Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València eleva el seu pressupost en 57,5 milions, un 7,3% més, per a inversions

  • L'Ajuntament de València ha augmentat el seu pressupost de 2017 en 57,5 milions d'euros, un 7,3% més, que destinarà a amortització de deute i inversions financerament sostenibles com la renovació d'enllumenat, millores en carrers i escoles municipals, el Cabanyal, el Parc Natural de l'Albufera i equipament per a la Policia Local, entre altres qüestions.
Ribó i Vilar oferixen una roda de premsa
Ribó i Vilar oferixen una roda de premsa
EUROPA PRESS
Ribó i Vilar oferixen una roda de premsa

Així ho ha anunciat l'alcalde València, Joan Ribó, en roda de premsa, acompanyat per l'edil responsable de l'àrea d'Hisenda, Ramón Vilar, els qui han detallat que 42 milions procedixen de romanents de tresoreria de 2016; 3,2 milions del Fons de Cooperació de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València i 12,3 milions de la reducció dels interessos de demora, l'estalvi dels interessos de préstecs i del fons de contingència.

Ribó ha explicat que esta quantitat s'ha distribuït "per consens" entre les diferents regidories després de mantindre tres reunions de treball. A més, ha destacat la col·laboració entre administracions per a aconseguir fons i la "bona gestió" de l'executiu municipal perquè "els diners no ixen d'una màquina".

Concretament, ha detallat que els 42 milions procedents del romanent de tresoreria de 2016 estaven "bloquejats" fins a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), per la qual cosa van ser "alliberats" després de la seua aprovació i es destinarà a inversions financerament sostenibles i a amortitzar deute perquè així ho marca la llei. "Esta quantitat la dediquem al que podem per llei i no al que ens agradaria", ha indicat Ribó.

D'esta manera, 2,8 milions aniran a renovar l'enllumenat públic, la qual cosa permetrà un estalvi del 85% del consum; 2,5 milions per a un centre d'interpretació en l'alqueria del Moro; 800.000 euros per a la renovació de les naus de Ribes; 400.000 euros es destinaran en la remodelació de jardins de la ciutat; 2,2 milions per a millores urbanístiques en tots els barris com adequació de calçades, pilons o passarel·les, així com per a escoles municipals.

D'igual manera, el consistori preveu destinar 1,5 milions per al Parc Natural de l'Albufera; un milió per al col·lector nord i 360.000 euros per al Cabanyal; un milió d'euros per a instal·lacions esportives; 3,2 milions per a la mobilitat urbana com és la renovació de parades d'autobús, el projecte de l'aparcament de Bruges i els carril bici.

També, s'invertiran 800.000 euros en sistemes informàtics de l'ajuntament, 370.000 euros en equipaments de la Policia Local i 400.000 euros en el Museu faller, el de la Setmana Santa Marinera i el del Corpus.

HABITATGE SOCIAL I DESPESA CORRENT

D'altra banda, Ribó ha explicat que els aproximadament 15 milions restants que no corresponen a romanents de tresoreria s'utilitzaran per a despesa corrent, habitatge social, centres d'ocupació i una sentència i convenis de l'EMT. A més, 5,5 milions aniran a amortitzar anticipadament deute del pròxim any.

Per la seua banda, el regidor d'Hisenda en el consistori valencià, Ramón Vilar, ha admès que, encara que de vegades es produïxen "tensions lògiques" en el govern perquè són persones de diferents partits, ha destacat que "a l'hora de la veritat" que és quan cal aprovar els pressupostos "s'arriba a acords". "Això demostra la salut d'este govern", ha puntualitzat.

A més, ha remarcat que al llarg d'estos primers dos anys del 'Govern de la Nau' les inversions en els pressupostos municipals s'han elevat progressivament malgrat comptar amb el mateix personal. Així, ha detallat que mentre en el 2014 es va destinar 79,5 milions a esta partida, en 2015 la van augmentar fins als 100,3 milions; en 2016 va arribar eals 143 milions i enguany acabarà amb 174 milions destinats a inversions.

"SEGREST DE L'AUTONOMIA LOCAL"

Vilar ha denunciat el "segrest de l'autonomia local" en no poder els municipis dedicar el superàvit a les necessitats de la ciutat. En este punt, ha posat com a exemple l'obligació de destinar els 42 milions de romanent de tresoreria de 2016 a l'amortització de deute i inversions financerament sostenibles.

"Això minva la nostra autonomia local. El Govern del PP ens té intervinguts de facto", ha reprovat per a subratllar que mentre el Govern del Botànic està a favor del municipalisme, la política del Govern d'Espanya és de "menyspreu i antimunicipalista".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento