Comunitat Valenciana

El TSJCV suspèn 'sine die' l'activitat de la Ciutat de la Justícia després de l'incendi

  • S'ha contractat una empresa per a la neteja, però els Jutjats de Guàrdia de detinguts, incidències i Violència sobre la Dona seguiran estant operatius.
  • El foc es va originar este diumenge al voltant de les 12.00 hores en la segona planta de la Ciutat de la Justícia i encara es desconeixen les causes.
  • "Pareixia que hi havia hagut un defectuós funcionament del sistema d'alarmes", ha declarat el degà dels jutges de València, Pedro Viguer.
Passadís de la Ciutat de la Justícia afectat pel foc
Passadís de la Ciutat de la Justícia afectat pel foc
EUROPA PRESS
Passadís de la Ciutat de la Justícia afectat pel foc

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspès 'sine die' l'activitat dels òrgans judicials de la Ciutat de la Justícia de València després de l'incendi registrat este diumenge i del que, de moment, es desconeixen les causes. Així, totes les actuacions, vistes, declaracions i altres actes judicials queden suspesos fins a nova comunicació. També s'ha acordat la inhabilitat dels terminis processals des de les 00.00 del diumenge fins que es normalitze la situació, segons ha informat el tribunal valencià.

No obstant açò, els Jutjats de Guàrdia de detinguts, incidències i Violència sobre la Dona seguiran estant operatius. L'activitat judicial en Ciutat de la Justícia es reprendrà progressivament en funció del que aconsellen els diferents informes tècnics, han apuntat les mateixes fonts. Per la seua banda, advocats, procuradors, graduats socials, l'Advocacia de la Generalitat i la de l'Estat han començat a mostrar la seua col·laboració per a reconstruir els expedients cremats en els jutjats de Primera Instància 1, 2, 3 i 4, afectats pel foc.

Així ho ha donat a conéixer este dilluns la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva, en declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i amb el degà dels jutges de València, Pedro Viguer, per a analitzar les conseqüències de l'incendi i les mesures que se'n van a adoptar.

El foc es va originar este diumenge al voltant de les 12.00 hores en la segona planta de la Ciutat de la Justícia, concretament en el Jutjat de Primera Instància número 3. Es va estendre i va provocar danys en els jutjats 1, 2 i 4. Els bombers van sufocar el foc i este matí han hagut de tornar a l'edifici judicial per a refrescar punts calents. Per la seua banda, la Policia Científica roman en el lloc per a determinar les causes de l'incident.

Així mateix, este mateix matí s'han reunit De la Oliva, Bravo i Viguer i, després de la trobada, la presidenta del tribunal valencià ha demanat disculpes als ciutadans que hui havien de comparéixer en la Ciutat de la Justícia per a juí o altres assumptes i s'han hagut de tornar a casa.

"El més ràpidament possible es restablirà el servici", ha dit, però no ha pogut concretar encara cap data exacta. De moment, este dilluns la Ciutat de la Justícia ha romàs tancada per motius de seguretat, i depenent dels informes dels tècnics, es determinarà el que es fa en els dies successius, ha dit. Referent a açò, ha agregat que desconeixen si la planta de dalt (tercera) o la de baix (primera) també s'han vist afectades per l'incendi. "Els bombers apaguen amb aigua i no se sap per on va. El dany és important. Els gasos que es desprenen caldrà avaluar com són", ha postil·lat.

La causa de l'incendi

De la Oliva, qui ha agraït així mateix una telefonada del ministre de Justícia oferint la seua col·laboració, ha afirmat, preguntada per les denúncies de sindicats sobre la falta de seguretat i simulacres en l'edifici judicial, que "és un tema que conselleria posarà remei". "És una cosa que devem aprendre si han fallat els sistemes de seguretat. Hem d'aportar les mesures necessàries perquè no torne a succeir", ha manifestat.

Sobre este tema, Pedro Viguer ha indicat que sembla que, segons els van informar ahir, "pareixia ser que hi havia hagut un defectuós funcionament del sistema d'alarmes i això caldrà estudiar-ho i correspon a la conselleria". Interpel·lat per si sap si s'ha realitzat últimament algun simulacre d'evacuació d'incendis, ha dit: "Simulacres s'han fet algun, però fa molt de temps. Però no és una qüestió que em corresponga a mi", ha insistit.

Viguer ha aprofitat per a demanar una reflexió sobre la situació en la qual es troben les dependències judicials, i ha esmentat la seu del TSJCV o altres seus judicials de partits xicotets: "Una de les reivindicacions de la carrera judicial en els últims dies ha sigut l'estat lamentable dels edificis judicials, els sistemes informàtics o la fal·làcia de l'expedient digital. Hem de fer una reflexió. Es tramiten assumptes molt importants i ens ha de fer pensar", ha dit.

Expedients afectats

Viguer, qui ha recordat que ell va treballar personalment en el Jutjat de Primera Instància 3, on s'ha originat el foc, ha afirmat que té la impressió de que hi ha menys expedients afectats pel foc del que pensava. Ara, ha agregat, s'inicia un procediment de reconstrucció d'actuacions, "que en els jutjats de Primera Instància és més senzill que en Instrucció perquè sempre hi ha procuradors i tenen còpia de tot. Però és un treball important", ha postil·lat.

Així mateix, des de Justícia s'ha contractat una empresa per a la neteja i reconstrucció dels jutjats, i els òrgans judicials afectats per l'incendi se'n van a intentar resituar en una dependència diàfana de la segona planta de l'edifici "esperem que en el menor temps possible". Encara així, estos jutjats patiran "un parèntesi per a la seua tasca diària", ha dit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento