Comunitat Valenciana

Fundación IDIS calcula que eliminar les llistes d'espera quirúrgiques a la Comunitat enguany costaria 134 milions

  • VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)
Una operació en un hospital públic
Una operació en un hospital públic
HOSPITAL DEL VINALOPÓ
Una operació en un hospital públic

La Fundación IDIS, entitat sense ànim de lucre dedicada a impulsar el desenvolupament i la integració sanitària pública i privada, estima que eliminar les llistes d'espera quirúrgiques a la Comunitat Valenciana abans de finalització d'any costaria prop de 134 milions d'euros, una inversió que es realitzaria "una única vegada" i que permetria arrancar 2018 amb les llistes "a zero".

Així ho ha assenyalat en un comunicat la Fundació, que assenyala que la llista d'espera quirúrgica en els hospitals valencians supera en l'actualitat als 55.000 pacients, amb un temps mitjà d'espera de 88 dies. L'eliminació d'eixe temps d'espera "suposaria un increment de l'eficiència i els recursos i possibilitaria millorar l'eficàcia i el funcionament del sistema".

La proposta forma part d'un pla global d'IDIS a nivell nacional, que la seua engegada requeriria en conjunt una inversió benvolguda propera als 1.500 milions d'euros, la qual cosa suposaria fer una "dotació extraordinària" de el 1,5% sobre la despesa total de 2017 de la sanitat a Espanya i el conjunt de les comunitats autònomes. Un terç d'ella, 450 milions, retornaria a les administracions via impostos.

Segons Fundación IDIS, la sanitat és una de les principals preocupacions dels espanyols, segons dades del CIS de maig de 2017. Les llistes d'espera quirúrgica, amb més de 615.000 pacients en tota Espanya i un temps de demora mitjana de 115 dies -segons Indicador del SNS de desembre de 2016- "constituïxen un dels problemes socials més important de la nostra societat i suposen el major dèficit de qualitat del sistema sanitari".

En el cas de la Comunitat Valenciana, IDIS estima que la inversió per a alliberar les llistes d'espera ascendiria a prop de 134 milions, la qual cosa suposa el 2,2% del pressupost sanitari de l'autonomia. A manera d'exemple, equivaldria a prop del 10% del cost sanitari anual associat a les seqüeles del tabaquisme.

"VOLUNTAT POLÍTICA"

"És necessària una voluntat política en la cerca de solucions que garantisquen la continuïtat del sistema, deixant un costat formulacions ideològiques i que donen resposta a necessitats urgents i reals que preocupen i afecten els ciutadans", ha afirmat Manuel Vilches, director general de la Fundació IDIS.

Per a poder executar el pla de xoc, IDIS posaria a la disposició de les administracions sanitàries "tot el seu potencial assistencial representat", que suposa més de 2.000 quiròfans; prop de 100.000 professionals sanitaris; 452 hospitals (el 57% del total); més de 51.000 llits (el 33% del total) i la seua experiència (realitza a l'any més de 1.500.000 intervencions quirúrgiques de qualsevol tipologia i complexitat, un 30% de totes les intervencions que es duen a terme a Espanya).

D'acord amb IDIS, l'engegada d'esta actuació permetria l'eliminació de la llista d'espera "en pocs mesos" en incrementar una mitjana de tres a quatre intervencions/quiròfan/dia en la xarxa d'hospitals de la sanitat privada, "alguna cosa totalment viable tenint en compte la seua capacitat actual i la seua elevada agilitat en la resposta a les necessitats de la població", afig.

IDIS sol·licitarà en els "pròxims dies" reunions amb els màxims responsables del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes per a presentar-los el pla i poder dissenyar una estratègia concreta per a la utilització d'este potencial assistencial.

"NO ÉS LA SOLUCIÓ DEFINITIVA"

"Entenem que és una operació de xoc, que tècnicament permetria eliminar un greu problema en pocs mesos, però creiem que no és la solució definitiva per a acabar amb les llistes d'espera. No obstant açò, és un pas decisiu per a asseure les bases d'un model de cooperació públic i privat eficaç, que beneficie als ciutadans, i que permeta acabar amb esta situació que s'agreuja any a any", ha recalcat el doctor Vilches.

L'especialista subratlla que la sanitat privada és "un aliat estratègic per a garantir la sostenibilitat del sistema i el manteniment d'una sanitat universal i la nostra proposta s'emmarca en el compliment del nostre objectiu d'aconseguir la millor integració dels sistemes sanitaris públic i privat, alliberant recursos i contribuint a una major i millor accessibilitat de la població a l'atenció sanitària".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento