Comunitat Valenciana

Sanitat detecta 1.265 casos de maltractament en la primera meitat de l'any

  • D'ells, el 91% és psicològic, el 44% físic i el 7% sexual, donat que hi ha casos que engloben diversos tipus de maltractament.
  • Un total de 50.883 dones han participat en el programa de garbellat sobre violència de gènere, que es desenvolupa gràcies a l'aplicació Sivio.
  • També s'ha incrementat "considerablement" el nombre d'informes mèdics, que també són parts de lesions, remesos pels professionals sanitaris.
Teléfono contra el maltrato 016
Teléfono contra el maltrato 016
ARCHIVO
Teléfono contra el maltrato 016

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha registrat un total de 1.265 casos positius de maltractament durant el primer semestre de 2017, enfront dels 1.271 detectats en el mateix període de l'any passat. El 91,23% dels casos detectats s'ha valorat com a maltractament psicològic, el 43,56% com a maltractament físic i el 7,11% com a maltractament sexual.

Són dades corresponents al programa de garbellat per a la detecció de la violència de gènere que Sanitat duu a terme en els centres de salut, segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat.

Durant el primer semestre de l'any, un total de 50.883 dones han participat en el programa de garbellat sobre violència de gènere, que es desenvolupa gràcies a l'aplicació Sivio (el Sistema d'Informació per a la Detecció i Actuació enfront de la Violència de Gènere). Aquesta eina, que permet elaborar un informe detallat sobre la situació de maltractament que viu la pacient, l'empren prop del 90% del personal sanitari dels centres de salut valencians.

Del total de casos que han donat positiu després de la seua valoració com a violència de gènere, el 91,23% ha sigut considerat com a maltractament psicològic. Per la seua banda, un 43,56% s'ha valorat com a maltractament físic i en el 7,11% dels casos positius s'ha considerat maltractament sexual.

Des de Sanitat recorden que els casos de maltractament psicològic engloben també els considerats com a maltractament físic i sexual, ja que es donen ambdues condicions en un mateix cas.

De gener a juny, també s'ha incrementat "considerablement" el nombre d'informes mèdics, que també són parts de lesions, remesos pels professionals sanitaris, tant en atenció primària com des dels serveis d'urgència. En concret, els professionals sanitaris han enviat en aquest període un total de 2.287 parts enfront dels 1.857 emesos l'any passat. Dels d'enguany, 603 s'han realitzat en els centres de salut i altres 1.684 en els serveis d'urgències hospitalàries.

Evitar futurs episodis de maltractament 

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha destacat la detecció de més de 1.200 casos gràcies a aquest programa, que permet "detectar i abordar possibles episodis de violència de gènere i evitar futurs episodis de maltractament". "D'ací la importància d'implicar al major nombre de professionals sanitaris", ha subratllat.

Montón ha incidit així en la importància del pla de formació i sensibilització en desenvolupament en els departaments de salut, perquè "permet conscienciar més als professionals i serveis d'urgència sobre la necessitat d'aplicar el protocol establit" davant casos de violència de gènere.

D'aquesta forma, ha assegurat que l'increment d'informes remesos "posa de manifest que s'estan complint els objectius de detecció i abordatge de la violència de gènere", i ha qualificat de "decisiu" el pla de formació per a l'acostament a les pacients. Aquest programa facilita la capacitació en l'ús d'eines i procediments per a la detecció i assistència de víctimes de violència de gènere permetent el seu accés a l'aplicació Sivio, detallen des de Sanitat.

Des que es va iniciar aquest pla de formació durant l'any passat, ja han participat i s'han format més de 3.000 professionals d'atenció primària i més de 1.000 dels serveis d'urgència de la Comunitat Valenciana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento