Comunitat Valenciana

Entitats de Ciutat Vella demanen mesures per a ser un barri per a viure i no "un parc temàtic"

  • Diverses associacions han signat el manifest ‘La Ciutat Vella que volem’ per a explicar les seues reivindicacions.
  • Assenyalen que per al setembre estan preparant unes jornades de mobilització amb els veïns de l’entorn.
  • Asseguren que "no els desagraden els bars", però el tipus d'establiments que hi ha ara "no és com el d'abans i aquests sí que molesten".
Imagen de Ciutat Vella
Imagen de Ciutat Vella
AMICS DEL CARME WEB
Imagen de Ciutat Vella

Entitats i associacions de Ciutat Vella de València reclamen a l'Ajuntament mesures per a ser un barri per a viure i no "un parc temàtic". D'aquesta forma, han recalcat que aquesta zona de la capital no ha de ser un lloc "per a invertir, sinó per a viure".

Així s'ha transmés en una roda de premsa oferida per diversos col·lectius per a presentar el manifest 'La Ciutat Vella que volem', que subscriuen Coordinadora d'Associacions de Veïns de Ciutat Vella, Associació d'Artesans Laborart; Amics del Carme; Plataforma de la Muralla; Associació Veïns Velluters; Centre Cultural Atzucat; Germania del barri del Mercat; Associació de Veïns del Barri del Carmen i Associació de Veïns afectats per la modificació del PEPRI en el Barrri del Carme.

Josep Montesinos, representant de Plataforma de la Muralla, ha explicat que el motiu d'aquest manifest és "analitzar el model de Ciutat Vella que tenim, detectar els problemes i planificar el nostre model des de la realitat veïnal", ja que ha assegurat que solament des d'aqueix punt de vista "veïnal" s'obrarà de la millor manera. Així mateix, ha assenyalat que "Ciutat Vella necessita accions no plans", perquè uns plans es solapen amb uns altres i molts d'ells no arriben a realitzar-se.

Per la seua banda, Lluís Mira, de Amics del Carme, ha assegurat que les associacions se senten "desateses", ja que s'han posat en marxa plans que no s'han arribat a acabar i uns altres que es fan únicament amb caràcter turístic, com és el cas de la restauració de la façana d'un refugi de la Guerra Civil de la qual "solament s'ha arreglat la part que dóna al Carrer Serrans perquè és més turística".

Un altre exemple d'aqueixa "mala planificació", és que el Pla de la Muralla

"ha tardat 10 anys a armar-se i amb l'arribada del nou govern s'ha paralitzat", per la qual cosa les associacions denuncien "la inactivitat per part de l'Ajuntament i que la resposta a la seua proposta siga que "són assumptes molt complicats", ha afirmat Mira. Després d'açò ha explicat que el plantejament de les diferents entitats referit a Ciutat Vella és "restaurar i revitalitzar, no destruir".

José Luis March, per part de Laborart, ha destacat "la necessitat de conservar, protegir i incrementar els últims tallers artesans que queden en el centre històric de València" amb la finalitat de recuperar aqueixa personalitat. A més, ha assenyalat que el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella que l'Ajuntament està elaborant en l'actualitat i que substituirà al PEPRI de 2006, es troba en fase de participació ciutadana i està compost per un total de 2.404 edificis.

El turisme

Des de la Coordinadora de Ciutat Vella, Trini Piquer ha recalcat que no estan en contra del turisme sinó del model que està venint a la ciutat. Aquest turisme, ha ironitzat, es basa en la "economia col·laborativa, la qual cosa es tradueix en no pagar ni seguretat social als treballadors als quals ofereixen contractes pèssims, ni pagar impostos per realitzar activitats que es relacionen amb l'allotjament de turistes".

Piquer ha insistit en la idea que "els 24 anys de la dreta han fet molt de mal" i s'han quedat moltes coses sense fer. A més, assegura que durant aqueix temps s'han ignorat mesures que han exigit, i que les tornaran a sol·licitar al nou govern com la duplicació dels serveis de neteja i que paguen impostos tant els veïns com els quals tenen negocis a Ciutat Vella.

De tal manera, ha afirmat que cal obligar a la ciutat i a l'Ajuntament al fet que contribuïsquen perquè el govern "alguna cosa ha de pagar de tenir un patrimoni paralitzat" com és tot el conjunt de Ciutat Vella que compon "un patrimoni que tenim que no deixen veure".

Sobre les terrasses i l'hostaleria, Josep Montesinos ha comentat que a aquestes entitats "no els desagraden els bars", però el tipus d'establiments que hi ha ara "no és com el d'abans i aquests sí molesten" perquè "utilitzen mobiliari urbà per a delimitar les seues terrasses, no deixen espai perquè es puga caminar pels carrers i contribueixen a complaure a aqueix tipus de turista que ara ve".

Mobilització al setembre

Per tot açò, les associacions signatàries del document estan preparant unes jornades de mobilització dels veïns de Ciutat Vella, amb la finalitat de que es veja que les mesures que proposen són "les que cerquen i desitgen el conjunt de veïns que compon aquest barri històric de València."

Mostrar comentarios

Códigos Descuento