Comunitat Valenciana

El PP diu que el ple per a convalidar el decret plurilingüe no respecta el reglament

  • El grup parlamentari popular demana la "revisió" de l'acord de convocatòria "per les vies legals pertinents".
  • En l'escrit manifesten que "no està contemplat" en el calendari la celebració de cap ple ordinari per al dia 8 de setembre.
  • En el text, Bonig adverteix de les conseqüències jurídiques que pot suposar continuar endavant amb la convocatòria.
Isabel Bonig
Isabel Bonig
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Isabel Bonig

La síndica del grup parlamentari 'popular' en les Corts Valencianes, Isabel Bonig, ha presentat un escrit dirigit al president i la Mesa de la cambra, en el qual adverteix d'una "possible irregularitat" i de "conseqüències jurídiques" que poden derivar-se de la convocatòria del ple del pròxim divendres per convalidar el decret-llei del plurilingüisme, en considerar que la celebració no respecta el que s'estableix en el reglament del parlament.

Les Corts celebraran el divendres un ple extraordinari en el qual el conseller d'Educació, Vicent Marzà, explicarà el decret-llei que regula el plurilingüisme en les aules d'Infantil 3 anys i es votarà la seua convalidació, segons van explicar este dimarts els portaveus dels grups parlamentaris després de la Junta de Síndics. La sessió està previst que arranque a les 12.00 hores i servirà per a complir amb l'obligació de convalidar el decret llei que va aprovar el divendres el ple del Consell en un termini de 30 dies. El mateix dimarts es va publicar la norma en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i ja ha entrat en vigor.

La portaveu 'popular', que no va avançar esta possibilitat durant la seua intervenció en declaracions als mitjans després de la junta, realitza este advertiment en un escrit presentat el dimarts a la vesprada per registre d'entrada de la Càmera. En el text, la portaveu assenyala que el passat 3 de juliol, la Mesa de les Corts, de conformitat amb la Junta de Síndics, va determinar que el primer període de sessions es desenvoluparà de l'1 de setembre al 31 de desembre, i es va fixar un calendari d'activitats del ple i les comissions per a estos mesos.

Així mateix, afig que l'article 76 del reglament de la cambra estableix que el president del Consell enviarà a la Mesa un escrit en el qual manifeste la seua voluntat de fer una declaració de Política General davant les Corts "en el primer ple del període ordinari de sessions", text que el cap del Consell, Ximo Puig, va remetre el 31 d'agost.

A més, afig que, d'acord amb el calendari fixat per les Corts, la primera sessió ordinària del període de sessions està fixada per als dies 13 i 14 de setembre, i està "prevista i aprovada" per a eixes dates la celebració del Debat de Política General. No obstant açò, afig que en contra de l'article 76 del Reglament, en l'ordre del dia de la sessió "ordinària" que realitzarà el ple de la cambra el divendres, consta el jurament o promesa d'un nou diputat i la validació del decret llei de plurilingüisme.

"No està contemplat" en el calendari

Sobre este tema, recalca que l'article 65.1 estableix que l'ordre del dia del ple serà fixat pel president de les Corts, escoltada la Junta de Síndics i tenint en compte el calendari aprovat per este òrgan a proposta de la Mesa, "no estant contemplat en el calendari parlamentari aprovat cap ple ordinari per al dia 8 de setembre i tenint fixat com a primera sessió plenària" la celebració del Debat de Política General.

Bonig subratlla en l'escrit que en la Junta de Síndics d'este dimarts no es va fer "cap manifestació sobre la possible contravenció del reglament de les Corts i la Llei del Consell" en el sentit exposat, per la qual cosa una vegada advertida de la "possible vulneració reglamentària", expressa la "disconformitat" del grup 'popular' respecte a la decisió de la Junta de celebrar eixe ple. Per això, demana la "revisió" de l'acord de convocatòria "per les vies legals pertinents" per "no respectar l'establit en el Reglament de les Corts".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento