Comunitat Valenciana

Una exposició en el MuVIM reivindica Joan Martí i el seu llegat "que discorre pels llocs de la vida"

  • El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) inaugura l'exposició ' Joan Martí. Estructures del temps', que reivindica la figura d'este escultor i pintor, creador entre altres peces de les gàrgoles del Pont del Regne, així com el seu llegat, "que discorre pels llocs de la vida".
Inauguració de l'exposició 'Joan Martí. Estructures del Temps'
Inauguració de l'exposició 'Joan Martí. Estructures del Temps'
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Inauguració de l'exposició 'Joan Martí. Estructures del Temps'

El president de la Diputació de València i alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha inaugurat la mostra, acompanyat pel diputat Pablo Seguí, informa la institució en un comunicat.

El màxim responsable de la corporació provincial ha destacat la importància que té per a Ontinyent que el treball de Joan Martí, natural d'esta població, que va morir en 2004 als 57 anys d'edat, puga exposar-se en "el museu de referència de la modernitat valenciana, un bon contenidor que ara s'ompli amb una obra de magnitud que ens deixa un gran llegat", entre el qual ha citat els guardians del Pont del Regne de València i l'escultura del Salt del Bou, "una icona d'Ontinyent".

Són solament dos de les creacions d'un artista, professor en l'institut l'Estació d'Ontinyent, al que, en paraules de la sotsdirectora del MuVIM, Carmen Ninet, "cal buscar en el carrer, en els llocs pels quals discorren les nostres vides". "Els artistes es consagren quan les seues obres passen a formar part de l'imaginari col·lectiu i Joan Martí forma part d'eixe imaginari", ha afegit Ninet.

VISIÓ PANORÀMICA

En esta mostra, el MuVIM planteja una visió panoràmica de les diferents etapes artístiques de Joan Martí perquè "les escultures isquen a la trobada del visitant de manera molt atrayente". La subdirectora del museu i el president de la Diputació han agraït a la família de l'artista el "gran treball realitzat, des de la convicció que tenen una joia que mostrar al món", i Rodríguez s'ha dirigit la dona i els fills de Joan Martí al final de la seua intervenció: "Diuen que un no mor si no se l'oblida, per açò podem garantir que Joan no morirà mai".

Els fills de Joan Martí han sigut els encarregats de presentar la figura del seu pare. El que anara integrant del col·lectiu artístic Font d'Art i del grup La Vila era "un home perfeccionista, inconformista, honest i exigent amb si mateix", segons ha manifestat Joan Martí fill, que visiblement emocionat ha confessat que "en estes últimes setmanes hem tingut la sensació de que estava viu".

El fill de l'artista ha destacat la passió del seu pare per "buscar sempre noves formes de creació, des de la solitud del seu estudi en el qual li véiem passar hores i hores dibuixant esbossos". Per la seua banda, Eva Martí, filla de l'artista, ha explicat les tres etapes en les quals es dividix la seua obra, i que estan representades en la mostra que ja pot veure's en el MuVIM.

La primera d'estes etapes és la de la simplificació de la figura del cos femení, després de la qual va arribar la geometrització i abstracció, passant de l'ocupació de materials com la pedra i el marbre a l'ús del ferro. L'última etapa de Joan Martí, en la qual va crear els guardians del Pont del Regne, "probablement la seua obra més emblemàtica", està caracteritzada per la bidimensionalitat i les corbes, un temps en què l'artista va quedar atrapat pel cercle.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento