Comunitat Valenciana

El Consell del 'Botànic' compleix dos anys: "No fem miracles, però les coses van millor"

  • El Govern valencià es fixa la lluita contra l'atur i la pobresa com el gran objectiu després de dos anys "de reparació de drets".
  • La Generalitat recolzarà la manifestació del 9 d'Octubre per una reforma del finançament, millors inversions i condonació del deute.
  • Puig defensa la millora en els indicadors econòmics i socials i descarta canvis en l'Executiu.
  • "En aquesta comunitat ja no es roba i destinem aqueix marge al benestar dels valencians", afirma Mónica Oltra.
  • Els conflictes en l'àrea educativa, l'obertura de la nova RTVV i la lentitud d'algunes reformes, punts febles del Botànic.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, durante una comparecencia en el Palau en una imagen de archivo.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, durante una comparecencia en el Palau en una imagen de archivo.
JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, y la vicepresidenta, Mónica Oltra, durante una comparecencia en el Palau en una imagen de archivo.

El Govern valencià que va sorgir del Acord del Botànic, signat pel PSPV-PSOE, Compromís i Podem després de les eleccions autonòmiques de 2015, compleix dos anys i fa balanç. El seu president, el socialista Ximo Puig, i la vicepresidenta Mónica Oltra, de Compromís, han comparegut aquest dijous per a defensar els dos anys de gestió de l'Executiu valencià.

Encara que creuen que algunes iniciatives han anat amb menys velocitat de la desitjada, han destacat el període de "reparació de drets" (fi del repagament sanitari, Xarxallibres, l'extensió de la renda de ciutadania, l'actualització de la dependència...), després del qual pretenen centrar-se en la lluita contra la desocupació, que afecta a 400.000 valencians (per sobre del 20%) i la pobresa, els nivells de la qual estan baixant per sobre de la mitjana nacional després de disparar-se durant la crisi.

"El Botànic no fa miracles, però entre empresaris i treballadors anem a millor. No podem fer màgia, però el canvi va a millor malgrat l’infrafinançament", ha afirmat Puig, per a qui les persones sense ocupació "són l'objectiu" dels pròxims anys de gestió. Segons ha afirmat el cap del Consell, "fa dos anys ningú donava un duro per l'economia valenciana", el repte de la qual ara és reconstruir-se per a orientar-se cap a l'ocupació. "Som conscients que açò no es fa per decret, però s'ha passat de l'economia de l'especulació a la de la innovació", al mateix temps que s'ha felicitat que la indústria ja supose el 20% del PIB valencià.

En aquesta línia, els dos pròxims anys seran "decisius per als pròxims 20, amb el repte de convergir en renda i salaris amb una societat inclusiva". Puig ha dit que no volen ser "triomfalistes" ni "fer una bambolla d'autosatisfacció que seria ridícula", per a afegir que el seu govern "pensa en les noves generacions i no en les pròximes eleccions".

Puig, que ha descartat canvis en la composició del Consell, ha coincidit amb Oltra en la necessitat d'una reforma "urgent" del model de finançament, en un augment de les inversions estatals i en una solució per al deute que acumula la Generalitat, superior als 40.000 milions d'euros.

Per això, tots dos dirigents han anunciat que el Consell recolzarà la manifestació convocada per a dates pròximes al 9 d'Octubre. "Fa 40 anys, els valencians eixirem junts als carrers per a demanar l'autogovern, ara volem que siga viable i just", ha dit el president. A més, ha destacat que el canvi "és profund" després de dos anys i que ara "cap valencià s'ha d'avergonyir del seu govern", en al·lusió a la cataracta d'escàndols de corrupció durant els anys del PP.

Mónica Oltra, per la seua banda, ha fet un extens recorregut per les polítiques del Consell i els indicadors que ha experimentat durant els seus dos primers anys de gestió en àrees com a educació, sanitat, dependència o control i transparència de les pròpies accions del Consell. "Hem posat els pilars que seran els fonaments per a les següents generacions, per als pròxims 20 anys", ha explicat. Segons ha dit, "en aquesta comunitat ja no es roba, i destinem aqueix marge al benestar dels valencians".

Punts febles

Els conflictes en l'àrea educativa, amb la paralització del decret de plurilingüisme i les protestes contra la retallada de l'escola concertada, l'obertura de la nova RTVV i la lentitud d'algunes reformes han sigut els punts febles del Consell del Botànic, així com l'eliminació de la "hipoteca reputacional" que pesa sobre la Comunitat Valenciana respecte a la corrupció, tant en la pròpia societat valenciana i a Espanya com en les institucions europees.

"Hi ha valencians que no estan d'acord amb aquest Consell, però saben que tenen un govern honrat", ha dit Puig. "Ara ja no es gasta els diners en ‘saraos’ i bovades, ara s'inverteix en polítiques que fan millor la vida de les persones", ha rematat Oltra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento