Es tracta de la primera edició de D*NA, el Festival Gastronómic de Dénia, que ell mateix ha qualificat "com una festa entorn de la gastronomia" i que ha organitzat al costat de l'Agència Valenciana de Turisme i l'Ajuntament de Dénia. Segons Dacosta, l'esdeveniment "serà un punt de trobada per a cuiners, productors i artesans, que permetrà crear sinergies, divulgar esta gastronomia i acostar-la a tothom".
Així ho ha expressat este divendres en la presentació de l'esdeveniment al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, qui ha assegurat que este esdeveniment marcarà "un abans i un després" en la gastronomia local.
Dacosta ha assegurat que este festival "no serà un congrés per a cuiners", sinó una "celebració del nostre ADN i el nostre llegat cultural" obert al públic i totalment gratuït. Dénia condicionarà 700 metres del passeig marítim Marineta Cassiana en els quals se situaran 15 llocs de restauració, cinc food trucks, 20 llocs de productors, dos escenaris i 300 metres de taules perquè els visitants puguen degustar les elaboracions amb vista al mar.
Tot açò per a crear un espai mediterrani vinculat espacial i visualment al mar, concebut per a ser recorregut de manera longitudinal al ritme que el visitant trie, podent detindre's a provar productes tradicionals o elaboracions culinàries com a coques, productes de llotja, sucs naturals, fruita seca, saladures, torrons, arrossos, rebosteria i forn tradicional.
Pel que fa a les activitats, destaquen les ponències d'Ángel León, Jordi Cruz, Joan Roca i Luis Andoni Aduriz; però a més, durant els dos dies del festival es duran a terme xarrades i demostracions, tallers de cuina i activitats infantils. "Estos xefs venen a explicar, a aprendre i a gaudir. A més cal afegir que venen sense cobrar, volen assistir per pur romanticisme i per amor a esta terra i la seua cuina", ha afirmat Quique Dacosta.
Segons ha explicat Dacosta, Ángel León parlarà sobre la sostenibilitat i el peix de descarte i Jordi Cruz aportarà la seua tècnica i coneixement de la cuina urbana. Mentre que Joan Roca explicarà com ha arribat al cim de la gastronomia mundial basant-se en el producte autòcton i Luis Andoni Aduriz repassarà la trajectòria d'una generació de cuiners que va assentar la cuina d'avantguarda a Espanya.
LA GAMBA ROJA EN L'ALTA CUINA
A més de comptar amb la presència d'estos reconeguts professionals, Dacosta ha destacat la importància que tindran en D*NA els professionals locals. "Ells obriran el calaix del coneixement per a entendre, per exemple, com la gamba roja ha arribat als restaurants d'alta cuina, com ha sigut eixe procés i com es tracta el producte. Anem a intentar que tota esta família que ha contribuït al fet que siguem referent servisca com a embranzida a la nostra zona", ha assegurat el xef.
Este festival suposa un nou aparador internacional per a Dénia després que la UNESCO li concedira en 2015 el distintiu de Ciutat Creativa de la Gastronomia. Per açò, l'alcalde Vicent Grimalt ha destacat el bon treball a l'hora de donar a conéixer la seua cuina i els seus productes: "Gràcies a este guardó la nostra gastronomia ha viatjat per tota Europa i encara treballem en diversos projectes internacionals. Esta és la primera edició, però estic convençut que no serà l'última perquè gent de molts llocs va a vindre a conéixer els nostres productes".
Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme ha destacat l'esforç de Dénia per a preservar la seua tradició gastronòmica sense renunciar a l'avantguarda. "Hi ha un projecte col·lectiu per a situar Dénia en el mapa. Hui és un dia de reconeixement al que significa esta localitat: un estil de vida que representa l'essència de la mediterraneitat", ha assegurat Colomer.
Actualment, la indústria gastronòmica i la producció alimentària generen la principal font de riquesa i activitat econòmica de la ciutat. Dénia compta amb 2.500 treballadors en hoteleria, 3.600 proveïdors, nou de cada deu activitats turístiques estan vinculades a la restauració i un de cada dos visitants són estrangers.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios