Comunitat Valenciana

Les reivindicacions valencianes "estaran presents" en l'informe de la Comissió d'Experts sobre finançament

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Conseller d'Hisenda, Vicent Soler
Conseller d'Hisenda, Vicent Soler
GVA
Conseller d'Hisenda, Vicent Soler

La Comissió d'Experts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, creada en el marc de la Conferència de Presidents del passat 17 de gener amb l'objectiu d'elaborar un informe que servirà de base per a la reforma del sistema, avança "positivament" i arreplega les reivindicacions de la Comunitat Valenciana que "estaran presents" en el document, segons ho ha indicat el representant valencià en este comité, Francisco Pérez.

Este dilluns el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema, que ha reunit representants de tots els grups polítics amb representació en la cambra valenciana, i en la qual Pérez ha donat compte de l'evolució dels treballs del Comité d'Experts.

Al final de la trobada i en atenció als mitjans de comunicació, Francisco Pérez ha destacat que els treballs avancen "positivament" pel que preveu que abans del 10 d'agost, data màxima per a l'elaboració del document, estarà conclòs. D'esta manera, espera que el nou model de finançament estiga llest en 2018.

Ha explicat que l'objectiu de la Comissió és "tractar tots els temes importants perquè la reforma contemple els problemes de fons i no estiga basada en el reconeixement d'una part de problemes", així com "arribar a consensos".

En este sentit, ha puntualitzat que estos aspectes avancen pel que creu que "hi ha raons per a l'optimisme". "Els temes importants s'han tractat com és la suficiència i sostenibilitat financera, l'equitat, que hi haja un tracte equitatiu i els problemes lligats al fet que les CA tinguen l'autonomia fiscal per a donar resposta als problemes plantejats", ha indicat per a destacar que, a més, "els consensos als quals s'estan arribant són molt amplis i molt importants i això deuria servir de base perquè este informe, com va dir el president del Govern Mariano Rajoy, servisca de punt de partida per a la reforma del sistema finançament autonòmic i també perquè la sostenibilitat de l'Estat del Benestar siga més viable", ha assenyalat.

Respecte a si l'informe arreplega les reivindicacions valencianes, ha apuntat que, encara que la Comissió està formada per "interessos heterogenis", la "perspectiva valenciana estarà present". "El reconeixement a la realitat valenciana ha avançat i un reflex d'això és que efectivament en els treballs de la Comissió es nota i ens hem preocupat que es note", ha subratllat.

SOLER: "COSES VAN EN LA DIRECCIÓ QUE ASPIRÀVEM"

Per la seua banda, el conseller Soler ha indicat que els treballs fan pensar que "les coses van en la direcció que nosaltres aspiràvem", per la qual cosa espera que Rajoy "complisca la seua paraula" i el nou sistema de finançament estiga en 2018 perquè la Comunitat tinga "unes condicions molt diferents per a tirar cap a avant".

"El nostre desig és que hi haja un gran canvi en profunditat parlant necessitats de la gent i no de l'administració", ha puntualitzat el titular de la hisenda valenciana qui ha recordat que la majoria de les competències de l'Estat del Benestar són de les CA. Així, ha apel·lat a la unitat "política, social i cívica dels valencians" perquè "tenim molt que guanyar, però també que perdre", ha postil·lat.

Encara que ha destacat l'avanç dels treballs de la Comissió d'Experts, Soler no creu que el nou sistema estiga tancat abans de l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat. Per açò, ha avançat que tornarà a incloure una partida "d'ingressos reivindicatiu" de 1.300 milions -inclosos en les dos últims comptes de l'executiu valencià- perquè "és l'única manera de mantindre els servicis tal com estan".

Al seu juí, si es tanca el nou sistema de finançament abans de desembre amb efectes retroactius "tema solucionat", però, en cas contrari, els escenaris que barreja són "com segona solució menys bona" que hi haguera un fons extraordinari per a les CA en pitjor situació financera i com a tercera opció no complir amb el dèficit autoritzat del 0,4%. "Eixe seria el pitjor escenari possible, però seria el que estaríem en condicions de fer per a poder mantindre els servicis i competències com toca", ha apuntat.

De fet, el conseller ha subratllat que fins i tot amb els 1.600 milions que la Comunitat ha rebut per la liquidació de 2015, la Comunitat seguix amb 264 euros per càpita per davall de la mitjana. "Esta quantitat multiplicada pels ciutadans que hi ha a la Comunitat dóna 1.300 milions", ha indicat el conseller qui ha remarcat que la situació "no és suportable".

"ESTAREM VIGILANTS"

Des del PSPV, el diputat José Muñoz ha valorat els avanços de la Comissió, però ha remarcat que la situació de la Comunitat és "insostenible", per la qual cosa ha insistit que van a estar "molt vigilants tant d'este procés de negociació i, per descomptat, més vigilants del procés d'aprovació definitiu de la reforma del sistema de finançament".

"En el PSPV no ens fiem de Mariano Rajoy ni de Cristóbal Montoro", ha manifestat Muñoz després de recordar que en l'última aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat "ens van humiliar perquè se seguix sense invertir d'acord al nostre pes poblacional ni les nostres necessitats per a poder ser una Comunitat competitiva on es respecten els servicis públics mínims".

Per la seua banda, la diputada de Compromís Graciela Ferrer ha defès la necessitat d'acompanyar el treball tècnic i polític amb "mobilitzacions socials de reivindicació i suport a la necessitat de tindre un tracte i finançament just". Ha indicat que espera que Rajoy "complisca la seua paraula" de tindre el nou sistema abans de 2018 i que "no continue el maltractament" que la Comunitat va patir en els PGE.

PP: "ESPEREM QUE CATALUNYA NO SIGA UN OBSTACLE"

El diputat del PP Rubén Ibáñez ha destacat "els passos engegantits" que s'han donat, però ha manifestat la seua "preocupació" per que Catalunya no haja enviat expert al Comité i no estiga en la posterior negociació. "Això minva la capacitat de tindre èxit", ha puntualitzat.

"Apel·lem a la responsabilitat de les CA i esperem que Catalunya no siga un obstacle perquè la Comunitat tinga una millora del finançament i no pose més pals sobre la roda a un model tan anhelat", ha subratllat.

Així mateix, el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha mostrat la seua "satisfacció" que el dictamen de la comissió d'experts sobre la reforma del sistema de finançament "estiga a prop" perquè "suposaria el principi de la fi d'un model de finançament autonòmic que està generant greus problemes a la Comunitat Valenciana".

Ha defès "la necessitat d'acabar amb l'infrafinançament valencià" i ha recordat que "un dels pilars del pacte d'investidura que va firmar Ciutadans amb el PP era el canvi del sistema". "És necessari reformar este model que està generant enfrontaments entre les Comunitats Autònomes i que especialment nociu per a la Comunitat Valenciana", ha afegit.

Per la seua banda, el diputat de Podem David Torres ha celebrat que "s'avance en equitat", però ha manifestat la seua preocupació sobre la possibilitat que en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) "s'intentara defendre l''status quo' per part d'algunes CA". "Això seria un pas arrere i no deixaria avançar en una millora finançament", ha indicat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento