Comunitat Valenciana

El decret plurilingüe de la Conselleria d'Educació segueix paralitzat en els tribunals

  • El TSJCV manté suspesa la norma i el Consell recorrerà al Suprem.
  • Educació encarrega un informe jurídic per a dir als centres com actuar.
  • La Generalitat Valenciana “continua defensant la plena legalitat del decret de plurilingüisme”.
Façana del TSJCV
Façana del TSJCV
EUROPA PRESS
Façana del TSJCV

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de mantenir suspès de forma cautelar el decret de plurilingüisme del Consell ha sembrat els dubtes sobre el procés d'admissió escolar, actualment en marxa. El TSJCV va fer públic aquest dilluns la fallada pel qual rebutja el recurs presentat per la Generalitat contra la paralització temporal de la norma educativa.

El passat mes de maig, aquest òrgan judicial va suspendre cautelarment el decret i va acceptar, d'aquesta forma, la petició que havia realitzat la Diputació d'Alacant (PP) en el recurs que va interposar contra la norma en considerar que “discrimina” a part de l'alumnat.

Els magistrats entenen que, en el cas de no suspendre temporalment la norma que regula l'ús del valencià en l'ensenyament no universitari, “en finalitzar el cicle formatiu, l'acreditació serà inferior per als quals opten per li castellà (…), i el fet que puguen completar-la mitjançant un sistema a determinar evidència que existeix discriminació entre els quals opten per l'idioma castellà enfront del valencià, que no necessitaran afegir formació alguna per a l'acreditació d'anglès”. Segons el TSJCV, la suspensió del decret s'acorda perquè “existeix perjudici irreparable si s'inicia l'educació en un nivell i no pot modificar-se (per un altre superior), havent d'obtenir-se el certificat d'idiomes de l'inferior”.

En la seua resolució, la Sala manté que “malgrat el que insisteix el lletrat de la Generalitat, la certificació és diferent per als alumnes que opten pel bàsic, que sempre obtindran una certificació inferior que els que ho facen en el nivell avançat, i aquesta diferència de nivells ve marcada per l'ensenyament en castellà o valencià”. Els magistrats reiteren que els arguments exposats en l'acte es refereixen “única i exclusivament a la mesura cautelar, no al fons del recurs” i assenyalen que l'acordat ara en res prejutja “el que puga resoldre's en el seu moment en la sentència que es dicte”.

La Sala rebutja els arguments de la Generalitat, que considerava improcedent la suspensió basant-se que el decret solament entra en vigor en el curs 2017/2018 en Infantil, on no s'ha previst l'obtenció de cap certificació.

La Conselleria ha encarregat un informe a l'Advocacia de la Generalitat per a delimitar les mesures que cal emprendre per a donar compliment a la decisió judicial. Serà a partir d'aquest document quan es determinaran les instruccions d'inici de curs i es remetran en els centres durant les pròximes setmanes.

Des de l'administració educativa subratllen que la Generalitat “continua defensant la plena legalitat del decret de plurilingüisme” i que la decisió de mantenir la suspensió cautelar paralitza l'aplicació de la norma fins que el mateix tribunal decidisca sobre el fons de l'assumpte, però “no anul·la la norma en si”. La suspensió cautelar, a més, no és ferma fins que no es resolga el recurs al Suprem.

El PP demana que comparega Puig

La presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va demanar el dilluns la compareixença urgent del cap del Consell, Ximo Puig, en Les Corts perquè explique quines mesures va a adoptar després de la confirmació de la suspensió cautelar. La portaveu adjunta i exconsellera d'Educació, María José Catalá, va demanar “instruccions urgents” perquè famílies i centres sàpiguen com actuar”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento