Comunitat Valenciana

Incliva participa en un projecte per a millorar la salut cardíaca dels europeus

  • L'objectiu és desenvolupar una plataforma d'investigació de dimensions inèdites amb la finalitat de millorar els resultats dels tractaments.
  • Les malalties cardiovasculars suposen 210 bilions d'euros a l'any a escala europea entre despesa sanitària, pèrdua de productivitat i campanyes preventives.
  • En el projecte participen, a més del servici de Cardiologia de l'Hospital Clínic de València, 18 entitats europees més i compta amb un pressupost de 19 milions.
GRUPO DR. J. VIÑA INCLIVA
GRUPO DR. J. VIÑA INCLIVA
INCLIVA
GRUPO DR. J. VIÑA INCLIVA

El grup d'investigació de risc cardiometabòlic de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València, Incliva, coordinat per Josep Redón i membres del servici de Cardiologia de l'Hospital Clínic, participa en un projecte d'investigació cardiovascular de 'big data' al costat de 18 entitats europees més. El projecte, conegut com Bigdata@heart, té com a objectiu desenvolupar una plataforma d'investigació de dimensions inèdites amb la finalitat de millorar els resultats dels tractaments en els pacients amb fibril·lació articular, síndrome coronària aguda i insuficiència cardíaca, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Amb una durada prevista de cinc anys, el projecte compta amb un pressupost de 19 milions d'euros de la Iniciativa sobre Medicaments Innovadors (IMI).

La fibril·lació articular, la síndrome coronària aguda i la insuficiència cardíaca són les principals causes de les malalties cardiovasculars i provoquen cada any més de 3,9 milions de morts a Europa, la qual cosa representa el 45% del total de les defuncions (el 49% en el cas de les dones i el 40% en el cas dels homes). A més, 1,3 milions d'estes morts es produeixen abans dels 75 anys.

Redón ha explicat que "es calcula que el cost en els pressupostos europeus supera els 210 bilions d'euros a l'any, el 53% (111 bilions d'euros) és despesa sanitària, el 26% pèrdua de productivitat i el 21% són campanyes preventives per a la societat".

El tractament dels pacients amb fibril·lació articular, síndrome coronària aguda o insuficiència cardíaca és complicat, ja que pateixen habitualment de símptomes heterogenis. "A més, la resposta a les teràpies és difícilment predictible, amb grans variacions segons l'individu, influint també la tolerància i l'adherència al tractament", ha apuntat.

Així, ha indicat que la medicina necessita desenvolupar tractaments primerencs i de precisió per als pacients segons el seu perfil de risc. "L'absència de biomarcadors d'alta resolució i de logaritmes precisos frustra el desenvolupament amb èxit de les noves teràpies. Implementar una plataforma que buide estes incògnites és el principal objectiu del projecte Bigdata@heart", ha continuat.

La plataforma Bigdata@heart reuneix, per primera vegada en un consorci, informació de pacients convencionals, històries clíniques i una base de dades de la d'una població que representa més de 5 milions de casos de malalties cardiovasculars i 16 milions de subjectes, amb dades de fenotip, biomarcadors, imatges clíniques i informació genètica. Al costat d'Incliva, participen altres organismes internacionals d'investigació i diverses empreses les farmacèutiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento