Comunitat Valenciana

Tots els grups menys el PP aposten per limitar les propostes en el Debat de Política General per a agilitzar

  • PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans aposten per limitar les propostes que els grups puguen presentar en el Debat de Política General que se celebra la setmana vinent en les Corts Valencianes per a fer la sessió més àgil, evitar el "filibusterisme" polític i millorar la seua qualitat, així com fer-ho més atractiu per als ciutadans, una proposta a la qual el PP s'oposa, en estar en contra de "limitar el debat".
Corts Valencianes
Corts Valencianes
GVA
Corts Valencianes

El Debat de Política General tindrà lloc la setmana vinent i este divendres, després del ple extraordinari, se celebrarà una Junta de Síndics per a aclarir l'organització del mateix i si finalment tira avant la limitació de les propostes de resolució o fer una aturada de 24 hores per a estudiar eixes propostes abans de ser debatudes, així com la participació dels quatre exdiputats de Ciuradans.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha indicat que intentaran buscar l'unanimitat en les decisions i ha manifestat que, atés que els quatre ex de Ciutadans tenen "sintonia ideològica i se'n van anar alhora" el raonable, si així ho argumenten, és que atés que tenen dret a l'explicació de vot se'ls adjudique un temps determinat i puguen repartir-li-ho.

La portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha ressaltat la necessitat de regular el debat perquè el reglament, més enllà d'apuntar quan ha de celebrar-se, deixa marge no escrit perquè els grups negocien. Ha explicat que es va encarregar als lletrats un informe per a analitzar què ocorre en debats similars en altres parlaments i en set d'ells les propostes a presentar estan limitades.

No obstant açò, ha lamentat que el PP va fer un "xantatge surrealista" en vincular eixa qüestió al fet que s'habilitara el mes d'agost per a respondre les preguntes parlamentàries, una cosa que no és possible per qüestions de personal.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha remarcat que el debat està "perfectament ordenat pel reglament" i ha indicat que estan disposats a negociar l'aturada de 24 hores però no la limitació: "Què és açò de limitar el debat? És com dir que perquè els jutjats estan embossats solament se'n va a admetre el 25% de les demandes".

El fins ara síndic de Podem, Antonio Montiel, ha assenyalat que encara que en si no estan a favor de limitar el dret parlamentari, estan en contra del "filibusterisme polític" que porta a grups a "ficar resolucions parlant del campanar del meu poble". Al seu juí, cal "introduir racionalitat si volem que siga d'utilitat".

Finalment, la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha ressaltat la necessitat de canviar este debat que és "endogàmic" i intentar fer-ho d'interés per a la ciutadania i ha indicat que Compromís i la seua formació han arribat a un acord per a plantejar la possibilitat que es pogueren presentar unes 100 propostes per part de tots els grups, la qual cosa suposa "un avanç".

Sobre la participació dels seus exdiputats, ha incidit que el seu grup es remitent al reglament i este no permet que formen grup en no haver format part d'una coalició abans d'haver-se anat al grup de no adscrits.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento