Comunitat Valenciana

Investigadors de la UPV i La Fe desenvolupen un sistema amb smartphones per a mesurar la deformació cranial de lactant

  • Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe han desenvolupat un nou sistema de baix cost i no invasiu basat en l'ús de telèfons intel·ligents, 'smartphones', per a mesurar la deformació cranial en lactants, des de nounats fins a nadons de 12 mesos.
L'investigador de l'IIS La Fe Pablo Miranda
L'investigador de l'IIS La Fe Pablo Miranda
UPV
L'investigador de l'IIS La Fe Pablo Miranda

Utilitzant el seu smartphone, el metge podrà saber en molt pocs passos el grau de deformació del crani del nadó "d'una manera totalment objectiva". El treball dels investigadors valencians ha sigut publicat en la revista 'World Neurosurgery', segons han informat este dilluns fonts de la institució acadèmica en un comunicat.

La deformació cranial, incloent la plagiocefàlia posicional, braquicefàlia i craniosinostosi, afecta un gran nombre de lactants. Malgrat açò, segons destaquen els investigadors, no existixen normes establides per a la seua avaluació sistemàtica.

"En general, es mesura manualment utilitzant calibres, però no existix un consens sobre la idoneïtat d'estos mesuraments per a representar correctament la deformació. Altres metodologies inclouen fotografia 3D i escàners radiològics, si bé requerixen la sedació del nadó i l'aplicació de radiació ionitzant, així com una alta inversió en equipament", explica el professor José Luis Lerma, director del Grup d'Investigació en Fotogrametria i Làser Escàner (GIFLE) de la UPV.

"TOTALMENT INNOCU PER AL NADÓ"

El sistema desenvolupat pels investigadors valencians és "totalment innocu per al nadó"; combina fotogrametria i modelatge 3D i es basa en la gravació d'un video del crani del lactant amb un smartphone. Del video s'extrau una quantitat de frames -imatges- determinada, i amb ells es genera el model 3D del cap del bebé amb gran precisió.

"A partir d'eixe model, generem un segon amb el que seria el cap ideal d'eixe nadó, per al que apliquem un nou algoritme; es comparen tots dos models i s'obté si existix o no deformació i el nivell d'afecció en cada cas, representat d'una manera molt visual mitjançant colors en funció del grau de deformació", afig Inés Barber García, investigadora també del grup GIFLE-UPV.

La informació proporcionada per l'anàlisi fotogramètric és essencial per al clínic, ja que li permet quantificar de forma objectiva el grau de deformitat cranial, planificar les estratègies més adequades de tractament i avaluar els seus propis resultats de forma mesurable, comparable i comunicable.

"Fins ara, les avaluacions craneométricas quedaven exposades a un alt índex de variabilitat inter i intraobservador, i els sistemes que proporcionen una informació fiable resultaven molt poc accessibles a causa del seu elevat cost o als efectes adversos que impliquen per al pacient. L'aplicació de la fotogrametria 3D en les deformitats cranials amb l'ús de telèfons mòbils obri verdaderament un nou paradigma en la caracterització d'estes malalties", comenta Pablo Miranda, neurocirurgià pediàtric de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

Així, esta solució fotogramètrica 3D proporcionaria en un futur a qualsevol doctor una quantitat molt major d'informació que els mesuraments lineals realitzats en la consulta, "d'una manera totalment objectiva", afig José Luis Lerma.

El desenvolupament d'este nou sistema va tindre com punt de partida la convocatòria d'ajudes UPV-La Fe, que el seu objectiu és recolzar i impulsar la realització de projectes d'investigació i innovació en els quals participen de manera conjunta i coordinada personal científic de les dos entitats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento