Comunitat Valenciana

El Govern de la Nau passa l'ecuador amb la seua primera dimissió: Peris se'n va per "lluites internes" en VALC

  • El 'Govern de la Nau' que dirigix l'Ajuntament de València i que integren Compromís, PSPV i València en Comú ha superat l'ecuador de la legislatura amb una primera dimissió, la del segon tinent d'alcalde i responsable de l'àrea de Participació, Drets i Innovació Democràtica i portaveu de València en Comú (VALC) en el consistori, Jordi Peris, qui ha atribuït la seua marxa a les "lluites internes" en esta marca de la qual forma part Podem.
Joan Ribó al costat de Pere Fuset, Sandra Gómez i Jordi Peris
Joan Ribó al costat de Pere Fuset, Sandra Gómez i Jordi Peris
EUROPA PRESS
Joan Ribó al costat de Pere Fuset, Sandra Gómez i Jordi Peris

Encara que no és la primera remodelació -a l'agost de 2016 va deixar l'Ajuntament l'aleshores primer tinent d'alcalde i portaveu del grup socialista, Joan Calabuig, per a incorporar-se al govern de la Generalitat com a delegat del Consell amb la Unió Europea, la qual cosa va provocar l'entrada en el consistori d'Anaïs Menguzzato-, l'eixida de Peris vé precedida per la polèmica i per algunes manifestacions que han evidenciat diferents punts de vista en el propi grup de VALC.

De fet, el propi Jordi Peris ha explicat que, entre les raons de la seua renúncia, estan els "atacs, les intrigues, les deslleialtats i les lluites internes pel poder" a València en Comú. Estes "dinàmiques" en el si d'esta formació són "difícilment compatibles" amb "l'acció de govern digna" en l'Ajuntament, ha asseverat.

A més, la dimissió s'ha produït just una setmana després que el Patronat de la Fundació Las Naves que depèn de la Regidoria de Peris aprovara, amb els vots a favor de Compromís, PSPV, València en Comú i Cs i l'abstenció del PP, el cessament del seu gerent, Rafael Monterde, després de les informacions publicades que ho vinculaven amb l'organització que suposadament va desviar fons de l'ajuda al Tercer Món en l'anomenat 'case Cooperació', pel qual es troba processament i condemnat l'exconseller de Solidaritat del PP Rafael Blasco.

Des d'eixe moment, es va apuntar a la possibilitat que l'edil deixara els seus càrrecs. Fins i tot, el secretari general de Podem a València, Jaime Paulino, va instar a considerar una rotació en el portaveu del grup municipal. Este dilluns, ha apuntat que respecta la decisió de Peris encara que no compartix els arguments que ha donat.

A partir d'ara serà l'edil d'Educació, María Oliver, -a la qual algunes informacions publicades ja assenyalaven fa setmanes com a substituta de Peris- qui es farà càrrec del portaveu com a portaveu suplent.

VALORACIONS DELS SEUS SOCIS

Hui, després de l'anunci de Peris, companys dels altres dos partits que integren l'executiu municipal han lloat la seua tasca. Així, el portaveu de Compromís, Pere Fuset, li agraïa la seua "lleialtat", capacitat de "diàleg" i la manera de "fer les coses fàcils". Des del PSPV, la

primera tinent d'alcalde de València, Sandra Gómez, ha lamentat la dimissió de Peris, a qui ha qualificat de "conciliador" i "dialogant", al mateix temps que ha confiat que esta decisió no afecte a l'estabilitat del Govern de La Nau.

Precisament, l'alcalde, Joan Ribó, de Compromís, defenia recentment en una entrevista amb Europa Press que "el Govern de la Nau va nàixer amb voluntat unitària i treballa per a intensificar-la". El primer edil assegurava que la relació entre els socis de govern "és bona perquè hi ha voluntat decidida per part dels tres grups de treballar conjuntament", encara que reconeixia que en ocasions "hi ha diferents maneres d'entendre les coses".

"És totalment normal perquè som partits diferents", asseverava Ribó, alhora que subratllava que el rellevant és que són "capaços de debatre-ho i de concretar una posició política a continuació".

L'última mostra pública de diferències entre responsables municipals s'ha produït després de la defunció d'un treballador que va patir un accident quan muntava les graderies per als concerts dels Jardins de Vivers de València.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset (Compromís), lamentava no haver tingut coneixement complet del succés fins a dies després i demanava a la seua companya de govern, l'edil socialista de Policia, Anaïs Menguzzato, una millora en els protocols de comunicació, mentre que esta va defendre que la Policia Local va complir "estrictament" l'establit i que este cos de seguretat no és "un gabinet de comunicació".

Un altre desacord 'sonat' es va originar quan la portaveu socialista, Sandra Gómez va advocar per revisar la prohibició d'aparcar en el carril bus durant la nit que va plantejar la Regidoria de Mobilitat Sostenible, que dirigix el representant de Compromís Giuseppe Grezzi. En este cas, els socis de govern van acabar acordant posposar la data de la prohibició -que va entrar en vigor al maig- i definir de manera clara el paquet d'alternatives.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento