Comunitat Valenciana

Familiars de víctimes de la Fossa 113 esgotaran "totes les vies" judicials per a aconseguir "justícia i reparació"

  • El Jutjat d'Instrucció número 2 de Paterna (València) ha desestimat el recurs interposat per l'Associació de Víctimes de la Fossa 113 de Paterna (València) contra l'arxiu de les diligències en relació a les exhumacions de la fossa comuna d'esta localitat on es van trobar, almenys, 12 cossos. Després de conéixer eixa decisió, el col·lectiu de familiars ha anunciat que esgotaran "totes les vies" judicials, tant a Espanya com en estaments internacionals, per a aconseguir "justícia i reparació" per als represaliats del franquisme.
Portaveu de l'Associació víctimes Valleja 113, Santiago Vallés
Portaveu de l'Associació víctimes Valleja 113, Santiago Vallés
EUROPA PRESS
Portaveu de l'Associació víctimes Valleja 113, Santiago Vallés

Així ho ha asseverat el president de l'associació, Santiago Vallés, que ha assegurat als mitjans de comunicació que rebre esta notícia ha causat "frustració entre les famílies" perquè tenien "moltes esperances" depositades en el recurs. "Es tracta d'un tema de Drets Humans i crims de lesa humanitat que no haurien de prescriure, per açò ens sentim perplexs i desemparats", ha afegit.

La investigació judicial va ser oberta per una denúncia d'esta agrupació en la qual s'informava de l'aparició de 12 cadàvers amb signes de violència en la fossa 113 del cementeri de la localitat valenciana. El passat mes de juny, el jutjat va assenyalar que "no existix raó per a continuar amb la investigació" perquè "s'ha acreditat que les restes corresponen a cadàvers de represaliats en la Guerra Civil i la dictadura, de fa aproximadament 70 anys, i per tant, "ha transcorregut un temps que supera amb escreix el de prescripció", que és de 20 anys segons l'article 131 del Codi Penal.

Ara, en una interlocutòrida datada el 12 de juliol en el qual es rebutja el recurs interposat pels familiars, la magistrada recorda eixos arguments i recalca que "per al rescabalament de la memòria històrica, legítima i merescuda devolució a les famílies de les restes dels seus afins (...) existixen mecanismes arreplegats en la llei (...) que no inclouen la instrucció d'un procediment penal" que exigix "un delicte que investigar i un imputat la responsabilitat penal del qual no s'haja extingit per prescripció o defunció".

Davant esta resolució de la jutgessa, l'associació s'ha mostrat disposada a portar el cas "a totes les instàncies judicials que siguen necessàries". Hui han presentat un nou recurs davant l'Audiència Provincial i han assegurat que, si torna a ser desestimat, acudiran "al Constitucional, a Estrasburg, a l'ONU o on faça falta" però, segons afirmen, preferixen esgotar les vies judicials a Espanya perquè consideren que l'Estat "té un deute històric amb totes les víctimes en ser responsable civil subsidiari".

Segons ha explicat el representant de les famílies, esta decisió suposa que les tasques d'identificació dels cossos no podran concloure's per falta de mitjans econòmics, ja que l'associació no podrà comptar "amb el finançament de cap administració". "Tenim la Llei de Memòria Històrica, però sense dotació econòmica les lleis no arriben molt lluny", ha subratllat.

A més de "poder enterrar dignament els familiars", l'associació reclama a la Justícia que es declaren nuls els juís que van condemnar a mort els afusellats trobats en la fossa i que s'aplique "justícia i reparació per a les víctimes". "Seguim amb este procés, no solament per nosaltres, també per tantes altres famílies que pròximament iniciaran exhumacions com la nostra", ha asseverat Vallés.

"LES MATEIXES ESPERANCES"

D'esta manera, el president ha assegurat que mantenen "les mateixes esperances que al principi" i que expliquen "amb el suport" de les institucions. "Les conselleries de Justícia i Hisenda, el president de la Generalitat i les Corts ens han mostrat el seu suport i ens han convidat al debat de la Llei de Memòria Democràtica", ha afegit.

Santiago Vallés també ha retret a la magistrada del cas que "donara la cara i s'implicara quan va vindre a la fossa i que ara done l'esquena".

Per la seua banda, la jutgessa especifica en la resolució que "l'única finalitat" d'esta personificació va ser assegurar que en el lloc "no es trobaven restes recents de cossos que no corresponguen al context històric pel qual s'ha autoritzat l'exhumació".

FOSSES 91 I 92

D'altra banda, el Grup per a la recuperació de la memòria històrica ha informat que este dimecres començarà l'excavació en les fosses 91 i 92 del Cementeri de Paterna.

"A partir de demà es veurà la sort dels desapareguts de Benifaió i altres poblacions que no estaven on deien els documents i el Registre; la família sempre va dir que ells recordaven haver anat a un altre emplaçament que coincidix amb eixes fosses", avança el col·lectiu.

Des del grup afigen que "hi ha casos en què, àdhuc estant les restes en el Cementeri de Paterna, no es coneix el seu parador exacte; es veuen moltes tombes anònimes assenyalades tan sols per un túmul de terra. Este és un d'ells i evidència que en moltes ocasions el que hi ha davall les sepultures no correspon amb el que hi ha en superfície; no hagueren de ser les famílies les que carregaren sobre si una tasca que correspondria a l'Estat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento