Comunitat Valenciana

L'exvicepresident Campos i l'exconseller Font de Mora obriran les compareixences en la comissió de Ciegsa

  • L'exconseller d'Educació Alejandro Font de Mora i l'exvicepresident de la Generalitat Víctor Camps obriran les compareixences en el segon període de la comissió d'investigació de l'empresa pública Ciegsa en les Corts Valencianes, que analitza la gestió realitzada en esta empresa pública i els sobrecostos calculats en més de 1.000 milions en les obres de construcció de centres educatius.
Alejandro Font de Mora en una imatge d'arxiu
Alejandro Font de Mora en una imatge d'arxiu
Europa Press
Alejandro Font de Mora en una imatge d'arxiu

Així consta en el pla de treball aprovat este dilluns per PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans i rebutjat pel PP, que considera que esta comissió és "un frau" que "solament busca l'espectacle". Les compareixences d'este segon període, que comprèn fins a l'11 de desembre, seguiran convocant-se cada 15 dies els dilluns amb quatre compareixents per sessió. La pròxima sessió serà el dia 25 de setembre i es completaran amb la declaració de l'exassessor de Presidència Juan José Andrés i exinterventor Salvador Hernándiz.

En este període, també passaran per la comissió l'exconseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla, l'expresident de la Diputació de València Alfonso, l'exdirectora general d'Educació Beatriz Gascó, i l'exregidor d'Educació de l'Ajuntament de València Emilio del Toro, investigat també en Ciegsa, entre altres compareixents, a més d'extreballadors. Tots els compareixents ja havien sigut acordats en la proposta de treball inicial aprovada el passat 22 de març també amb l'oposició del PP.

El portaveu popular Juan José Zaplana ha explicat que el seu grup ha votat en contra perquè esta comissió solament pretén "aïllar, emmordassar i si fóra possible silenciar" al seu partit. "Açò no és un problema per a la llibertat, la democràcia i sobretot la veritat", ha assenyalat.

En este sentit, ha apuntat que al PSPV, Compromís, Podem i Cs "no els interessa la veritat, sinó la seua veritat, més prompte intentar donar la volta a tot el que succeïx en esta comissió perquè les mentides que han anat permanentment dient durant molt de temps pareguen veritat".

En esta línia, ha lamentat que esta comissió seguisca sense citar enginyers ni arquitectes, ni els responsables econòmics que van aprovar els modificats econòmics perquè "els interessa l'espectacle però no el que va passar, si és que va passar alguna cosa perquè després de tres mesos no han pogut demostrar res de res de les mentides que han dit".

Zaplana ha criticat que el mateix dia en què es convoca la comissió, el passat 1 de setembre, van registrar este pla de treball. Per açò, ha lamentat que la intenció de consensuar amb el PP un calendari de treball és "nul·la". "Seguisca així amb eixe tarannà antidemocràtic que el temps dirà", ha advertit.

CORTINA DE FUM

Sobre este tema, la portaveu del grup parlamentari socialista Ana Barceló ha replicat a Zaplana que emprar adjectius com "emmordassat, aïllats falta de llibertat o democràcia"

solament ho poden utilitzar aquells que "no accepten les regles del joc, que no coneixen el reglament ni com funciona la democràcia i estes Corts".

A més, li ha retret que parlar d'"aïllament i mordassa" és "solament una manera de distraure el verdader treball d'esta comissió, que és investigar què va ser dels diners públics utilitzats per Cega". "Tot la resta és una cortina de fum per a impedir que parlem de l'important i denota que vostés són els que van a torpedear i impedir que eixa comissió arribe a bona fi", ha constatat. "Eixe aïllament ho han provocat vostés i hauran de preguntar-se per què estan aïllats", li ha comminat.

Per la seua banda, els portaveus de Cs, Mercedes Ventura, Podem, Antonio Montiel, i Compromís, Josep Nadal, han mostrat la seua conformitat amb este calendari, que s'ajusta a la dinàmica de treball dels últims mesos, i que ha permès començar a "estirar del fil" i donar informació "molt valuosa sobre "com era això de les dos caixes que tenia el PP per a sostraure diners".

PRÒXIMES COMPAREIXENCES

Les sessions, després del 25 de setembre, es reprendran el 2 d'octubre amb la compareixença de l'exconseller delegat de CIEGSAMáximo Caturla, i tres extreballadors. El dia 16 d'octubre serà el torn de l'exdirectora General d'Educació Beatriz Gascó i de l'exregidor Emilio del Toro i d'altres dos extreballadors. El 30

compareixeran altres quatre extreballadors.

L'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, l'exdiputat

Miguel Barranca i exconseller de Ciegsa José Luis López ho faran el 13 de novembre, i quinze dies més tard representants de constructores.

Este període de compareixences ho tancaran l'11 de desembre l'exsecretari autonòmic d'Educació i Formació Rafael Carbonell, i altres consellers de construccions i un advocat del despatx de Garrigues.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento