Comunitat Valenciana

El Govern transfereix este dimarts a la Generalitat Valenciana 1.186 milions d'euros

  • L'Executiu valencià "ja no té excuses" per a atendre "els sectors més sensibles" i els deutes que té pendents, assegura el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues.
  • Moragues ha destacat que la Comunitat Valenciana rebrà enguany 10.186,06 milions d'euros pel finançament, la qual cosa suposa una millora en 992,84 milions.
  • Segons el conseller d'Hisenda, el Govern ha "ofegat" la Comunitat enviant "agarradament" les bestretes d'uns diners "que són dels valencians i negant el FLA extraordinari".
Juan Carlso Moragues en roda de premsa
Juan Carlso Moragues en roda de premsa
DELEGACIÓN GOBIERNO CV
Juan Carlso Moragues en roda de premsa

El Govern ha transferit este dimarts a la Generalitat Valenciana 1.186 milions d'euros, 142 milions més que l'inicialment previst, corresponents als 1.680,36 milions derivats de la liquidació de 2015 menys dos bestretes a compte rebudes enguany, de 300 milions i 194 milions, respectivament. Així ho ha anunciat el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, qui ha fet balanç del primer any de l'acció del Govern central i ha destacat que amb l'arribada d'este muntant a la caixa fixa del Consell, que equival a més de l'1,1% del PIB de la Comunitat i a "296 col·legis o 36 hospitals", l'Executiu valencià "ja no té excuses" per a atendre "els sectors més sensibles" i els deutes que té pendents.

Així mateix, Moragues ha destacat que la Comunitat Valenciana rebrà enguany 10.186,06 milions d'euros pel finançament, la qual cosa suposa una millora en 992,84 milions d'euros respecte a l'any passat, quan la regió valenciana va rebre 9.190,22 milions, i de 2.014 milions respecte a l'any 2015, quan l'Estat va transferir a la Comunitat 8.168,32 milions d'euros.

Ha recordat que el model actual que "discrimina" la Comunitat va ser aprovat per l'anterior Govern socialista amb el vot en contra del PP, però ha recordat el compromís de l'administració central amb el canvi de sistema de finançament. A més, ha incidit que els proveïdors de la Comunitat han rebut, en el període de gener a juny de 2017, un total de 349 milions d'euros dels quals el 97,72% són per a Sanitat, l'1,02% per a Educació; el 0,97% per a servicis socials.

Un Govern "social"

D'altra banda, el delegat de Govern també ha destacat l'aposta "social" de l'Executiu i, en este punt, ha assenyalat que 40 de cada 100 euros del pressupost del Govern van destinats a pagar pensions. Així, ha apuntat que a la Comunitat reben pensions 967.245 ciutadans amb una pensió mitjana està en 969 euros, un 16% més alta que l'any 2011.

Així mateix i dins d'estes polítiques socials a la Comunitat es paguen 13,5 milions a l'any per al Tercer Sector del tram autonòmic del 0,7 i els diners destinats a projectes socials a la Comunitat per part de l'Estat és de 20,7 milions d'euros, ha indicat.

Infraestructures

Respecte a les infraestructures a la Comunitat, Moragues ha valorat que enguany s'han finalitzat obres per valor de 240 milions com la finalització del tercer fil entre Castelló i València, amb una inversió de 178 milions d'euros; la variant de Font de la Figuera, noves interseccions en l'Accés Sud de Gandia per 1,5 milions; millores en la línia Saragossa-Terol-Sagunt, la glorieta de Guadasséquies, la restauració i ampliació del Museu Sant Pius V, amb un pressupost de 10,8 milions d'euros, entre d'altres.

Així mateix, ha indicat que hi ha activades actuacions per import de 107 milions com el Port de Querol, les variants de Benissa i la de Favara-Cullera i s'han iniciat els tràmits administratius per a obres per import de 553 milions d'euros com la prolongació de l'A-7 fins a Tarragona, i l'ampliació de la V-30, entre d'altres.

D'esta manera, Moragues ha considerat que les infraestructures "van a un ritme de l'alta velocitat", doncs "Foment en només un any ha reactivat obres tan importants per a la Comunitat" i "ha adquirit compromisos de calat" com el Corredor Mediterrani, la línia Sagunt Terol-Saragossa (335 milions d'euros) i finalitzarà en 2021, el Parc Central i l'Estació i túnel passant amb 3.398 milions d'euros", ha afegit el delegat.

Corredor mediterrani

En este sentit, ha destacat el "compromís" del Govern amb el Corredor Mediterrani com, al seu juí, demostren els 3.642 milions executats per Foment en obres a la Comunitat d'esta infraestructura i les nombroses visites del ministre de Foment, Iñigo de la Serna, a la regió valenciana. "Mai un ministre ens havia visitat tant en tan poc temps i això demostra el seu compromís amb la Comunitat", ha puntualitzat Moragues.

"El Corredor Mediterrani és una prioritat absoluta per a l'Executiu", ha subratllat el delegat del Govern, qui ha recordat que s'ha nomenat un Coordinador i s'han realitzat diverses reunions entre el Ministre de Foment i els empresaris i la Generalitat per a explicar terminis previstos. "Que el Corredor és més que una realitat ningú pot negar-ho, la inversió executada de Foment en el Corredor Mediterrani al seu pas per la Comunitat Valenciana supera els 3.642 milions d'euros. A més, s'inclouen millores importants com és la doble plataforma UIC entre València i Castelló", ha apuntat.

Moragues també ha recordat que després dels incendis de l'estiu passat i els temporals d'este hivern, el Govern "s'ha bolcat per a reparar els desperfectes" i ha destinat prop de 10 milions en 70 actuacions en les platges valencianes i més de mig milió per als municipis afectats pels incendis d'Artana, Bolbait, Carcaixent, Xàbia i Benitatxell.

El Govern ha "ofegat" la Comunitat Valenciana

En referència a la transferència realitzada, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat este dimarts que "els diners que han arribat hui són els de la liquidació de 2015 que el Govern ha retingut durant dos anys".

Soler ha lamentat, per tant, que el Govern ha "ofegat" la Comunitat Valenciana enviant "agarradament" les bestretes d'uns diners (la liquidació de 2015) "que són dels valencians i negant el FLA extraordinari".

Després d'estes paraules, Vicent Soler ha recordat que el Govern central només havia transferit fins a hui 494 milions entre bestretes i FLA extraordinari, "mentre que en 2016 havia enviat a hores d'ara 1.943 milions (entre bestretes i FLA extra) i en 2015 va transferir 2.646 milions (igualment, entre tots dos conceptes)", amb el que "en 2015 havia enviat, abans de les eleccions, cinc vegades més diners".

Per si no fóra poc, ha agregat el conseller, "fa unes setmanes ens van negar una bestreta de 110 milions a compte de la liquidació de 2015 per a pagar als proveïdors"

Mostrar comentarios

Códigos Descuento