Comunitat Valenciana

El nou pla per al Cabanyal preveu connectar la ciutat i el mar sense enderrocaments

  • L'equip d'arquitectes assegura que cal trobar la transversalitat mitjançant una zona verda, per al que s'hauran d'obrir "alguns buits en alguns llocs".
  • La intenció del consistori és que la redacció del pla es porte a terme entre tècnics i ciutadans, amb la finalitat de convertir-lo en un pla "útil" per al barri.
  • Per a evitar la "turistificació", contemplen una regulació específica que garantisca que el barri siga "preferentment per a residir, sense excloure als turistes".
Imagen de una calle del barrio valenciano del Cabanyal
Imagen de una calle del barrio valenciano del Cabanyal
EUROPA PRESS
Imagen de una calle del barrio valenciano del Cabanyal

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha presentat aquest dimecres el Pla Especial de Protecció del Cabanyal-Canyameral (PAC), que substituirà al derogat pla de la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez, i que pretén connectar la ciutat amb el mar mitjançant una superfície verda i "definir un barri sense enderrocaments i sense prolongacions".

A més, la redacció del pla es durà a terme entre tècnics i ciutadans, amb la finalitat de convertir-lo en un pla "útil" per al barri i per als seus habitants, que potencie els seus "valors intrínsecs" i que "facilite el procés de rehabilitació del mateix".

El nou pla estableix criteris estratègics com la connexió transversal del barri mitjançant una superfície verda, i que obligarà a "obrir alguns buits en alguns llocs" per a permetre l'accés al mar i a la ciutat; un model de mobilitat de caràcter per als vianants; propostes de zones urbanístiques que mantenen els edificis de tres plantes, i que eviten la "turistificació".

L'edil ha assistit a la presentació del pla acompanyat pel director de l'equip tècnic del PAC, Gerardo Roger, i la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, juntament amb l'equip d'arquitectes del PAC, i ha mantingut una trobada amb els veïns del barri per a explicar-los el projecte, que "permetrà definir un barri sense enderrocaments i sense prolongacions i, sobretot, viable", ha apuntat.

El PAC contempla l'ordenança completa de la superfície del barri que permetrà modificar el plantejament en franges i obrir el barri tant a la ciutat com al mar trobant la "transversalitat del barri". En aquest sentit, l'equip d'arquitectes del pla han plantejat el reticle inicial del barri per a trobar aquesta transversalitat cap al mar i la ciutat mitjançant una zona verda, per al que serà necessari "obrir alguns buits en alguns llocs". "Hem de veure-ho en relació simbiòtica amb la ciutat perquè les dues -ciutat i mar- traguen profit de la relació", han postil·lat.

D'aquesta manera, els criteris estratègics plantegen un model de viabilitat de caràcter per als vianants, sobretot en les travessies, que puga arribar a connectar la ciutat i la costa. "Des de Pinedo fins a la Patacona hi ha tota una sèrie seqüenciada, però no ordenada ni tan sols reflexionada, que ens obliga a reflexionar per a posar-ho en el seu context com a front marítim", ha apuntat l'arquitecte.

La idea és que els veïns mantinguen l'ús residencial dels habitatges, ja que aquell que compre un habitatge residencial d'ús propi no la podrà vendre en deu anys, al mateix temps que els habitatges públics estaran regulats per a evitar la "turistificació" de la zona. En aquest sentit, Sarrià ha indicat que aquest "problema" té a veure amb els graus de protecció dels edificis des del punt de vista patrimonial, i amb la finalitat de "evitar situacions indesitjades".

"El barri està dins d'un BIC i cal mantenir-ho, la turistificació pot generar malestar entre els ciutadans, però tenint en compte que el que vols protegir no caiga en la inanició. La garantia per a evitar açò és que la població resident seguisca sent resident", ha explicat el regidor, al mateix temps que ha assegurat que aprofitaran l'experiència d'altres ciutats per a regular la zona, i ha subratllat que "no és requisit que siguen zones exclusivament residencials, sinó que siguen preferentment per a residir, sense excloure als turistes".

Roger ha agraït a l'edil "la confiança dipositada per l'administració" per a realitzar el projecte, que porta dos mesos de treball, en els quals s'han plantejat labors d'urbanisme i obres públiques. Així mateix, espera que a la fi d'octubre puguen presentar el primer "esquelet" de les idees generals, a través del qual es tramitaria el document definitiu. "Esperem i tenim la voluntat de fer un bon treball, perquè el barri ho mereix", ha apuntat.

D'aquesta manera, Sarrià ha explicat que l'inici de la redacció del PAC es vol fer d'una manera participativa, amb els propis veïns i entitats del Cabanyal. "Volem que tots els veïns i entitats se senten implicats en un treball que previsiblement ha d'estar acabat a l'abril de 2019", ha asseverat.

Implicació veïnal

El procés de redacció serà "ampli" i esperen "alternar diferents fases de treball tècnic amb períodes de tràmits en les diverses administracions implicades". En aquest sentit, l'equip tècnic ha considerat fonamental "comptar durant tot el procés amb els actors socials implicats en el barri".

Els veïns han mostrat els seus dubtes que el projecte puga arribar-se a executar, ja que abans se celebraran les eleccions municipals, però s'han mostrat optimistes que, almenys, les propostes es puguen plasmar en el Pla. "En any i mig poden fer el PAC, i almenys això que tenim, que després es puga executar ja ho veurem, però la intenció la tenen", ha assenyalat un veí.

Durant la presentació, han preguntat sobre les obres en Doctor Lluch, la 'zona zero' del barri, les travessies, i les connexions, entre altres temes, i han demanat un projecte definitiu que aquest fet amb "trellat" pels anys que porten esperant. També han valorat les formes i han agraït al consistori l'haver presentat el Pla en el barri. "Cal agrair aquests gestos per part de l'ajuntament, perquè sempre estem els últims, els oblidats", han lamentat.

Els veïns també han demanat més zones verdes i més arbres, atès que "es camina per zones sense cap buit amb ombra, i amb la calor que fa és insuportable", han assenyalat. Sobre aquest tema, els arquitectes han indicat que emplenar els solars amb jardins pot ser una solució molt "particular".

Finalment, han retret que no s'haja donat "més detall ni que es concrete" el que es vol fer. "Què van a fer en Serradora, que és una barrera, com es va a entrar al barri, què van a fer amb la peatonalització i amb els edificis patrimonials?", s'han preguntat uns altres, que també han criticat que la presentació es tracte de "campanya electoral". "Per què no han presentat el Pla fa dos anys?", s’han preguntat.

L'administració local ha assegurat que es generaran diversos espais on tant tècnics i ciutadans podran involucrar-se de diverses maneres, com formant part del grup motor que impulsarà el procés participatiu, formant part de grups de treball que s'activaran a partir de setembre o assistint a les jornades obertes que es realitzaran al final de cada fase.

Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar 

El Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PAC), impulsat per l'Àrea de Desenvolupament Urbà i Habitatge de l'Ajuntament de València, és l'instrument urbanístic que definirà l'ordenació de l'àmbit territorial i els usos permesos, així com l'estratègia de gestió del patrimoni, que serà redactat per un equip multidisciplinari de tècnics externs a l'administració.

Així, han indicat que "és necessari promoure l'ús del patrimoni, fomentar un barri viu i per a viure, i evitar la turistificació del mateix". Igualment, han subratllat que volen que seguisca sent un barri "divers" i que seguisca "transformant-se" amb les seues "pròpies regles d'evolució sense perdre allò que ho fa recognoscible i valuós".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento