Serveis municipals d'atenció en cas de violència masclista

  • Barcelona ofereix respostes i atenció a persones que han viscut una situació d'assetjament o agressió masclista, a través d'una xarxa de serveis propis.
  • Aquesta es pot conèixer mitjançant el web barcelona. cat/bcnantimasclista.
  • A més, el telèfon d'atenció contra la violència masclista (900 900 120) funciona 365 dies l'any les 24 hores.
L’Hospital Clínic és el centre de referència per a agressions sexuals a dones majors de 18 anys.
L’Hospital Clínic és el centre de referència per a agressions sexuals a dones majors de 18 anys.
ANTONIO HERREROS
L’Hospital Clínic és el centre de referència per a agressions sexuals a dones majors de 18 anys.

Barcelona ofereix respostes i atenció a persones que han viscut una situació d'assetjament o agressió masclista, a través d'una xarxa de serveis propis, que es poden conèixer mitjançant el web barcelona. cat/bcnantimasclista. A més, el telèfon d'atenció contra la violència masclista funciona 365 dies l'any les 24 hores.

Els vessants de la violència masclista són molt diverses, i per cadascun d'ells hi ha un servei especialitzat per atendre les necessitats de les dones que han viscut aquestes situacions.

En cas d'agressió sexual, és clau adreçar-se a un lloc segur, lluny de l'agressor, i conservar les proves de l'agressió. S'ha de contactar immediatament amb algú que pugui ajudar, com ara un amic, un familiar o la policia.

La persona agredida no s'ha de banyar ni beure, ni raspallar- se les dents ni fer gàrgares.Tampoc s'ha de canviar de roba. Tot això pot fer que es destrueixin proves que podrien identificar l'agressor.

La dona s'ha de dirigir al més aviat possible al Servei d'Urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona. Aquest centre compta amb un equip interdisciplinari de professionals de la medicina, de la infermeria i del treball social per assistir a les persones víctimes d'agressions sexuals.

D'altra banda, la Central d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) és un servei d'atenció psicosocial permanent, que atén qualsevol situació d'urgència i d'emergència social a la ciutat, durant les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. Aquest servei municipal ofereix una resposta urgent en cas d'haver estat objecte d'una agressió o d'amenaça d'agressió greu.

Telèfon d'Atenció contra la Violència Masclista

Al mateix temps, el Telèfon d'Atenció contra la Violència Masclista (900 900 120), informa dels serveis existents a tota Catalunya en contra de la violència masclista i assessora entorn dels passos a seguir davant d'una situació de violència masclista.

Aquest servei pot activar el Servei d'Intervenció en crisis greus en l'àmbit de la violència masclista. Parlen 124 idiomes.

Quan hi ha un risc alt d'agressió molt greu i es posa en perill la vida de les dones o la dels seus fills i filles, es pot necessitar acollida urgent i atenció integral. CMAU-VM és un servei municipal residencial d'acolliment d'urgència per a dones que viuen situacions de violència masclista i pels seus fills i filles.

Altres serveis creats per l'Ajuntament per fer front a aquest problema són, d'una banda, el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) que atén de manera ambulatòria les dones que han viscut situacions

de violència i els seus fills i filles, i també a persones de l'entorn proper. També dóna orientacions i assessorament a professionals.

D'altra banda, el SARA Jove ofereix atenció a noies i nois d'entre 12 i 17 anys en cas de viure problemes de control, gelosia, exigències desmesurades i obligació de fer coses no desitjades, un altre dels vessants de la violència masclista. L'Ajuntament també ofereix serveis per homes que tenen problemes per relacionar-se amb la seva parella i que tenen dificultats per controlar les seves reaccions cap a ella.

Per posar fil a l'agulla en aquests casos, el Servei d'Atenció a Homes (SAH) promociona les relacions no violentes dirigint-se a homes que exerceixen o han exercit violència vers la parella i els seus fills i filles i volen canviar la seva manera de relacionar- se.

Complementàriament, el SAH JOVE, Servei d'Atenció a Homes es dirigeix a nois d'entre 12 i 17 anys que mantenen o han mantingut relacions abusives de parella i volen assolir relacions més respectuoses i igualitàries.

A escala general, els Punts d'Informació i Atenció a les Dones (PIAD) són serveis municipals de proximitat que ofereixen informació, atenció i assessorament jurídic en tots aquells temes d'interès per a les dones i també possibiliten l'accés a diferents recursos de la ciutat. Hi ha un a cada districte.

Finalment, el tràfic d'éssers humans, i especialment de dones, també es considera una forma de violència masclista. L'Ajuntament de Barcelona disposa de la Unitat de tràfic d'éssers humans per oferir una atenció integral, psicològica, social i jurídica, a les persones que són objecte de tràfic.

La veu de la dona al Consistori

Molts dels problemes de la violència masclista venen per una posició dominant de l’home. Però les dones poden fer sentir la seva veu a l’Ajuntament mitjançant els Consells Municipals de les Dones.

Són òrgans de participació de les  dones de Barcelona en les polítiques de l’Ajuntament on debatre i tractar qüestions d’interès per a les dones de Barcelona.

Les seves conclusions es tramiten com a recomanacions als òrgans de Govern Municipal. 

Manuel Santiñá: "La dona no pot sortir del cercle del maltractador"

El Dr. Manuel Santiñá és resident de la Comissió de  Violència Intrafamiliar i  de Gènere de l’Hospital Clínic de Barcelona.

L’Hospital Clínic de Barcelona és el centre de referència d’atenció a les agressions sexuals a Barcelona, i per aquest motiu,va crear una comissió interdisciplinària per abordar de la millor  manera el problema.

Emergències és el lloc on la violència masclista es fa visible?

Normalment, les situacions de violència de gènere comencen amb maltractament psicològic, després físic, i acaben en agressions greus. És llavors, quan han de venir a un servei d’emergències. Fins llavors, moltes vegades la dona no pot sortir del cercle que crea el maltractador.

Les seqüeles psíquiques són més greus que les físiques?

Les físiques es poden resoldre sense massa dificultats, però, per exemple, en el cas d’una violació, hi ha tot el tractament d’un estrès posttraumàtic que si no es fa, es pot cronificar i la persona pot patir durant molts anys un trastorn psicològic.

Una agressió sexual pot canviar la vida d’una dona?

I no sols per les seqüeles psíquiques. També s’ha de tenir en compte que pot haver-hi transmissió de malalties infeccioses.

Com pot ser que augmenti el nombre d’agressions sexuals en una societat amb més formació que mai?

Vivim en una societat on la violència abunda molt. Sols hem de veure la quantitat de guerres que hi ha. És a una societat a la qual moltes vegades no se sap resoldre les discrepàncies sense violència. D’altra banda, a la societat imperen els comportaments masclistes. No són els millors valors a fomentar i transmetre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento