt d'Espanya, dificultant

l'accés a l'habitatge en un context en el qual el preu del lloguer ha tingut una important pujada”, exposa el document.

En concret, va ser del 12,24% durant l'últim any. En molta menor mesura es van encarir també la compravenda (0,76% en habitatge nou i 0,06% en segona mà), la qual cosa ha fet que l'esforç de les persones joves per a poder emancipar-se s'haja incrementat. Per exemple, segons destaca l'informe, un jove assalariat ha vist augmentar un 11,17% l'esforç que ha de fer per a lloguer, i arriba ja al 64% de la seua renda disponible. Segons les dades de 2016, el 55,1% dels joves valencians emancipats residien en un habitatge de lloguer, enfront del 21,8% que ho feia en un habitatge en propietat amb hipoteca.

Taxa d’emancipació per davall de la espanyola

La taxa d'emancipació residencial del col·lectiu jove valencià (entre 16 i 29 anys) continua caient en tots els trams d'edat. D'aquesta manera, el document explica que hi ha una reducció en termes interanuals del 13,61%, amb el que la taxa d'emancipació es queda en el 17,9%, quasi dos punts per sota de la taxa espanyola.

Quant al nivell formatiu dels joves valencians, el 94,2% presenta nivells de secundària, postsecundària o superior, al mateix nivell que la mitjana espanyola. La població activa juvenil va créixer en l'últim trimestre del passat any a la Comunitat, sobretot entre les dones, mentre que l'ocupació es concentren majoritàriament entre les persones assalariades, amb fortes caigudes en els col·lectius d'empresaris (23,76% menys) i autònoms (26,32%).

D'altra banda, en 2015 la taxa de pobresa entre la població jove de menys de 30 anys a la Comunitat Valenciana era del 44,1%, percentatge superior a la mitjana d'Espanya. Els joves aturats són els que més pateixen situacions d'exclusió social (68,2%).

Concentració davant Les Corts

El Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana ha organitzat una protesta que durà a terme aquest dimecres davant el palau de Benicarló, seu de Les Corts. L'acció, que coincideix amb l'inici del Debat de Política General, pretén cridar l'atenció dels dirigents autonòmics davant la “situació precària que està patint la població jove”, així com recordar “les solucions que cal prendre des de l'Administració” per a resoldre les problemàtiques del col·lectiu jove.

EN XIFRES 

1 de cada 4 joves està subocupat, és a dir, ocupa un lloc de treball amb menor nivell formatiu del que posseeix.

122.120 persones de 16 a 34 anys viuen emancipades a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa el 17,9% d'aquesta franja d'edat.

56.252 llars joves hi havia a la Comunitat a meitat de 2016, segons l'informe del Consell de la Joventut.

2,1 persones viuen de mitjana en cada llar jove. A més, hi ha 17.529 llars unipersonals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento