Comunitat Valenciana

Agost ha sigut molt inestable a la Comunitat, amb descensos acusats de temperatures i pluges el doble de la mitjana

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
Les pluges de les últimes setmanes van arrossegar residus
Les pluges de les últimes setmanes van arrossegar residus
AYTO BURRIANA
Les pluges de les últimes setmanes van arrossegar residus

El mes d'agost a la Comunitat Valenciana ha sigut molt inestable a la Comunitat Valenciana, amb caigudes acusades dels termòmetres malgrat que la temperatura mitjana ha sigut la normal, i molt humit, amb pluges el doble de la mitjana ja que van registrar una precipitació acumulada de 41,5 l/m2, segons l'anàlisi de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Així, el passat mes es va registrar a la Comunitat Valenciana una precipitació mitjana acumulada de 41,5 l/m2, que és el doble que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010, que va anar de 20,1 l/m2.

En concret, van destacar dos episodis de tempestats i que van afectar amb més intensitat al litoral d'Alacant: el del dia 9, quan es van registrar quasi 25.000 descàrregues procedents de rajos entre la costa alacantina i Eivissa i es van arribar a registrar fins el 133.4 l/m2 a Xàbia, 97.0 l/m2 a Dénia, i 111.4 l/m2 en l'observatori del Montgó (Xàbia).

El segon es va produir el dia 29, amb 48.9 l/m2 acumulats en l'observatori d'Alacant, la major quantitat de pluja en 24 hores en un mes d'agost en este observatori des del 8 d'agost de 1945, quan es van registrar 82.4 l/m2. De la mateixa manera, en l'aeroport d'Alacant/Elx es van registrar el dia 29 d'agost 42.6 l/m2, que és la major quantitat de precipitació acumulada en un mes d'agost en este observatori des que van començar a registrar-se dades en 1967.

A més, ha sigut tèrmicament normal, amb una temperatura mitjana 0,3ºC superior a la de la climatologia de referència, encara que amb una successió de canvis de temps al llarg del mes, en el qual a jornades caloroses li han succeït episodis d'oratge inestable, amb descensos acusats de temperatura.

De la mateixa manera, el dia 9 també es va produir un descens tèrmic que es va perllongar fins al 14 d'agost. La mínima del dia 10 en l'observatori de València va ser de 16.3ºC, que és la més baixa registrada en la primera quinzena d'agost en la ciutat des del 12 agost de 1947.

Previ a l'entrada freda de mitat de mes, els dies 3, 4 i 5 es van registrar les temperatures més altes d'agost de 2017: Xalans, 41.2ºC; Xàtiva, 40.6ºC; Oriola, 40.1ºC; Carcaixent, 40.0ºC. No obstant açò, estos valors no constituïxen cap registre extraordinari, i se solen produir amb bastant freqüència quasi tots els estius. El dia 3 va ser també el dia més càlid d'agost, i de l'estiu 2017, en moltes localitats litorals i en les 3 capitals.

El mes ha sigut anormalment més càlid en l'interior de la mitat nord, on les anomalies han estat entre +1.0ºC i +1.5ºC, que en el litoral, on l'absència de dies amb vent de ponent, les dos entrades d'aire fred, i el règim de brises de la resta del mes, han determinat que la temperatura mitjana d'agost haja estat en la costa en valors pròxims a la mitjana normal.

SETEMBRE

Per la seua banda, l'inici de setembre ha començat amb temperatures pròximes o fins i tot per davall de la mitjana normal, encara que, tal com va ocórrer a l'agost, amb successió de canvis de temps, amb jornades fresques seguides de dies molt càlids com ahir.

Així, este dimarts es van registrar màximes de 37.9ºC a Bétera, rècord de temperatura màxima en este observatori que va començar a registrar dades en 1982, i 37.6ºC a Carcaixent, 36.6ºC en l'Aeroport de Manises i 36.2ºC a València, setembre de 2017, en mitjana.

No obstant açò, després del descens tèrmic d'este dimecres és probable que el dijous torne a bufar vent de ponent i del sud-oest, la qual cosa provocarà eixe dia un nou ascens tèrmic en les temperatures màximes en la mitat sud del territori.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento