Comunitat Valenciana

La jutgessa rebutja la petició de Camps i manté la investigació de la F1

  • "Si esta instructora apreciara de forma evident que els fets denunciats manquen de rellevància penal, hauria arxivat amb la major rapidesa la causa", ha manifestat.
  • L'expresident va presentar diverses al·legacions però la magistrada considera que la causa ha de ser completada i les investigacions pendents acabades.
  • També estan investigats l'exconsellera Lola Johnson, i l'expilot Jorge Martínez Aspar per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.
Francisco Camps i Bernie Ecclestone
Francisco Camps i Bernie Ecclestone
EUROPA PRESS
Francisco Camps i Bernie Ecclestone

El Jutjat d'Instrucció número 2 de València ha rebutjat la petició de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i ha decidit mantindre oberta la investigació de la Fórmula 1 en haver-hi proves per practicar. "Si esta instructora apreciara de forma evident que els fets denunciats manquen de rellevància penal, hauria arxivat amb la major rapidesa la causa", ha manifestat.

Així s'arreplega en una interlocutòria, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en relació amb la causa en la qual s'investiguen suposades irregularitats en l'organització del Gran Premi de la Fórmula 1 que va acollir la ciutat. En este procediment, al costat de Camps, estan investigats l'exconsellera d'Esports Lola Johnson, i l'expilot Jorge Martínez Aspar per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.

Una de les últimes mesures adoptades pel jutjat va ser la de prorrogar esta causa i va fixar un nou termini per a concloure la instrucció: 18 mesos. Açò és fins a desembre de 2018. En el procediment hi ha una peça declarada secreta.

Francisco Camps va presentar al juny un escrit en el jutjat en el qual va realitzar diverses al·legacions. Una d'elles era que la instructora revisara, "ja i sense dilació", si les causes que servien per a dictar el secret -d'una peça- tenien empara legal; i que els requeriments d'informació remesos a la UDEF es compliren o, en defecte d'açò, foren anul·lats.

Així mateix, reclamava que mentre penjara la declaració de secret, es tinguera per suspès el termini màxim d'instrucció acordat i, finalment, assenyalava que de no existir la connexió suficient entre la part de la causa no secreta i la secreta, es procedira a la declaració de separació de peces, interessant-se de la no secreta la resolució de les peticions d'arxiu i sobreseïment que estan des de fa un any per dictar.

Després d'estudiar les al·legacions, la magistrada recorda a Camps, en primer lloc, que el motiu de l'existència del secret d'una peça de la investigació es deu, "com s'ha expressat en reiterades ocasions", a la "necessitat" que la UDEF, encarregada de la investigació dels diferents correus, puga realitzar el seu treball "amb rigor i seguretat".

"Ha de ser completada"

Pel que fa a la sol·licitud d'arxiu del procediment o, almenys, de la causa original, la magistrada assenyala que és "encara primerenc". "La causa -afig- ha de ser completada i les investigacions pendents acabades sense que càpiga en este moment processal un pronunciament d'eixe calibre quan falten diligències de prova per aportar".

Per part de Camps es recorda que existeixen resolucions de l'Audiència de València que es refereixen a la innecessarietat de mantindre una causa oberta quan es tenen dades objectives de la falta de responsabilitat dels investigats. Sobre este tema, la jutgessa li indica: "Si esta instructora apreciara de forma evident que els fets denunciats manquen de rellevància penal, hauria arxivat amb la major rapidesa la causa. Sent que pengen proves per practicar és pel que no resulta possible l'arxiu, la no declaració de complexitat".

Respecte al secret que ha sigut prorrogat en la peça separada, la instructora indica que sempre cap la possibilitat que una vegada siga sol·licitat novament la pròrroga del mateix pel ministeri fiscal, si s'observa que no existeixen motius que justifiquen continuar en esta situació, es podrà alçar el secret. Amb tot, la jutgessa desestima les peticions de la representació de Camps a excepció del relatiu a la interrupció dels terminis d'instrucció. I la decisió sobre la pròrroga del secret de la peça, decisió que es difereix al moment en què el ministeri públic interesse una nova pròrroga.

La querella

La querella de Fiscalia Anticorrupció que va donar origen a esta causa es va centrar en quatre aspectes fonamentals, entre ells, el contracte firmat entre Valmor i l'empresa pública Circuit del Motor per a organitzar la Fórmula 1, pel qual la mercantil no va pagar "ni un euro", en perjuí dels fons públics, i l'ordre perquè la Generalitat es constituïra com a avalista de Valmor sense seguir el procediment administratiu fixat en la Llei d'Hisenda de la Generalitat i la Llei de Pressupostos de 2011.

Els altres dos són, segons la querella, l'ordre que Camps va donar a Johnson, malgrat que no tenia competència per a açò, perquè firmara el contracte de 19 de juliol de 2011 pel qual el Govern autonòmic prestava l'aval a l'empresa; i l'assumpció per part del Consell del cànon anual de 26 milions de dòlars "sense assumir cap dret".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento