Comunitat Valenciana

Nou conflicte Govern-Consell, ara per l'ús del valencià a l'Administració

  • L'Executiu de Rajoy recorre el decret que prioritza l'ús de la llengua pròpia en l'Administració.
  • Segons la Delegació del Govern, l'Advocacia “entén que s'arrepleguen preceptes problemàtics que poden resultar contraris a la llei i a la Constitució”.
  • Fran Ferri, de Compromís, demana a Rajoy “que deixe de jugar a la pseudofilologia barata i comence a complir amb els valencians”.
Trabajadora de la administración
Trabajadora de la administración
Europa Press
Trabajadora de la administración

Nou xoc de trens entre el Govern central, del PP, i el Consell del PSPV i Compromís. L'Advocacia de l'Estat ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra el Decret 61/2017 pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de la llengües oficials en la Generalitat.

La Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana va comunicar ahir que, després de l'anàlisi jurídica d'aquesta norma, l'Advocacia “entén que s'arrepleguen preceptes problemàtics que poden resultar contraris a la llei i a la Constitució”. 

Concretament, entre els articles “qüestionables” al·ludeix a aquells que preveuen que les notificacions, còpies de documents redactats en valencià, i comunicacions de l'Administració de la Generalitat, que hagen de fer efecte o estiguen dirigides a “comunitats autònomes pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià”, es redactaran en valencià. És a dir, enviar cartes en valencià a Catalunya o Balears. 

Segons la Delegació de Govern, “sembla evident que perquè aquestes comunicacions des de la Comunitat Valenciana pogueren anar redactades en valencià, haurien de ser dirigides a comunitats autònomes amb la mateixa llengua cooficial, situació que, evidentment, no és possible, en ser el valencià una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana”. 

Així mateix, l'article 20 preveu com a requisits que han de constar en els plecs de clàusules administratives particulars i tècniques dels contractes que aproven els òrgans de contractació, que els contractistes utilitzen el valencià en els béns i en els serveis que són objecte del contracte, de manera especial en l'etiquetatge, en l'embalatge, en les instruccions d'ús i en atenció a la ciutadania. 

“Açò sembla vulnerar el principi de llibertat de circulació, l’article 139 de la Constitució, i el principi de llibertat d'accés a les licitacions contemplat en l'article 1 del Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic”, considera la Delegació del Govern. 

Des de Compromís, un dels dos partits que conformen el Consell, el seu portaveu parlamentari, Fran Ferri, va exigir a Rajoy “que deixe d'atacar la nostra autonomia”, al mateix temps que va demanar al Govern central “que deixe de jugar a la pseudofilologia barata i comence a complir amb els valencians” per a canviar el sistema de finançament. 

Les claus 

Cataracta de recursos. Des que el Consell va prendre possessió en 2015, el Govern central ha recorregut el decret de sanitat universal, les ajudes al repagament farmacèutic, el decret de coordinació de les diputacions i el de turisme.

Plurilingüisme. A més, una altra institució governada pel PP, la Diputació d'Alacant, ha obtingut la suspensió cautelar del decret de plurilingüisme educatiu després d'interposar un recurs davant el TSJ valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento