Comunitat Valenciana

Dacosta reunirà Aduriz, Roca, Jordi Cruz i León en el D*NA, la "festa" per a acostar la gastronomia de Dénia al món

  • El tres Estreles Michelin Quique Dacosta reunirà del 30 a l'1 d'octubre a Dénia els xefs Ángel León, Jordi Cruz, Joan Roca i Luis Andoni Aduriz en la primera edició del D*NA, una "festa" de la gastronomia amb la qual es pretén "celebrar el nostre ADN i llegat cultural" i acostar el món la cuina de la localitat alacantina.
Dacosta reunirà Aduriz, Roca, Jordi Cruz i León en el D*NA
Dacosta reunirà Aduriz, Roca, Jordi Cruz i León en el D*NA
EUROPA PRESS
Dacosta reunirà Aduriz, Roca, Jordi Cruz i León en el D*NA

Es tracta de la primera edició de D*NA, el Festival Gastronómic de Dénia, que ell mateix ha qualificat "com una festa entorn de la gastronomia" i que ha organitzat al costat de l'Agència Valenciana de Turisme i l'Ajuntament de Dénia. Segons Dacosta, l'esdeveniment "serà un punt de trobada per a cuiners, productors i artesans, que permetrà crear sinergies, divulgar esta gastronomia i acostar-la a tothom".

Així ho ha expressat este divendres en la presentació de l'esdeveniment al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, qui ha assegurat que este esdeveniment marcarà "un abans i un després" en la gastronomia local.

Dacosta ha assegurat que este festival "no serà un congrés per a cuiners", sinó una "celebració del nostre ADN i el nostre llegat cultural" obert al públic i totalment gratuït. Dénia condicionarà 700 metres del passeig marítim Marineta Cassiana en els quals se situaran 15 llocs de restauració, cinc food trucks, 20 llocs de productors, dos escenaris i 300 metres de taules perquè els visitants puguen degustar les elaboracions amb vista al mar.

Tot açò per a crear un espai mediterrani vinculat espacial i visualment al mar, concebut per a ser recorregut de manera longitudinal al ritme que el visitant trie, podent detindre's a provar productes tradicionals o elaboracions culinàries com a coques, productes de llotja, sucs naturals, fruita seca, saladures, torrons, arrossos, rebosteria i forn tradicional.

Pel que fa a les activitats, destaquen les ponències d'Ángel León, Jordi Cruz, Joan Roca i Luis Andoni Aduriz; però a més, durant els dos dies del festival es duran a terme xarrades i demostracions, tallers de cuina i activitats infantils. "Estos xefs venen a explicar, a aprendre i a gaudir. A més cal afegir que venen sense cobrar, volen assistir per pur romanticisme i per amor a esta terra i la seua cuina", ha afirmat Quique Dacosta.

Segons ha explicat Dacosta, Ángel León parlarà sobre la sostenibilitat i el peix de descarte i Jordi Cruz aportarà la seua tècnica i coneixement de la cuina urbana. Mentre que Joan Roca explicarà com ha arribat al cim de la gastronomia mundial basant-se en el producte autòcton i Luis Andoni Aduriz repassarà la trajectòria d'una generació de cuiners que va assentar la cuina d'avantguarda a Espanya.

LA GAMBA ROJA EN L'ALTA CUINA

A més de comptar amb la presència d'estos reconeguts professionals, Dacosta ha destacat la importància que tindran en D*NA els professionals locals. "Ells obriran el calaix del coneixement per a entendre, per exemple, com la gamba roja ha arribat als restaurants d'alta cuina, com ha sigut eixe procés i com es tracta el producte. Anem a intentar que tota esta família que ha contribuït al fet que siguem referent servisca com a embranzida a la nostra zona", ha assegurat el xef.

Este festival suposa un nou aparador internacional per a Dénia després que la UNESCO li concedira en 2015 el distintiu de Ciutat Creativa de la Gastronomia. Per açò, l'alcalde Vicent Grimalt ha destacat el bon treball a l'hora de donar a conéixer la seua cuina i els seus productes: "Gràcies a este guardó la nostra gastronomia ha viatjat per tota Europa i encara treballem en diversos projectes internacionals. Esta és la primera edició, però estic convençut que no serà l'última perquè gent de molts llocs va a vindre a conéixer els nostres productes".

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme ha destacat l'esforç de Dénia per a preservar la seua tradició gastronòmica sense renunciar a l'avantguarda. "Hi ha un projecte col·lectiu per a situar Dénia en el mapa. Hui és un dia de reconeixement al que significa esta localitat: un estil de vida que representa l'essència de la mediterraneitat", ha assegurat Colomer.

Actualment, la indústria gastronòmica i la producció alimentària generen la principal font de riquesa i activitat econòmica de la ciutat. Dénia compta amb 2.500 treballadors en hoteleria, 3.600 proveïdors, nou de cada deu activitats turístiques estan vinculades a la restauració i un de cada dos visitants són estrangers.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento