Comunitat Valenciana

Compromís reclama a Agricultura "fons i personal" per a lluitar contra la Xylella Fastidiosa des de l'IVIA

  • El senador territorial de Compromís Carles Mulet ha demanat este dilluns a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, que atenga les peticions valencianes "de fons i personal" per a la lluita contra la Xylella Fastidiosa des de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA).
Carles Mulet
Carles Mulet
COMPROMÍS
Carles Mulet

Mulet ha recriminat al Govern central en un comunicat "no tindre clar l'abast i com de letal és este bacteri" i ha asseverat que la Xylella pot seguir avançant sense control "fruit de la falta de rendibilitat, absència de relleu generacional i de no apostar per un sector viable".

"Ens preocupa que el Ministeri i els representants polítics del PP no vullguen veure les conseqüències, com va quedar demostrat amb la moció que Compromís va portar a la Comissió d'Agricultura del Senat al maig", ha assegurat Mulet, qui ha recordat que el PP en solitari va votar en contra d'una proposta per a "definir les quanties i incrementar les partides pressupostades existents fins als 150 milions d'euros".

Així mateix, ha destacat "els efectes que va tindre no actuar a temps sobre este bacteri a Itàlia, on va ser necessari desforestar 200.000 hectàrees d'olivera", per la qual cosa considera que el Govern "no pot anar-se'n de vacances sense prendre mesures urgents".

Compromís, a més de fons per a atallar el bacteri, reclama "informació per als afectats, perquè sàpien que l'administració està del seu costat, inspeccionant fronteres, controlant moviments i investigant per a acabar amb este perill com més prompte millor".

"De res servix l'autocomplaença que estan demostrant creient-se líders en la sanitat vegetal europea i de la presència de Planes de Contingència i de prevenció o dictant Reials decrets quan la realitat és que cada vegada hi ha més presència de malalties en les nostres fronteres", ha afegit.

FALTA D'IMPLICACIÓ

A més, Compromís ha subratllat que els seus senadors van reclamar al juny la dimissió del Secretari General d'Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, "per la falta d'implicació del seu departament" a l'hora d'intensificar els controls en fronteres per a frenar l'arribada de malalties.

Finalment, la coalició també ha recordat que va presentar una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 per valor de tres milions d'euros "destinats a la millora de la sanitat agrària i la competitivitat davant la irrupció de determinades plagues i malalties vegetals com la Xylella fastidiosa", que va ser rebutjada pel PP i Ciutadans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento