Comunitat Valenciana

Rector de la UV valora la rebaixa de taxes i l'augment de beques però demana recuperar el finançament previ a la crisi

  • El rector de la Universitat de València (UV), Esteban Morcillo, ha agraït la rebaixa de les taxes universitàries i la millora en la política de les beques, però ha recordat la baixa inversió en ensenyament superior, que col·loca Espanya en les últimes posicions d'Europa. En esta línia, ha subratllat la importància de "recuperar el finançament previ a la crisi actual".
Acte obertura UV 2017
Acte obertura UV 2017
UV
Acte obertura UV 2017

Així s'ha pronunciat el màxim resoponsable de la Universitat en l'acte d'obertura oficial del curs 2017-2018, celebrat este divendres en el Paranimf de la Nau. Les classes arranquen dilluns que ve, recorda la institució acadèmica en un comunicat.

A la cerimònia han assistit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el secretari general de Ciència i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Juan María Vázquez Rojas, entre altres representants del món acadèmic, social i cultural.

En la seua intervenció, el rector Morcillo ha assenyalat: "Vull agrair en este acte que la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport haja iniciat una política progressiva de reducció de les taxes universitàries, escoltant així una reivindicació de la comunitat universitària expressada pel Claustre de la Universitat de València".

I ha afegit: "Honorable Conseller, a més de l'encertada política del Consell de baixada progressiva de taxes universitàries hem de reconéixer l'esforç realitzat per l'equip de la Conselleria d'Educació en el desplegament d'una nova política de beques i per a enfortir el sistema universitari públic".

Així i tot, Esteban Morcillo ha recordat que no es pot fer referència a polítiques de taxes i beques sense abordar el finançament del sistema universitari públic en el seu conjunt. "Una vegada més, hem de manifestar allò reivindicat pels òrgans de govern de la Universitat: la necessitat de recuperar el finançament previ a la crisi actual".

"Esta demanda d'un nivell digne de finançament públic universitari, la fem des de la responsabilitat i la solidaritat, perquè les universitats públiques valencianes hem recolzat a la Generalitat per a reivindicar un nou model de finançament per al nostre territori tan injustament considerat.

Per la seua banda, el conseller Vicent Soler ha repassat la gestió del Govern valencià dels últims dos anys en l'àmbit de l'ensenyament superior. Així, ha recordat com s'ha pogut reduir el deute històric de les universitats, les mesures per a garantir l'estabilització i la promoció del Personal Docent Investigador (PDI) i l'inici de la carrera professional per al d'adiministración i servicis (PAS).

Per a Soler, la política de taxes i de beques és una prioritat del Consell, per a garantir l'accés just a la universitat.

En la seua Lliçó Magistral, el catedràtic Santiago Mas Coma, del Departament de Farmàcia, Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València, ha parlat sobre 'Malalties infeccioses, la història de la humanitat i els actuals canvis climàtic i global'. Després de recordar les principals malalties d'este tipus, s'ha centrat en les emergents: "Les malalties infeccioses emergents han causat estralls de pèrdues de molts bilions de dòlars en els últims 20 anys i els costos no paren de créixer".

Mas Coma s'ha detingut en els efectes del canvi climàtic, i ha revisat els grans moviments migratoris i d'intercanvis humans de la història (Ruta de la Seda, colonització d'Amèrica, extensió de l'Imperi Romà) per a explicar la propagació de moltes de les malalties.

MEMÒRIA

La secretària general de la Universitat, María José Añón, ha llegit un resum de la Memòria del curs 2016-2017. Segons ha indicat, el passat curs va haver-hi 57.036 estudiants matriculats (38,2% hòmens i 61,8% dones). Van cursar estudis de grau 39.891 estudiants, 5.775 ho van fer de màster i 4.463 van optar pel doctorat. A més, 6.855 persones van cursar estudis de postgrau en títols propis. La secretària general ha destacat que l'any que se celebrava el 30 aniversari del programa Erasmus, la Universitat de València va mantindre "un decisiu lideratge". El nombre d'erasmus entrants va ser de 2.029 i els que van eixir van ser 1.492.

D'acord amb la memòria, el personal docent i investigador està integrat per 4.326 persones (42% dones i 57% homes), i pel que fa al personal d'administració i servicis, ho integren 1.642 persones (el 71,79% són dones i el 28,21%, hòmens).

D'altra banda, Amat Sánchez, en nom de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública, ha llegit un comunicat, abans de començar l'acte, on es fa "una crida a la Generalitat, fruit d'una majoria parlamentària de progrés, a treballar decididament per a fer possibles els compromisos encara pendents i aconseguir conjuntament reforçar el servici públic que oferix la Universitat en la nostra societat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento