Comunitat Valenciana

El Tribunal de Comptes fiscalitza sis ajuntaments i setze mancomunitats

  • Es tracta de localitats, mancomunitats i entitats valencianes que no han rendit comptes en els exercicis 2013, 2014 i 2015.
  • En l'àmbit nacional, ha escomés la fiscalització de 62 ajuntaments de més de 5.000 habitants i una diputació provincial.
  • Des de l'organisme es recorda la recomanació de vincular la percepció de subvencions a la prèvia rendició de comptes.
Fachada del Tribunal de Cuentas
Fachada del Tribunal de Cuentas
EUROPA PRESS
Fachada del Tribunal de Cuentas

El Tribunal de Comptes ha realitzat la fiscalització de sis ajuntaments, 16 mancomunitats i una agrupació de municipis de la Comunitat Valenciana per no complir amb l'obligació de rendir els comptes dels exercicis de 2013, 2014 i 2015. En concret, fiscalitza a l'Ajuntament de Lludient (Castelló) per no rendir comptes ni en 2014 ni en 2015, i als de Cortes d'Arenós, Assuévar, Forcall, la Vall de Gallinera i la Llosa del Bisbe per no fer-ho en 2015.

En el cas de les Mancomunitats, a les d'Asp i el Fondó de les Neus; Estació Depuradora Aigües Residuals, Marge Dreta Riu Segura; Servicis Promoció Econòmica Vega Baixa; Serveis Socials El Comtat; Depuració Aigües Residuals Marge Esquerre del Segura Vega Baixa; Agrupació Manteniment secretaria comuna l'Orxa-Planes; Alt Millars; Turística del Maestrat Castelló-Terol; Castielfabib i Torre Baixa; Ribera del Xuquer; i la Vall d'Aiora Cofrents, se les fiscalitza per no rendir comptes ni en 2013, 2014 i 2015.

Per la seua banda, a les Mancomunitats de Costera de Ranes i La Foia de Castalla les fiscalitzen per no rendir comptes en 2015; a les d'Alt Maestrat i La Vall de Gallinera i L'Atzúbia-Forna per no fer-ho ni en 2014 i 2015. La Mancomunitat dels Municipis de la Vall de Laguard i Orba no va rendir comptes en 2013, mentre que la Mancomunitat de Calp, Murla i Vall de Laguar-Pou Lucifer no les va presentar ni en 2013 ni en 2014.

Dades nacionals

En el conjunt nacional, el Tribunal de Comptes ha escomés la fiscalització d'un total de 62 ajuntaments de més de 5.000 habitants i una diputació provincial que no havien complit l'obligació de rendir els comptes dels exercicis de 2014 i 2015, amb la finalitat de contribuir a "remoure els obstacles estructurals, organitzatius o les pràctiques de gestió" que originen l'incompliment.

Segons ha informat el Tribunal de Comptes en un comunicat, al març de 2017 es van remetre oficis a les entitats incomplidores requerint la rendició de comptes dels exercicis 2014 i 2015, i sol·licitant informació sobre "una sèrie d'aspectes essencials" per a "evidenciar les raons de l'incompliment". A principis d'este mes de juliol, el Tribunal ha cursat una sèrie d'escrits als alcaldes que encara no han rendit els comptes sol·licitats, citant-los perquè es personen davant el Tribunal en cas que a la fi de mes no atenguen esta petició.

Així mateix, el Tribunal ha assegurat que esta personificació s'efectuaria sense perjuí de les mesures establides en la seua normativa reguladora, tals com la realització de requeriments comminatoris i la imposició de multes coercitives als responsables de les entitats incomplidores, "que es faran efectives sobre el patrimoni d'estos".

Vincular ajudes a rendició de comptes

El Tribunal de Comptes ha recordat a més la seua recomanació de vincular la percepció d'ajudes i subvencions per a les entitats locals a la prèvia rendició de comptes per part d'estes. També compten amb ajuntaments que no han rendit els comptes d'eixos exercicis i tenen més de 5.000 habitants les comunitats de Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Galícia, Illes Balears, Madrid, Astúries, la Regió de Múrcia i Andalusia.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento