Comunitat Valenciana

La Diputació de Valencia inverteix 300.000€ més en l'exhumació de fosses comunes

  • L'ajuda econòmica de l'administració provincial per a aquesta qüestió supera el doble de la previsió inicial i arriba fins als més de 500.000 euros.
  • En el cementeri de Paterna ja s'han exhumat 42 dels 52 a 60 cossos que espera trobar l'empresa ArqueoAntro, encarregada de realitzar aquests treballs.
  • El director arqueològic nega que no hi hagen familiars interessats i que la prova és que hi ha mobilitzades 35 famílies de més de 5 fosses.
Hallan al menos 12 cuerpos en la fosa 113 del Cementerio de Paterna
Hallan al menos 12 cuerpos en la fosa 113 del Cementerio de Paterna
DIPUTACIÓN
Hallan al menos 12 cuerpos en la fosa 113 del Cementerio de Paterna

El president de la Diputació de Valencia i la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, han anunciat una ampliació en la inversió en exhumacions de més de 300.000 euros durant la seua visita als treballs de la fossa 113 de Paterna -una de les més grans d'Espanya i on s'espera trobar al voltant de 60 afusellats per la repressió franquista-, amb l'objectiu de "recuperar la memòria històrica", a més de "eliminar l'estigma i reparar a les víctimes de la repressió franquista".

"La Diputació de Valencia va entendre, des del primer moment, que treballar per dignificar la vida de les persones i reparar la memòria històrica era un deute moral", ha manifestat Rodríguez, qui ha destacat que és un "orgull" estar al costat dels familiars "d'aquells que van lluitar per la legalitat vigent i la llibertat de totes i tots".

Aquest "compromís" es veurà plasmat amb una ajuda econòmica que supera el doble de la previsió inicial, passant de 250.000 a més de 500.000 euros, per a fer front a totes les peticions rebudes durant enguany, segons ha indicat la corporació provincial en un comunicat.

A més d'anunciar l'ampliació de crèdit, la diputada de Memòria Històrica ha recordat que la Diputació és la primera administració valenciana que ha portat endavant les exhumacions. "Estem molt satisfets amb l'equip de govern de la Diputació de Valencia, que ha apostat per aquesta reivindicació històrica i que, després de dos anys de govern, ha posat en marxa ja dues línies de subvencions", ha destacat Pérez Garijo.

42 cossos exhumats

A més, el director arqueològic de ArqueoAntro, Miguel Mezquida, ha informat als responsables de l'ens provincial que s'han exhumat fins hui 42 cossos dels 52 a 60 que esperen trobar. Mezquida ha destacat que, a més dels nombrosos municipis de la Comunitat Valenciana, en el procés d'identificació estan implicades famílies de províncies com Burgos, Granada o Madrid. "Moltes vegades es diu que no hi ha familiars interessats i estem demostrant que no és veritat", ha comentat.

El director dels treballs ha recordat que, a dia ara, hi ha mobilitzades 35 famílies de més de 5 fosses diferents "només en el cementeri de Paterna". "Les víctimes veuen que hi ha possibilitat, gràcies a les ajudes de la Diputació, de portar avant aquests processos que s'han vist truncats des de la Transició", ha assenyalat Mezquida.

Una vegada exhumats els cossos, l'equip d'experts enviarà les restes al Laboratori de Medicina Legal de Madrid per a realitzar els estudis antropològics i iniciar els cotejos d'ADN amb els familiars de les víctimes, segons han explicat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento