Comunitat Valenciana

El ple d'Alacant aprova la modificació de crèdits que dota amb 23,5 milions les inversions sostenibles

  • El ple extraordinari de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat este divendres una modificació de crèdits per valor de 23,5 milions d'euros que es destinaran a inversions sostenibles. Els 50 projectes de l'equip de Govern hauran d'estar licitats abans de gener de 2018, encara que podran acabar d'executar-se al llarg de tot l'any que vé.
El ple d'Alacant, en una imatge d'arxiu
El ple d'Alacant, en una imatge d'arxiu
EUROPA PRESS
El ple d'Alacant, en una imatge d'arxiu

El projecte ha sigut aprovat amb el vot a favor de l'equip de Govern -PSPV, Guanyar Alacant i Compromís-, i amb l'abstenció dels grup municipals de PP i Ciutadans. L'edil no adscrit, Fernando Sepulcre, també s'ha abstingut; mentre que la regidora no adscrita, Nerea Belmonte, s'ha oposat al projecte.

En este sentit, Belmonte ha justificat el seu vot en contra en què "una bona gestió" es reconeix a injectar diners "on és necessari" i ha atribuït als seus excompanys en l'equip de Govern de mancar de "coherència" o "projecte de ciutat". A la seua manera de veure, els projectes presentats són "pegats" que no s'han valorat amb els veïns afectats. A més, ha criticat que es preveja dedicar 1,8 milions a instal·lacions esportives i mig milió a renovar col·legis.

Per la seua banda, la portaveu de Ciutadans, Yaneth Giraldo, ha fet seues les crítiques de l'interventor sobre la falta de precisió en els terminis d'execució de cada projecte i ha lamentat que "per segona vegada s'obvie esta recomanació".

Ha exposat que "no totes les regidories especificaven si els projectes estaven redactats o en pendents" i ha subratllat que "a dia de hui seguim sense saber-ho". Giraldo ha acusat el tripartit d'anar d'"improvisació en improvisació" i s'ha qüestionat "què seria del tripartit" si l'Executiu Central no li haguera permès eixes inversions.

L'APARICIÓ DE LA VERGE 'MONTORO'

El portaveu del PP, Luis Barcala, ha defès que el pla d'ajust, al que està sotmès l'Ajuntament, és el que ha permès la injecció de 23,5 milions en inversions sostenibles a través del romanent de tresoreria.

A més, ha recordat que el tripartit "amortitza deute" perquè "no executa" els seus projectes "previstos en els dos exercicis anteriors"; pel que ha augurat que "a este ritme" i amb eixos nivells d'execució "hauran amortitzat més deute que ningú a costa dels milions d'euros d'inversió".

Barcala ha indicat que es tracta d'un repartiment del "pastís" perquè dels 50 projectes: 33 són de Guanyar -13,5 milions-, 16 del PSPV -9,5 milions-, i 1 de Compromís -250.000 euros-. Així, encara que ha reconegut la "importància" de les inversions, ha opinat que el gran problema és la "priorització" i "l'anàlisi de les necessitats".

Davant açò, ha considerat que el tripartit s'ha vist beneficiat perquè "se'ls ha aparegut la verge, literalment" en aprovar els pressupostos municipals al maig i que els Pressupostos Generals de l'Estat s'hagen aprovat "un mes i mitjà després". "El 70% dels projectes estaven sense projecte o sense redacció", ha continuat i ha dit metafòricament: "se'ls apareix la verge, en forma transmutada de Montoro -ministre d'Hisenda-". A més, ha criticat que no es dedique diners a la rehabilitació d'habitatges.

L'edil d'Urbanisme, Miguel Ángel Pavón, li ha contestat: "la verge Montoro no ens ajuda gens a traure avant els pressupostos", i "eixa verge en la seua divina saviesa ha decidit que la rehabilitació d'habitatges no són inversions sostenibles".

Li ha exposat que el PP "posa moltes restriccions" i ha defès que "moltes de les inversions s'han reclamat des del minut 1, després de veure que en 20 anys el PP no va ser capaç de fer-les realitat, després de promeses que van acabar en res".

Finalment, l'edil d'Hisenda, Sofia Morales, ha detallat que s'actuarà en el Castell de Santa Bàrbara, en la peatonalització del centre, en noves rutes ciclistes, en col·legis i instal·lacions esportives. Morales ha comentat que les inversions sostenibles "ajudaran la ciutat no solament en el seu actiu a nivell estructural, sinó sobretot a nivell empresarial i d'ocupació".

A més, ha indicat que si cal prioritzar "es prioritza", però que hi havia prou romanent per a escometre tots els projectes presentats per les regidories malgrat el pla d'ajust. Ha apuntat que a la fi de 2017 el deute del Consistori serà d'uns 76 milions d'euros, enfront dels 132 milions d'euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento