Comunitat Valenciana

Professors, cantants, actors i periodistes, les professions més dures per a la veu

  • Professors, cantants, actors, comercials, entrenadors físics, teleoperadors i periodistes són els treballs que més patixen per afeccions relacionades amb la veu. Experts de l'Hospital de Manises (València) han assenyalat que són els professionals d'estes àrees els que més acudixen a l'especialista per este tipus de patologies.
L'hospital de Manises estudia les professions amb la veu més castigada
L'hospital de Manises estudia les professions amb la veu més castigada
HOSPITAL MANISES
L'hospital de Manises estudia les professions amb la veu més castigada

El centre sanitari explica, en un comunicat, que, segons els últims estudis epidemiològics de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia, els trastorns vocals tenen una prevalença de l'1% i afecten amb major freqüència el sexe femení, amb un 63,4% enfront del 36,6% en els homes. Encara que és cert que no existixen dades epidemiològiques sobre la patologia en veu professional a Espanya, sí que es coneix que la sobrecàrrega vocal és la més freqüent i es manifesta sobretot en els períodes de treball intens.

En este sentit, segons experts de l'Hospital de Manises, els professionals que més acudixen a l'especialista per este tipus de patologies són els cantants, professors, actors, comercials, entrenadors físics, teleoperadors i periodistes.

Encara que són diverses les àrees professionals vinculades amb este tipus de patologies i diàriament s'atén a pacients procedents de totes elles, sí és cert que una de les àrees de major especialització de la Unitat de Veu de l'Hospital de Manises és la relativa a les disfonies de cantants, i és que des d'este centre es treballa de forma multidisciplinària en l'àmbit de la medicina de la música i les arts escèniques.

En qualsevol cas, es tracta de l'àmbit professional que siga, la doctora Maria Virginia Barrios, membre de la Unitat de Veu de l'Hospital de Manises, afirma que, "hi ha certs símptomes que tots els que patixen esta patologia solen patir, com la ronquera, fatiga vocal, veu bufada, afonia o veu tibant".

Els especialistes indiquen que hauria de consultar-se al metge sempre que una disfonia dure més de quinze dies, si de forma repetitiva la veu este alterada o quan no reconeguem la veu com a nostra. "La realitat és que no existixen paràmetres que establisquen el que és una veu normal. Els motius de consulta solen ser molt variats i cada pacient els viu de manera diferent uns ens expliquen que senten fatiga en parlar, uns altres es preocupen per apreciar la seua veu més greu, per acabar el dia quasi sense veu, uns altres per notar dolor faringi constant", explica la doctora Barris.

Una vegada amb el diagnòstic, l'especialista proposarà al pacient una estratègia terapèutica personalitzada, ja siga mitjançant un tractament quirúrgic o rehabilitador. A més, ja que la Unitat treballa de forma multidisciplinària, també és possible pautar sessions de logopèdia, supervisades per un foniatre.

PREVINDRE PROBLEMES

La doctora Barrios, membre de la Unitat de Veu de l'Hospital, declara que "és important que els pacients, amb la finalitat de previndre, seguisquen pautes d'higiene i salut vocal, així com que tinguen constància en els exercicis tècnics de respiració, ressonància i articulació".

En general a manera preventiva, els especialistes recomanen tindre en compte totes aquelles mesures que també s'indiquen per a tindre una vida saludable: evitar tabac i abús d'alcohol, ingesta abundant d'aigua per a garantir que la mucosa laríngea estiga lubricada (dos litres d'aigua diaris).

És molt important també, subratllen, evitar els canvis bruscs de temperatura, perquè el nostre tracte respiratori puga adaptar-se. També els ambients molt sorollosos perquè el soroll fa que perdem el control auditiu obligant-nos a fer esforços per a sentir-nos. Altres pautes generals són evitar xisclar, gargamellejar, així com no fer sorolls amb la veu i respectar el descans, perquè la fatiga general del cos es reflectix en la veu.

Depenent de l'ús de la veu l'unitat adapta les recomanacions. Així, explica l'especialista de la unitat "per als cantants que empren la veu amb un ús professional és interessant rebre classes de tècnica vocal que inclouen pautes sobre com calfar la veu i exercicis respiratoris associats a la relaxació corporal. En el cas de cantants professionals o afeccionats, davant un problema de veu sempre recomanem el repòs de vocal durant uns dies. Es tracta d'evitar sobrecarregar al múscul vocal.

Les alteracions de la veu són un dels motius de consulta freqüents. En l'Hospital de Manises es produïxen a l'any més de 5.000 consultes, la majoria per problemes aguts que poden resoldre's amb un canvi d'hàbits. Un 20% de casos es remeten a la Unitat de Veu per a un estudi més en profunditat.

La Unitat de Veu de l'Hospital de Manises està formada per metges otorrinolaringòlegs, rehabilitadors, així com logopedes. Dins del departament treballen multitud de professionals que intenten donar un tractament personalitzat a cada pacient, treballant de forma conjunta i coordinada. A més, dins de la Unitat, existix un Circuit Ràpid destinat als professionals de la veu. Així, este circuit millora la qualitat i rapidesa de l'atenció a este tipus de pacients, evitant-li nombroses consultes al metge de família o la prolongació de les baixes laborals que poden ocasionar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento