Comunitat Valenciana

Sanitat engega 'XarxaVALort', un programa per a donar, recuperar i reutilitzar productes ortoprotètics

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Presentació del programa XarxaVALort
Presentació del programa XarxaVALort
GVA
Presentació del programa XarxaVALort

La Consellleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha engegat XarxaVALort, un programa "innovador", basat en l'economia col·laborativa, que permet l'accés totalment gratuït a determinats productes d'ortopèdia que provenen de la donació de persones quan ja no els necessiten i que es troben en condicions de ser utilitzats per altres usuaris "a cost zero".

Així ho ha explicat este dimecres la titular d'este departament, Carmen Montón, als mitjans de comunicació, després de mantindre una reunió amb representants de diferents associacions i entitats de col·lectius de persones amb diversitat funcional en la qual s'ha firmat un protocol d'intencions perquè col·laboren en la difusió i millora del programa i en la captació d'articles.

Concretament, l'acord s'ha firmat amb l'Associació Valenciana d'Empresaris d'Ortopèdia, el Col·legi de Tècnics Superiors Sanitaris de la Comunitat Valenciana, la Federació d'Associacions d'atenció a les persones amb paràlisi cerebral (Aspace CV), l'Associació de dany cerebral adquirit de València (Fevada/Nova Opció), l'Associació Valenciana d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ADELA CV) i l'Associació de persones amb lesió medul·lar i altres discapacitats físiques (Aspaym CV).

Així mateix, el Comité d'entitats representants de persones amb discapacitat (Cermi CV), la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat física i orgànica (Cocemfe CV), la Fundació Activa Espina Bífida (Faeb CV) i la Federació d'associacions per a la integració del sord a la Comunitat Valenciana (Helix CV).

Montón ha destacat que este programa conjumina tres valors fonamentals: solidaritat, eficiència i equitat i facilita l'accés a estos productes evitant el seu prepagament i copagament. "Seguim eliminant barreres en l'accés a la prestació exoprotètica i continuem en la senda de garantir el dret a la Salut", ha subratllat.

Concretament, el programa inclou com a articles susceptibles de ser inclosos els caminadors, bipedestadores, bastons infantils, bastons amb suport en avantbraç o amb tres o més potes, crosses axil·lars, caminadors metàl·lics, cadires de rodes manuals i electrònics i audiòfons lligats a implants coclears.

ETAPES DEL PROCÉS

Per a accedir als productes, la ciutadania haurà de donar els articles que ja no necessite en el seu centre de salut o en les ortopèdies col·laboradores perquè siguen valorats per tècnics que els classificaran segons el seu estat. Així, els productes seran de classe A si estan en excel·lent estat i solament requerixen un sanejament; de classe B si estan en bon estat però requerixen de reparació bàsica; els C seran els que les seues condicions no permeten reparació però alguna de les seues peces es poden usar per a altres productes i els D, aquells que no tenen utilitat per presentar greus deficiències.

D'esta manera, tots els articles classificats com A o B, els que estan en bones condicions, seran posats a punt per l'establiment autoritzat i tindran les mateixes garanties d'ús que un article nou i una garantia de reparació de 6 mesos. A canvi d'açò, l'administració farà un abonament del 20% a l'ortopèdia per al treball de revisió mèdica i revaloració del producte.

Per tant, cada vegada que des d'un centre sanitari es prescriga un article que està inclòs en la XarxaVALort s'informarà al pacient sobre el programa i si decidix accedir al mateix, li indicaran les ortopèdies on pot acudir per a la seua recollida i allí firmarà un document de cessió. De fet, Montón ha indicat que l'únic requisit per a poder accedir a un article és comptar amb la prescripció d'un metge del sistema sanitari públic valencià.

Després de finalitzar el tractament, s'entregarà l'article on indique el departament de salut o l'ortopèdia perquè puga ser de nou valorat i revaloritzat per al seu ús per una altra persona.

Montón ha explicat que el programa se'n va a anar engegant "gradualment", encara que ha destacat que hi ha articles la recollida dels quals ja està avançada com és el cas dels audiòfons o de les cadires de rodes. "Hui mateix ens posem a treballar", ha subratllat.

PROGRAMA "NECESSARI"

Des de Cermi Comunitat Valenciana, el seu president Luis Vañó, ha valorat el programa perquè facilita l'accés a estos productes a persones vulnerables, encara que ha criticat que els articles ortoprotètics estan "antiquats i no servixen millorar la qualitat de vida als pacients, malgrat els avanços tecnològics".

No obstant açò, ha considerat que comptar amb una xarxa com esta "millora considerablement el que les persones més vulnerables puguen tindre estos productes de forma gratuïta el que redunda en la seua qualitat de vida".

Sobre este tema, la presidenta de l'Associació Valenciana d'Empresaris d'Ortopèdia, Marisa Lacomba, ha admès que el catàleg de productes ortoprotètics està "caduc", però ha destacat que s'ha firmat un Acord marc per a adaptar-ho i aplicar noves les noves tecnologies.

Al seu juí, esta iniciativa de reutilització de material ortoprotètic era "necessària" i "demandada per la societat" perquè aconseguix beneficis socials sense necessitat d'increments pressupostaris sinó amb "aprofitament" dels recursos. A més, ha assegurat la qualitat, adaptabilitat i la garantia dels productes com si foren "nous".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento